0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

100 gram Volkoren meel
100 ml Lauwwarm water
Zuurdesem starter

Zuurdesem starter

Wanneer start jij je zuurdesemstarter...

Features:
  • Vegan
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Een eigen zuurdesem starter

Je herkent het misschien wel, wanneer je de warme bakker inloopt, de geur van gebakken brood, de prachtige uitgestalde broden, krakend vers en nog ongesneden…. Dat moment

Één van die broden is zuurdesembrood, met super veel smaak, superveel bite, en dat het gezonder,  goed verteerbaar en langer houdbaar is natuurlijk ook meegenomen. Je hebt dan wel een zuurdesem starter nodig!

Het ambachtelijke van zelf brood bakken maakt ons helemaal blij. Af en toe gaan we dan weer aan de slag en ruikt het bij ons ook heerlijk.

Wij dachten dat zuurdesem een reuze ingewikkeld proces was, maar eigenlijk valt het best mee… Tijd om het te proberen.  We zullen je niet vermoeien met alle ingewikkelde processen die er in zo’n potje gaande zijn, gewoon makkelijke stappen die je elke dag moet doorlopen.

Je moet er wel elke dag 10 minuten aan besteden, maar volgens ons moet dat lukken.

Het is een traditie om de starter een mannelijke naam te geven.
Mariëlla en haar vader Mario houden van eten, en niet zomaar eten liefst fine dining en dergelijke. José is meer van een goed bord pasta.

Wanneer paps en dochterlief ergens gaan eten dan wrijven ze altijd over hun volle buik. Mariëlla haar buik heet namelijk Roberta en Mario zijn buik Roberto. En soms is die van Mario zo groot dat hij Roberto én Roberta heet. Verder zijn ze best normaal

Dus hierbij: Welkom Roberto. Een goede naam want de starter moet gevoed worden net zoals het buikje.

Wij zijn er aan begonnen, en geven je elke dag een verslagje.

Doe je mee?

Wil je nog meer verschillende broden bakken kijk dan eens naar de specialisten in zuurdesem @taschaskitchen en Danoi.be 

Binnenkort gaan we aan de slag met de gekregen gedroogde zuurdesem starter van taschaskitchen. Nu al weer zin in!

 

Steps

1
Done
10 minuten

Dag 1

Neem een schone weckpot of een andere grote pot.
Meng in een bakje 100 ml lauw water en 100 gram volkeren tarwemeel (je kunt ook bloem gebruiken voor wit brood, of roggemeel gebruiken)
Doe dit in je pot, en leg de deksel erop, niet vast klemmen zodat er fermentatie gassen eruit kunnen ontsnappen.
Werk altijd super schoon, ik doe mijn lepels en spatels altijd even in kokend water.
Zet dit 24 uur weg, wanneer je er een elastiekje omheen doet, kun je precies de groei volgen.

2
Done

Dag 2

Er is groei, joepie dat betekent dat er iets gebeurd.
Haal je starter eruit, en neem hier 100 gram van.
De rest gooi je weg of je maakt iemand anders er blij mee.
Meng dit opnieuw met 100 gram meel en 100 ml water.
Maak je pot weer super schoon en schep je gevoede starter weer in de pot.
24 uur laten staan .

3
Done

Dag 3

Hij groeit super vandaag, hij stort uiteindelijk toch weer in.
Het is een traditie om de starter een mannelijke naam te geven. Na een oproep in stories hebben we gekozen voor Roberto. Mariëlla en haar vader noemen hun buik vaak Roberto en Roberta, dus dit is en leuke naam voor de starter. Een starter moet gevoed worden net zoals het buikje.
Oja vandaag weer 100 gram starter eruit halen en weer 100ml water en 100 ml meel toevoegen.

4
Done

Dag 4

Roberto is helemaal in zijn element. Hij ruikt niet zuur, ik voed deze Italiaanse jongen nog 1 keer, met het gebruikelijke recept

5
Done

Dag 5

De floating test... je starter is echt klaar wanneer je starter is hoeveelheid is verdubbeld en ook blijft drijven op water.
Helaas ... Roberto is nog niet zo ver, dus extra voeding. Hij ruikt wel goed. Geen ammoniak geur maar nog niet naar yoghurt.

6
Done

Dag 6

Ohhh ietsje te laat vandaag, Roberto is zeker gegroeid maar ook weer ingezakt. Hij ruikt wel iets zuurder.
Extra voeding maar weer bij 100 gram vd starter.
Dus starter +100 gram meel + 100 ml lauw water

7
Done

Dag 7

Elke keer na het voeden verdubbeld Roberto zeg, hij is er helemaal klaar voor dus gaan we aan de slag.
We gaan een heerlijk volkoren brood maken. Hoe dat in zijn werk gaat zie je op ons recept zuurdesembrood.
Belangrijk om te weten, is dat je wanneer hij verdubbeld is je de starten gaat gebruiken en niet wacht tot dat hij weer is ingezakt.

8
Done

Niet vergeten!!

Gooi het restant van de starter nooit weg doe er een deksel op en zet in de koelkast. Wanneer je deze elke week voed met meel blijft hij in leven en kun je hem wel jaren gebruiken.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Pompoen salade
previous
Herfst salade met pompoen spinazie en courgette
Gevulde pasta schelpen
next
Gevulde pasta schelpen met spinazie, ricotta en zalm
Pompoen salade
previous
Herfst salade met pompoen spinazie en courgette
Gevulde pasta schelpen
next
Gevulde pasta schelpen met spinazie, ricotta en zalm

Add Your Comment