0 0
Speculaas madeleines

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
2 eieren
80 gram kristal suiker
30 gram Donkere basterd suiker
125 gram Boter
150 gram Bloem
Een snufje Zout
1 tl Koek en speculaaskruiden

Speculaas madeleines

De schattigste Franse gebakjes

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Speculaas madeleines!

Misschien weten jullie wel dat ik (Mariëlla) gek ben op bakken. Voor mij is het een ontspannen activiteit in het weekend. Ooit heb ik van José een madeleine vormpje gekregen van siliconen. Echt een fijne vorm want hierdoor komen de madeleines helemaal goed uit de vorm. Dat kan nog wel eens lastig zijn bij deze cakejes. Het was alweer een tijdje geleden dat ik madeleines had gemaakt en daarom ging ik weer met volle energie aan de bak!

Voor wie de madeleines niet kent, hierbij wat achtergrond informatie. Madeleines zijn die schattige kleine Franse gebakjes die lijken op kleine, lichte cakes in de vorm van schelpen. Ze zijn een super lekker en hebben een kenmerkende boterachtige smaak en een licht kruimelige textuur.

De geschiedenis van madeleines gaat helemaal terug tot de 18e eeuw in het Franse stadje Commercy. De madeleine werd daaar voor het eerst gebakken door een dienstmeisje genaamd Madeleine. Ze maakte deze voor de hertog van Lotharingen. Sindsdien is het een internationale sensatie.

Wat ik het leukst vind aan madeleines, naast hun heerlijke smaak, is hoe veelzijdig ze zijn. Je kunt ze versieren met een vleugje poedersuiker voor een klassieke uitstraling, of je kunt creatief worden met glazuur en garneringen. Ik ben zelf ook gaan experimenteren en daarom heb ik speculaas kruiden toegevoegd. Hiermee passen deze madeleines helemaal in deze periode van het jaar: de herfst. Daarnaast heb ik ze een mooi marmer effect gegeven met wat cacaopoeder in de bakvorm. Dit geeft verder geen smaak maar wel een leuk effect! Ik eet ze niet alleen tijdens een koffie- of theepauze pauze maar ook wel eens als toetje zijn na een maaltijd of een heerlijke zoete snack op elk moment van de dag.

Ga jij ook aan de slag met deze speculaas madeleines? Liever een andere soort? Deze chocolade madeleines met amandelen zijn ook enorm lekker! Heb je nu geen madeleine bakvorm, dan verdubbel je het receptuur en maak je er gewoon muffins van!

Steps

1
Done
5 minuten

Boter smelten

Smelt de boter op laag vuur en laat daarna wat afkoelen.

2
Done
5 minuten

Eieren kloppen

Mix de eieren samen met het donkere basterd suiker en het kristal suiker tot je een mooi romig en luchtig mengsel hebt.

3
Done
1 minuut

Zeven

Zeef de bloem en de speculaaskruiden en voeg langzaam en roerend toe aan het luchtige ei mengsel. Voeg ook het zout toe.

4
Done
30 minuten

Afmaken

Giet nu langzaam de boter bij het beslag.
Laat het beslag minumaal 30 minuten koelen in de koelkast.

Verwarm na 30 minuten de oven tot 200 graden.

5
Done
12 minuten

Bakken

Vet de madeleine vorm erg goed in! Wanneer je ook een marmer effect wilt kun je wat cacaopoeder in de vormpjes strooien.

Schep een lepel beslag in een vormpje.
Bak af voor 12 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Laat daarna kort afkoelen. Bewaar ze in een trommel.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Halloween flappen
previous
Halloween flappen
Herfst salade pompoen spinazie
next
Herfst salade pompoen spinazie
Halloween flappen
previous
Halloween flappen
Herfst salade pompoen spinazie
next
Herfst salade pompoen spinazie

Add Your Comment