Ingredients
-
500 gram BloemTarwebloem of patentbloem 00
-
7 gram Droge gist
-
1 eetlepel Suiker
-
300 ml WaterLauwwarm
-
2 eetlepel Olijf olie
-
5 gram Zout
-
Paar takjes Rozemarijn
-
handje Kalamata olijven
-
2 gram Grof zeezout
Directions
Focaccia met rozemarijn is een heerlijk plat brood uit Ligurië, dat heel vroeger op hete stenen werd gebakken. Het is vergelijkbaar met pizza, maar dan iets dikker.
Focccacia maken we eigenlijk al ons hele leven. Nou ja, eigenlijk het leven nadat ik (José) van een Italiaanse man ging houden. Voor mijn 20e levensjaar was ik nog nooit in Italië geweest. Maakte ik pizza’s van kant en klaar pakketten uit de supermarkt en verafschuwde olijven. Tja het kan verkeren in een mensenleven maar wanneer je je ogen opend voor Italië ben je helemaal verkocht.
Kijkend in de keuken van mijn schoonmoeder, ging er een nieuwe wereld voor mij open. Een wereld met pure gerechten die allemaal vrij eenvoudig waren. Een goede saus heeft niet veel ingrediënten nodig. Strooide ik vroeger nog met potjes Italiaanse kruiden en sausjes uit een potje was dat daarna verleden tijd.
Het lekkerste Italiaanse brood is absoluut een foccacia. Een focaccia is te vergelijken met een pizza maar dit heeft een dikkere bodem. Met een basis van bloem, olie, water, zout, gist en honing tover je de lekkerste broden op tafel. Op deze mooie broden zit vaak als smaakversterker extra olijfolie en verse kruiden. Maar ook olijven en tomaatjes.
In Italië beleggen ze dit brood met ham en kaas, als een soort sandwich, of word het geserveerd als bijgerecht met een beetje olie. Dit laatste doen wij ook meestal! We vinden het heerlijk als borrel brood met wat olie of lekkere ham!
Wij houden ervan om de foccacia te bakken met rozemarijn en olijven!
Heb je een paar uurtjes over? Want je deeg moet eerst goed rijzen!
Wil je ook een keer aan de slag met zuurdesem? Dit is erg leuk om te proberen. Het is wel iets ingewikkelder en tijdrovender maar het effect van zuurdesem in je brood is geweldig. Kijk maar eens naar alle stappen van een zuurdesem starter.
Steps
1
Done
15 min
|
GistLos je suiker op en daarna je droge gist in een kom met lauwwarm water. Roer dit goed door. En laat dit 15 minuten staan, je ziet dat het een beetje gaat schuimen , je gist is nu actief. |
2
Done
15 min
|
Deeg makenZeef je bloem boven een ruime kom en maak hier een kuiltje in. Giet hier je het gistmengsel in en twee eetlepels olie. Werk met een houten lepel de bloem in de kuil en meng alles tot een mooi deeg. Voeg het zout toe en kneed het nu verder met je handen op je werk blad. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Het deeg is goed als je een afdruk van je vinger er in maakt en je deeg veert weer terug. |
3
Done
60 min
|
Rijzen |
4
Done
60 min
|
Rijzen 2.0Pakje deegbal(letjes) vast en trek ze uit tot er een ovale vorm van is. Leg er vier op een bakblik met keukenpapier en de rest op een ander bakblik. Je kunt er ook een grote plaat van maken, druk het blad tot een grote plaat. Zowel de bolletjes en de grote plaat insmeren met olijfolie en weer afdekken met plastic folie en een uur laten rijzen. |
5
Done
15 min
|
OlieDruk met je vingers er kleine kuiltjes in en besprenkel die met olijf olie en rozemarijn naaldjes. Denk nog even af met plastic folie en laat ze nog even rijzen, Terwijl je je oven voorverwarmd. |
6
Done
220 graden
|
Oven voor verwarmenVerwarm je oven op 220°. Druppel er nog wat olie over en bestrooi met grof zeezout. Bak voor ongeveer 25 minuten in de oven. Wanneer je een oven steen hebt gebruikt die dan voor een krokantere kost aan de onderkant.. Wanneer je het lekker vindt kun je voor kiezen om olijven, andere kruiden en bijvoorbeeld zon gedroogde tomaatjes te gebruiken op je broodje. |