0 0
Pasta alla norma

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
2 Aubergine
3 eetlepel Zout
400 ml Olijfolie
1x ons recept Tomaten saus Link hierboven

Pasta alla norma

Het verrukkelijk familie gerecht uit Sicilië

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Pasta alla Norma.

Als er iets een familie  recept is is het deze pasta alla Norma. Dit gerechtje wordt de hele zomer door geserveerd. Een heerlijk recept wat ontstaan is op Sicilië in de stad Catania. De plek  waar onze man/vader is geboren.

Geen wonder dat dit bij ons zo vaak wordt gegeten, en wij al jaren het authentieke recept maken. Deze super makkelijke pasta is zo klaar. De heerlijke basis tomatensaus gebruiken wij met heel veel gerechten. Het heeft weinig ingrediënten, gepelde tomaten uit blik die we even zeven. Twee tenen knoflook,Die we na afloop er ook weer uithalen. Verse basilicum en een scheutje olijf olie. Een klein beetje zout en wanneer de tomaten ietsje zuur zijn doen we er een klontje suiker  bij.

Deze pasta alla Norma wordt altijd geserveerd met gebakken aubergine. Een aubergine heeft van nature een bittertje in zich. Dit voorkom je door ze van tevoren even te zouten, een half uurtje te laten liggen in een vergiet en daarna wel even afspoelen.

Er zijn twee verhalen over de herkomst van de naam Norma. Het is een eerbetoon aan de Opera Norma uit 1831 van de in Catania geboren componist Vincenzo  Bellini. Ook vindt men het gerecht lijken op de vulkaan Etna, de rode saus is de lava, de aubergine zijn de lavarotsen en de witte ricotta salata  er boven op zijn de besneeuwde toppen in de winter.
Het gerecht is simpel. De makkelijke saus  bestaat uit tomaat basilicum knoflook en olijfolie. Daarbij de gebakken aubergine en de ricotta salata die alleen op Sicilië te koop is!

De kunst van het weglaten, daarom zijn wij zo dol op de Siciliaanse keuken. Ze noemen het ook wel cuisina povere. Dit betekent armeluis keuken. Tja wanneer je weinig te besteden hebt maar wel een groenten tuin maak je smaakvolle doch simpele gerechten!

Neem dan eens een kijkje bij ander recepten met aubergine. plaatpizza met aubergine en courgette, aubergine rolletjes uit de oven, bloemkool aubergine curry,

Steps

1
Done
40 min

Saus maken

Maak onze rode basissaus volgens het recept. Link in het tekstje hierboven

2
Done
40 min

Aubergine bereiden

Schil de aubergine en snij deze in dunne plakken.
Zout de plakken en leg ze in een vergiet op een kommetje. Laat minimaal 30 minuten uitlekken.
Spoel ze daarna af met water en droog ze op een theedoek.

3
Done
10 minuten

Aubergine bakken

Schenk royaal olijfolie in een bakpan en bak daar de aubergine aan beide kanten tot ze goudbruin zien.

4
Done
2 minuten

Serveren

Kook de penne pasta of spaghetti in zout water al dente.
Giet het af en meng doe dit door de saus.
Goed doorroeren en schep je pasta op een bord.
Leg er plakken gebakken aubergine bij.
Rasp de ricotta salata kaas er over, helaas is deze bijna niet te krijgen in Nederland, mocht je het vinden dan heeft deze versie vaak weinig smaak. Neem dit niet maar gebruik gewoon Parmezaanse kaas.. ook een kruimelige feta kan.
Mocht je op Sicilië en zijn dan zou ik het echt proberen met deze kaas.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Panzanella salade
previous
Panzanella; Italiaanse broodsalade
Romige pasta met garnalen
next
Romige pasta met garnalen en courgette
Panzanella salade
previous
Panzanella; Italiaanse broodsalade
Romige pasta met garnalen
next
Romige pasta met garnalen en courgette

Add Your Comment