Ingredients
-
2 handen vol blaadjes Rode basilicum
-
1 teen knoflook
-
30 gram Parmezaanse kaasGeraspt
-
Flinke scheut Olijfolie
-
2 eetlepels Pijnboompitten
-
Naar smaak zout en peper
Directions
Kennen jullie de pesto van rode basilicum?
Een paar jaar geleden hebben wij de rode basilicum ontdekt. Een Armeense kennis bracht dit een keer voor ons mee. Wij hadden geen idee dat dit bestond. Tegenwoordig kun je de plantjes bij tuincentrum kopen. Dit jaar kreeg ik (José) weer wat stekjes van haar moestuin en vandaag kon ik genoeg oogsten voor een heerlijke pesto van rode basilicum.
De rode basilicum heeft opvallende grote rode bladeren met een beetje groen erdoor. Het is wat sterker van smaak, en ook wat minder kwetsbaar in je potten buiten dan de groene soort.
Wanneer het groeit komen er prachtige roze bloemetjes uit, haal die maar snel weg zodat het beter gaat groeien.
Leuk om dus zelf te kweken, en super lekker om mee te koken!
Vandaag een lekkere bruscetta gemaakt, maar door de pasta is deze pesto ook verrukkelijk!
De zelfgemaakte basilicum pesto blijft natuurlijk ook een favoriet! Hier een filmpje!
Wat is basilicum?
Basilicum is een klassiek kruid uit de mediterranen keuken. De temperatuur en vochtigheid is daar prima voor dit plantje om goed te groeien. In Nederland is het lastig en is het soms verstandiger om een plantje uit de supermarkt te kopen. Natuurlijk de echte fans proberen het in een zaaibak. Hier heb je minder invloed van de weer omstandigheden en kun je dit tere plantje beter beschermen.
Waar smaakt basilicum naar?
Basilicum smaakt een beetje peperig, met een tikje anijs en kruidnagel. Je kunt het beste de blaadjes, vers of gebruiken. Er zijn wel naar schatting 150 soorten en oorspronkelijk komt het uit Zuid Oost Azië. De huidige naam stamt waarschijnlijk af van het Griekse woord bij ‘basileus’ dat koning betekent. Men noemt het ook daarom wel koningskruid. Van oudsher wordt basilicum gebruikt voor medicinale toepassingen. De antivirale en antibacteriële stoffen in basilicum hebben een ontstekingsremmende en helende werking op wonden.
Heb je heel veel basilicum gekweekt dan plukje het en verwerk je het direct. Invriezen kan ook, maar pureer de blaadjes dan wel eerst even van tevoren. Wij gebruiken de blaadjes het liefst vers omdat deze veel meer smaak hebben dan de gedroogde variant. Een super basis en smaakmaker voor menige recht.
( info allezadenkopen)
Steps
1
Done
30 seconden
|
BlendenGooi alle ingrediënten in de blender en mix dit tot dat je een smeuïge pesto hebt. |