Ingredients
-
1 Aubergine
-
75 gram Paneermeel
-
50 gram Parmezaanse kaasGeraspt
-
4 takjes Platte peterselie
-
Zout
-
Om in te bakken Olijfolie
-
1 eieren
Directions
Aubergine schnitzel!
Die prachtige paarse aubergine, daar zijn wij dol op. Eigenlijk had ik (José) deze in mijn jeugd nooit gegeten. Waarschijnlijk kende mijn moeder, die veel Hollandse gerechten kookte, niet echt, of lag deze aubergine nog niet bij de groenteboer.
Mariëlla is hier wel mee opgegroeid, en gebruikt ze nu ook wekelijks in de keuken. Een veelzijdige groente die je overal voor kunt gebruiken. Waarschijnlijk hebben jullie onze Parmigiana weleens gezien, en ooohh wat is die lekker. Onze aubergine schnitzel is eigenlijk ook een hit. Ik maakte ze vroeger al voor Mariëlla en haar broertje omdat ze zo lekker weghappen en daarmee ook een portie groenten binnen krijgen.
Het is weliswaar gebakken in de olijfolie, maar och eten moet leuk en lekker zijn toch?
Het is een prima hapje voor bij de borrel, als vleesvervanger bij de maaltijd of lekker samen met een salade.
Aubergine kan wat bitter smaken. Door plakken van vrucht te bestrooien met keukenzout en onder druk, bijvoorbeeld een plat bord verzwaard met een vol conservenblik, circa 30 minuten te laten staan, wordt de smaak verzacht. Na te zijn afgespoeld en drooggedept kunnen de plakken worden gebakken. Ze kunnen voor verdere verwerking ook eerst in kokend water geblancheerd worden. Vooral voordat we onze melanzane alla parmigiana maken doen we dit standaard omdat je heel veel aubergine gebruikt.
Aubergine wordt weinig rauw gegeten. De stof solanine in aubergine kan maag- en darmklachten veroorzaken. Solanine is zeer hittebestendig, maar door verhitten wordt het gehalte wel lager en is de kans op klachten klein. Invriezen kan alleen in bewerkte vorm.
Eigenlijk gebruiken we de aubergine het aller vaakst in onze gerechten. Typ eens het woord aubergine in op de website en je zult versteld staan van alle gerechten die we ermee maken. Natuurlijk zijn de meeste met een Italiaanse twist maar je vind bijvoorbeeld ook Indiase curry’s met aubergine.
Steps
1
Done
5 minuten
|
AubergineSchil je aubergine en snij deze in ronde plakjes. |
2
Done
3 minuten
|
PaneerMeng je paneer met de geraspte parmezaanse kaas, fijn gesneden peterselie en zout. |
3
Done
1 minuut
|
EiKluts een eitje in een bakje met een beetje zout. |
4
Done
|
PanerenWikkel je aubergine door het geklutste ei, en daarna door je paneer. |
5
Done
5 minuten
|
BakkenVerhit je olijfolie in een bakpan, en bak je gepaneerde schnitzels hierin aan beide kanten tot ze goudbruin zijn. |
6
Done
|
ServerenServeer ze op je borrelplank, of als groente hapje bij je vlees. |