Reis blog; Sicilië
Reizen maken, daar kunnen wij wat van. José heeft de hele wereld gezien als Stewardess. Dit keer neemt ze je mee op reis naar Sicilië met een uniek reis blog Sicilië. Niet werkend, maar gewoon op vakantie!
Na lange tijd wikken en wegen zijn we dan toch eindelijk vertrokken en begonnen aan onze reis naar Sicilië. De corona perikelen maakten het niet eenvoudig om onbezorgd op reis te gaan. Gelukkig hebben we gister onze laatste vaccinatie gehad waardoor het gevoelsmatig iets veiliger voelt. Gewapend met mondkapje‘s, hygiënische gels en een last minute antigeentest durven wij het avontuur aan. Ook is Italië inmiddels geel en waarschijnlijk zullen meerdere landen nu volgen.
Waarom nu naar Sicilië? De meeste van onze volgers weten natuurlijk dat Mario mijn man, Mariëlla haar vader geboren is op Sicilië.
Als gezin zijn we afgelopen 30 jaar geleden regelmatig op Sicilië geweest. Korte vakanties waarbij we familie bezochten en alle mooie plekjes bekeken. Het eiland is niet mega groot, maar we hebben nog lang niet alles gezien. Sinds ik gestopt ben als stewardess bij de KLM hebben we eindelijk de kans om vijf weken op reis te gaan. Als we dan ook 5 weken volhouden samen, dat is wel een uitdaging. 🙂 Onze food blog is ontstaan doordat wij alle heerlijke Siciliaanse gerechten wilde delen. Hoe leuk is het om jullie dan nu een beter inkijkje te geven over het prachtige Siciliaanse eiland.
17 juni: Nederland- Como 1000km
Om 4 uur vanmorgen ging de wekker, pfff lang geleden dat ik zo vroeg mijn bed uit moest. Precies om 5 uur reden we weg, zonder een quindici minuti academici =Siciliaans kwartiertje te laat. Het plan was om in 10 uur naar Como te rijden en dat is helemaal gelukt. Bij alle grenzen konden we zonder controle doorrijden. Ook de Gotthard tunnel geen enkele oponthoud, dat hebben we nog nooit meegemaakt. Wat ons het meest opmerkelijke van deze rit was dat we echt niet meer dan tien Nederlandse kenteken platen gezien hebben. Het is natuurlijk nog vroeg in het seizoen maar toch!
Mario kiest altijd de leukste hotels uit, ook de heenreis mogen we genieten. De taken zijn hier verdeeld, Jo doet de catering onderweg en koken op locatie:)
Het prachtige Hilton in Como was absoluut een topper. Heerlijk de tijd om nog even te chillen bij het zwembad en te relaxen. Cena (avondeten) werd geserveerd op de rooftop met een waanzinnig uitzicht over het Comomeer. Om 2100 uur precies op de kamer want ja EK voetbal wedstrijd Nederland – Oostenrijk. Op karakter hebben we de het uitgekeken. Het vroege opstaan, 10 uur over de snelweg kachelen en de COVID vaccinatie begon op te spelen. Misschien was het toch niet zo’n goed idee om een dag van te voren te prikken.
18 juni: Como – Salerno 850 km
We kregen de vraag waarom we niet met het vliegtuig gaan… met de auto op vakantie geeft een een vrijheids gevoel. Aangezien we geen vast plan hebben kunnen we lastminute altijd ons plan wijzigie Ook Mario krijgt het al spaansbenauwd bij het idee om vanaf Schiphol tot en met luchthaven Catania met een mondkapje te lopen. Ook hebben we golfsets en sport artikelen mee. Wij hopen dat het niet al te warm hiervoor is.
Wil je wel vliegen naar Sicilië dan zijn er hele goede vlucht verbinden, houd er wel rekening mee dat het huren van een auto schrikbarend duur is. Heel veel verhuur bedrijven zijn failliet gegaan en hebben hun wagenpark moeten verkopen. Door de schaarste zijn de rentals dus aan de prijs.
Het plan was om vandaag weer vroeg te starten maar omdat we beide niet echt fit zijn hebben we een slow start en zijn we rustig om 9 uur vertrokken. Betekent dat we wel na zessen op onze volgende bestemming Salerno voorbij Napels zullen arriveren. We kiezen voor fit i.p.v. snelheid. Ruim 9 uur over deze rit gedaan. Helemaal op schema, dat een verkeerde afslag ons een extra rondje Como van 40 minuten opleverde vergeten we maar snel. Het is best druk onderweg zonder nog steeds echt touristen te zien. Zijn wij dan de enige gekken zijn die helemaal naar het Zuiden rijden? Voorbij Bologna is het genieten van het prachtige landschap met zijn pijnbomen.
Uitgerust in Salerno waar we heerlijk hebben gegeten. Verschrikkelijk gelachen toen Mario dacht dat één van de amuses een macaron was. Het bleek een ansjovisboter te zijn . Mario en boter gaat niet echt samen haha.
19 juni: Salerno – Sicilië 620 km
Ontwaken in de Amalfi, een prachtig gedeelte van Italië. Gelukkig blijven we op de terugweg iets langer. Vandaag gaan we ons doel achterna dus Sicilië here we come! We rijden door Reggio Calabrië. Een jaar na ons trouwen in 1993 zijn we ook naar Sicilië gereden. Ik kan me dit deel nog goed herinneren. Een droog en warm Zuidelijk deel van Italië. Gelukkig is de weg ernaartoe flink verbeterd. Wat me van toen ook was bij gebleven is de droogte, maar dit keer heeft het natte voorjaar zijn best gedaan om het prachtige Calabrië om te toveren in een groen landschap. Mocht je ooit afreizen naar Sicilië dan is mei / juni echt de mooiste periode. Alles is in bloei en de temperatuur nog onder de 30 graden. De zomers kunnen heel heet zijn, vandaag toch ook al 30+. We zitten tenslotte bijna in Afrika.
De veerboot naar Sicilië ligt klaar om aan te meren. Een perfect stukje organisatie, enkeltje Trachetto Villa san Giovanni – Messina á € 39,- uit de automaat en hoppela direct aan boord. 5 minuten later vaart de Ferry af naar Sicilië. Een vlaag van emotie overvalt me, het avontuur dat Sicilië heet, maar ook misschien het besef getrouwd te zijn met een Italiaanse man. Tijdens mijn au pair periode in Zuid Frankrijk verbleef ik bij een Italiaans/Amerikaans gezin. Het advies van mijn Amerikaanse host mom was, always date an Italian man but never marry them… Eigenwijs als ik ben heb ik het toch gedaan, en nu 28 jaar later geen seconde spijt van. Een jaar na ons trouwen reden we ditzelfde stuk om onder gedompeld te worden in de Siciliaanse cultuur. En don’t get me wrong, Sicilië is niet zomaar Italië. Met een goede kennis van de Franse taal, mijn spoedcursus Italiaanse voor beginners en vele uren voor de tv met RAI Uno, moest dit een eitje zijn. Oepsie… het Siciliaanse dialect is een andere taal.
De dag van aankomst was destijds een hele bijzondere dag. Het WK voetbal werd gespeeld en drie keer raden wie er in de finale stond. Italië tegen Brazilië een topper van een wedstrijd. Nog nooit zo hard gereden naar de dichts bijzijnde oom & tante. Overal hingen er Italiaanse vlaggen en er liep echt niemand op straat. Een spannende wedstrijd die eindigde 0-0 en strafschoppen. Helaas verloren de Azzuri en elke Italiaan werd in het hart geraakt.
Nog even terug over de boottrip, daar at ik dus mijn allereerste Arancini. Een verrukkelijke snack gevuld met saffraan rijst, Ragu en mozzarella. Verpakt in een gepaneerd jasje uit de frituur. Natuurlijk wilde ik er vandaag weer eentje eten en wat was het heerlijk. Tegenwoordig maken we ze zelf thuis en hebben we een heerlijk recept om deze smakelijke Arancini voor bij de borrel of als lunch te maken.
20 juni: Bestemming bereikt.
Vandaag gaan we helemaal niks doen. Nouja voordat Jo eindelijk de relax modus heeft gevonden gaan we meestal naar huis. De reden dat we nu 3 weken op één plek blijven zodat we niet aldoor ons hele hebben en houwen moeten inpakken. Voordat we gisteren het huisje opzochten zijn we eerst even langs de Lidl gegaan. Mijn all time favoriete winkel en deze was natuurlijk helemaal ingericht met alle Italiaanse lekkernijen. Ik vind in een ander land naar de supermarkt gaan echt een feestje. En deze Lidl ( no spon) was het winkelen waard. Als een kind in een snoepwinkel. En het hele jaar Italiaanse weken haha. Ze hadden zelfs ricotta Salata , hier ga ik jullie binnenkort meer over vertellen). Met een winkelwagen vol lekkers zelfs een mooie biologische wijn BIO van Terra Siciliane, welke we recent op de Utrechtsestraat in AMS. ook al gespot hadden.
Net zoals vorig jaar in Umbrië hebben we een huis gehuurd. Het is ons heel goed bevallen en nu met COVID is het wel fijn om een beetje op jezelf te zijn. Een hotel is natuurlijk verwennerij maar om elke dag verplicht aan te treden in een ontbijtzaal is niet ons ding. Eerlijk gezegd al dat verleidelijke eten is niet echt goed voor ons mam die net heel wat kilootjes kwijt is. Het huis staat in de buurt van Noto, midden op het platteland omringd door olijfbomen. Het is altijd best spannend om aan te komen. Ten eerste huur je iets maar er zijn genoeg mensen die een bouwput of vuilnisbelt aantreffen naast de woning… en geloof me dit gebeurt niet alleen in Italië. Het is geweldig en het voelt direct zen. Hier komen we de weken wel door.
Jo checked als eerste de keuken, en gelukkig is die van alle gemakken voorzien. Ook een gevulde koelkast en basis levensmiddelen treffen we aan. Wat een leuk ontvangst. Gelukkig geen nespresso apparaat maar een cafetière, voor de lekkerste espresso.
Met een verrukkelijke borrelplank, een snelle carbonara en een verrukkelijke fles witte wijn maken we het niet al te laat.
20 juni. Vaderdag
Het is vandaag Vaderdag, eigenlijk zijn we het een beetje vergeten. Een paar weken hadden we heerlijke Toscaanse aardappeltjes gemaakt met bijpassende Italiaanse burger, maar een vergeten te posten. Ze komen dan wel binnenkort langs.
We worden eraan herinnert wanneer Mariëlla een Vaderdag story plaats met een foto van ruim 20 jaar geleden. Paps met zijn kids op het strand van Sicilië. Het nummer erbij van Stef Bos Papa … wat is dat toch met zulke momenten, ongemerkt stromen de tranen over mijn wangen. Ik tel mijn zegeningen met deze prachtige kinderen.
We blijven lekker bij huis en genieten van het zwembad en gaan een beetje nadenken over waar we naartoe willen.
Italië speelde vanavond zijn derde wedstrijd in het EK, natuurlijk zaten we weer klaar. Azzuri heeft gewonnen en door naar achtste finales.
Datterino tomaat.
In de keukenkast vond ik een mooi flesje passata van datterino tomaatjes. Deze tomaatjes vind je naast de Piccadilly heel veel op Sicilië. Datterino betekent kleine dadel en heeft een ovale dadel vorm. Met zijn volle zoete smaak een liefhebber van elke chef. De hoge temperaturen en vruchtbare grond is de sleutel van dit elegante snoepje. De tomaten saus heb ik gemengd met een bol mozzarella, handje basilicum wat zout en peper. Er ontstond een verrukkelijke oranje saus en samen met de cinque buchi pasta en Parmezaanse kaas een simpel en super bordje pasta!
21 juni: De zomer is officieel begonnen.
De zomer is officieel begonnen en dat is te merken ook. Het eiland heeft een mediterraans klimaat, dat betekent warme droge zomers, milde winters met wat meer neerslag, De temperatuur kan in de zomers flink stijgen door de wind uit de Sahara ( sirocco). Kouder dan 5° wordt het niet. Op de vulkaan de Etna vind je van november tot april boven 1700 meter sneeuw. Wanneer deze vulkaan actief is en dat is die regelmatig kun je de oranje lava naast de witte sneeuw zien . Heel bijzonder.
Naast afkoeling in het zwembad gaan we er vandaag op uit. We gaan ons focussen op de mooie plaatsjes van het hier in de buurt van Avola. Eerst rijden we langs de Mira Borgo Di Luce I Monasteri. Een prachtige golfbaan waar je ook kunt logeren. We hebben tenslotte niet voor niks 2500 km onze golftassen meegesleept. De oprit is al fantastisch en de baan ligt verscholen tussen de sinaasappel en citroen bomen. Terwijl we er rondlopen kijken we elkaar aan. Dit gaat hem niet worden want we zijn niet suïcidaal. Om 8 uur sochtends vroeg is het al bloedheet. Waarschijnlijk lopen we binnen een uur een zonnesteek op. Mocht het komende weken nog afkoelen wie weet maar nu even niet.
Isola di Ortigia
Op naar het eilandje Ortigia voor de kust en deel van Syracusa verbonden met twee bruggen. Het is een stadje niet groter dan een vierkante km. Vol met tempels, kastelen, oude woningen en barrokkerken. Wanneer we aankomen zien we nog net een vleugje van de markt die een grote trekpleister is. Een plek waar je alle lekkere dingen kan kopen, ook vind je daar de beste restaurants en eethuisjes. Wij verplaatsen ons naar de prachtige bomenlaan aan de haven. Het windje aan het water brengt een beetje verkoeling en inmiddels ook lunchtijd. Het beste deel van de dag!
Natuurlijk eet je daar vis, we delen een voorgerecht van inktvis, courgette en burrata.
Daarna een spaghetti van basilicum pesto met inktvis en spek van het Siciliaanse zwarte varken. Dit typisch Siciliaanse varkensras Suino Nero di Nebrodi wordt verwerkt in vele gerechten. Tomatensaus met Siciliaanse varkensworst is een typisch gerecht van Sicilië. Ook wordt er prosciutto en salami van gemaakt.
22 juni: Marzamemi
Zoals gewoonlijk ben ik als eerste wakker. Lekker een me myself en I momentje vroeg in de morgen. Klein ontbijt, een soort van sport activiteit in het zwembad en rustig even op m’n reisblog. Om de extreme hitte te ontvluchten gaan we de oude stadjes verkennen en de ritjes er naartoe genieten van de airco:). Één van die pittoreske en authentieke dorpjes ligt aan de kust en heet Marzamemi. Een oud centro storico dat bestaat uit een kleurrijke straatjes die je begeleiden naar het het prachtige plein Piazza Regina Margherita. Waarschijnlijk is het in de winter totaal ingeslapen maar nu het zomer is staan alle tafels buiten te wachten op gasten. Omdat het zo warm is is het in het met de lunch rustig maar s’ avonds zal het met live muziek een stuk drukker zijn. De visserij is de belangrijkste activiteit en de kleine haven zit vol met de lekkerste vis restaurantjes. Hoe heerlijk om na een dagje zandstrand op het bijgelegen Porto di Capo Passero een hapje en drankje te doen. Wij aten de lekkerste carpaccio van zwaardvis, pasta al vongole en gegrilde zwaardvis met caponata.
23 juni
Het idee was dat het in juni nog niet heeeel warm zou zijn… niet dus. De temperaturen schieten uit naar boven en 35+ in vrij normaal. Mario zegt dat ik er wel aan ga wennen🙈 Nouja we mogen niet klagen want in Nederland is het regenachtig, en de luxe van een zwembadje om af te koelen. We blijven het eerste deel van de dag thuis. Ga alvast pasta saus maken want morgen komt familie over, en zullen we lekker thuis lunchen. Voor de lunch vandaag alvast een Reels opgenomen van de Pasta alla Norma en foto’s gemaakt van de overheerlijke caprese bruschetta. Het lijkt wel een werk vakantie haha. Met de tomaatjes en verse basilicum uit de tuin smaakte die geweldig. De mozzarella was niet de duurste maar was super. In Nederland moet je echt niet de goedkoopste kopen want die smaakt naar plastic. Wanneer je die troep in Italië zou verkopen dat kan je je winkel beter sluiten. Geen Italiaan die dat koopt!
23 juni Catania
Naast Palermo is Catania met zijn ruim 300.000 inwoners de grootste stad van Sicilië. Liggend onder de voet van de vulkaan de Etna. Een geweldig stad om te bezoeken maar niet geheel zonder risico’s. Een verplaatsing van schreeuwende en toerterende automobilisten die allemaal hun eigen regels hebben. Ik durf het niet aan maar Mario past zich makkelijk aan en brengt ons via het wilde Siciliaanse westen naar het prachtige centrum. Vooral s’avonds kun je heerlijk slenteren door de stad voor pracht en praal. Op dit moment is Catania bedekt met een laagje lava zand. De Fontana dell’Elefante is heel bekend, en het symbool van deze Siciliaanse stad. De olifant is gebeeldhouwd uit zwarte lavasteen. Geplaats op een obelisk, met daarop een kruis, om de stad van onheil te beschermen.
De Hoofdstraat van de stad is Via Etnea, een lange straat die loopt van Piazza del Duomo in het zuiden, naar de kathedraal van Catania in het noorden. Een 3 km wandelroute met in de verte de Etna.
Wil je de allerlekkerste en specialiteiten van Catania proberen dan ga je naar Pasticceria Savia.
Tegenwoordig vind je er super gezellige straatjes om heerlijk te dineren of een drankje te drinken. Voor ons nieuw was Via Santa Filomena. Echt geweldig met alle soorten restaurants. Ook een polpetteria, een gehaktballen restaurant. Denk jij dat je alles al gegeten hebt, hier vind je 45 verschillende soorten balletjes van zoet tot hartig!
25 juni Etna
Familie uit Nederland is overgevlogen en dat is een goede reden om de Etna te laten zien. We rijden om 12 uur weg en besluiten om op de voet van de Etna nog even een pizza te eten voor we naar boven klimmen. Wat we een beetje zijn vergeten dat veel restaurants alleen s’avonds pizza serveren dus kriigen we het menu in handen. Lastig om te kiezen daarom gaan we voor het hele menu, zodat we alles kunnen proeven. Na de antipasti zitten we al vol , maar eten stug door. Prima van risotto en 2 soorten pasta volgt. Daarna eigenlijk nog 4 vleesgerechten maar nemen alleen de Siciliaanse saucijsjes. Oké toch maar dessert en een koffietje. Wij hoeven vandaag niet meer te eten.
Naam van dit geweldige restaurant is Feudo Delizia, en de inrichting is net een Siciliaans museum!
Na het diner snel naar de Etna gereden, een geweldige rit waar je in een totaal andere omgeving waant. De vegetatie is waanzinnig, deze vruchtbare grond is dermate geschikt voor fruitbomen en de opvallendste is de prachtige gele brem.
Deze vulkaan is 3350 meter hoog en is na Stromboli de actiefste vulkaan van Europa. In februari is de vulkaan weer goed wakker geworden en spuwde enorm veel lava. Sindsdien rommelt het aardig en ook een week geleden was dit fenomenale schouwspel te zien. Wie weet of we het deze vakantie nog meemaken. Tegenwoordig wordt de stroom van de lava gecontroleerd zodat het niet richting de stad stroomt.
Wil je de Etna bezoeken dat zijn er veel georganiseerde trips. Zelf kun je met de auto naar boven tot aan het dal. Hier vertrekt een kabelbaan naar 2580 meter en met goed weer kan je met een jeep naar 3000 m. Zorg wel dat je voor 15.00 uur bij de kabelbaan bent, wij waren net te laat. Ook het gebied daar geeft je al een prachtig beeld van het vulkanische landschap.
27 juni rondje Unesco werelderfgoed
Met de familie die over is gaan we weer een lekker dagje toeren. Sicilië heeft mega veel kleine oude stadjes en zeker een bezoekje waard. We moeten keuzes maken dus rijden we eerst naar Ispica. Met een prachtig plein Loggiato del Sinatra en de Basilica Di Santa Maria Maggiore. Het is helemaal uitgestorven en veel van de huizen staan te koop. Prachtig de Barok en dergelijke maar de jeugd blijft hier niet wonen omdat er nauwelijks werk is.
Van Ispica door naar Modica voor lunch en eindigen in Ragusa met zijn oude stadsdeel Ibla waar Mario ons overhaald om 10000 stappen te maken voor een klim naar de top van Ragusa. Ik voel mijn kuiten nog, maar het was het waard. We lopen een beetje achter op schema. Vanavond speelt Nederland in de achtste finale maar de wedstrijd is reeds begonnen. We besluiten alle telefoons te verzamelen en dan in het huisje de wedstrijd te streamen. Iedereen teleurgesteld wanneer blijkt dat het oranje elftal de winst laat liggen en uit de EK is … gelukkig hebben we Italië nog 🇮🇹
28 juni Wederom Catania
Vandaag vroeg uit de veren want we willen onze gasten Catania laten zien voordat ze naar huis vliegen. We beginnen bij de Vismarkt La Pescaria. Deze achter de Duomo gelegen markt is er echt voor de locals. We zijn een tikje te laat maar wil je deze sfeer echt proeven kom dan vroeg in de ochtend. Het geschreeuw en de uitstraling van het gebeuren is een belevenis. De vissoorten vliegen om de oren, en slacht afval gooit men gewoon op straat. Laat je slippertjes maar thuis. Je kunt hier doorlopen naar de naast gelegen markt Via Pardo voor de kleurrijke groenten vlees en kazen.
Granita Siciliana con brioche
Het Siciliaanse ontbijt begon vroeger met granita en vers krokant brood. Een halfbevroren dessert, romig, verfrissend en tegelijkertijd korrelig. Oorspronkelijk werd het gemaakt met sneeuw van de Etna en gemengd met rozenwater of vruchtensap. Vandaag de dag is het broodje vervangen door een zoet brioche broodje. Men eet het de hele dag door en de klassieke smaken vam amandel, citroen en koffie zijn nu uitgebreid met vele smaken. Echt een keer proberen!
Na een lange wandeling door de stad rijden we door de stad langs de begraafplaats. Misschien luguber maar toch een bezoekje waard. Hier staan onder andere familie mausoleums en is onvoorstelbaar groot. Je kunt er zelfs met een auto naar binnen.
Na een bezoek aan Aci Castello waar het zeewater prachtig helder en blauw van kleur is. Met zijn kasteel dat ooit in het water stond maar door een lava stroming verbonden is aan het land.
De Siciliaanse vlag
Iedereen kent de Italiaanse vlag met de groene witte en rode kleuren. Een verklaring uit de Italiaanse keuken zou zijn dat het gaat om de kleuren van basilicum mozzarella en tomaat.
Het eiland Sicilië heeft zijn eigen kleuren. Rood en geel. De gele kleur ‘ il giallo’ staat voor het wapen van de hoofdstad Palermo. Met de rode kleur ‘ il Rosso’ wordt Corleone bedoelt. De eerste stad die zich tijdens de opstand tegen de Franse bij Palermo aansloot. Tegenwoordig staat Corleone bekend als maffia stadje maar dat komt meer door de godfather films.
In het midden van de vlag staat een afbeelding van Trinacria. Het hoofd van Medusa met drie benen, en verwijst naar de lente, zomer en winter en de driehoekige vorm van het eiland. De takken koren symboliseren de vruchtbaarheid van het eiland.
Stranden Sicilië
Noto
Na 4 dagen toeren met familie gaan we een paar dagen niks doen. De enige manier is dan gewoon lekker naar het strand te gaan. We zijn al bij lido Di Noto geweest en daar vind je een prachtig zandstrand. In de weekenden erg druk en waarschijnlijk straks in augustus ook want dan heeft heel Italië vakantie. Er is overal vrij strand maar wil je lekker op een bedje dan kun je beter een plekje zoeken bij de lido’s
Lido Azzuro is geweldig en heeft een gezellig restaurant. 2 bedjes incl parasol kost ongeveer € 19,- Wil je zeker zijn echt een bedje van te voren huren en een tafeltje reserveren. Hiernaast zit een andere lido waar je ook goed kunt eten alleen ze zijn daar minder vriendelijk en nogal chaotische boel.
Fondachello
Wil je een ander stukje kust proberen met woeste zee en kleine kiezelstenen dan is Fondachello is een leuk alternatief. 1,5 uur rijden van Noto. De zee is helder en prachtig blauw maar nogal wild dus voor kleine kinderen niet geschikt. De hele kust daar heeft allemaal leuke lido’s op het strand maar hebben niet allemaal restaurantjes dus iets meenemen is handig. Je kunt er wel altijd drankjes en kleine snacks kopen. Wij gingen naar Lido Ipanema en het fijne daar van is dat op 5 minuten lopen van Ristorante Al Pescatore zit voor de allerbeste vis specialiteiten. Niet alleen vis hoor, alles is lekker daar!
1 juli Bezoek uit Nederland
Jaaa ook Mariëlla en haar broer Giacomo komen naar Sicilië. Voor dat we ze ophalen van vliegveld gaan we naar het strand en even langs familie. We hebben al veel vakanties samen doorgebracht op het eiland maar voor de kinderen is het alweer wat jaren geleden. Heerlijk even samen en wakker worden met Italiaans ontbijt . Koffie met koekjes.
Noto
Mariëlla heeft al wat voorwerk verricht met het kijken van Chef’s table op Netflix. Caffè Sicilia in Noto schijnt de beste granita te hebben en daar moeten we dus naar toe. Om 11 uur al best druk daar maar gelukkig vinden we een tafeltje. We vergeten te vermelden dat we een kleine granita willen dus het was een beetje veel. Super leuk tentje. Wel erg prijzig. Een bezoek aan Noto is een must! Na de aardbeving van 1693 is dit hele stadje opnieuw opgebouwd. Volgens National Geografic is dit één van de mooiste barok steden van Sicilië. Een feest om hier te wandelen. De prachtige kerken met hun stucwerk en fresco’s, de leuke balkons, met allemaal mooie geel bruine kleuren.
4 juli Familie dag
Zondag is een echte familiedag, omdat er de hele week gewerkt wordt is de vrije zondag een heerlijke dag om te relaxen, lekker naar het strand te gaan of familie bezoeken. Vandaag komt groot deel van de familie op bezoek. We hebben een heerlijk huis met een zwembad zodat ook de kleine kinderen veel plezier hebben. Gelukkig is Mariëlla nog steeds op Sicilië en kunnen we samen de lunch verzorgen. Met 2,5 kg tomaten hebben een heerlijk voorgerecht gemaakt =Antipasti
Een verrukkelijke spaghetti met een pomodorino saus = Primi Piatti
Natuurlijk serveren we nog nonna’s vleessie en salade = Secondo e Contorni
Een paar flessen wijn en prosecco maken het feest af. De familie heeft de meest verrukkelijke toetjes meegenomen = Dolci
We eindigen 4 uur later met Grappa, Amaro en een espresso = Cafe & Digestivo
Of het gezellig was … zeker weten:)
5 juli
Wat gaan de dagen toch snel, vandaag vliegen Mariëlla en Giacomo alweer terug naar Nederland. Omdat het vliegveld Fontana Rossa bij Catania ligt gaan we natuurlijk nog even de stad in. Een laatste granita met brioche, en pizza eten. Ook scoren de kids nog een Italiaanse voetbal shirt. Handig voor de halve finale en mogelijke finale!
Op de markt kopen we nog kaas die mee naar Nederland mag. Ben jij ook een kaas liefhebber. Eentje die je zeker mag/moet proberen is natuurlijk de Ricotta Salata. Deze ricotta is een echte specialiteit uit de Siciliaanse keuken . Het is een uitgelekte gedroogde en gezouten schapenricotta. Het wordt voornamelijk geserveerd met de pasta la Norma en deze combinatie van tomaat, aubergine en ricotta is waanzinnig. Neem vooral een stukje mee want het is bijna onmogelijk om dit in Nederland te vinden.
Wil je zelf een keer verse ricotta maken, dit is super simpel en we hebben een goed recept online!
Een andere bijzondere kaas is de pecorino met zwarte peper. En harde schapenkaas en die ontzettend veel smaak heeft. Heerlijk met een stukje brood. Op de markt kunnen ze ook vaak de kaas vacuüm verpakken.
Cucina Povera
Cucina povera vind zijn oorsprong in de middeleeuwen, waar de rijken genoeg te eten hadden en de lagere klasse de restanten kregen. Door de schaarste van veel producten kookten de Italiaanse bevolking hun gerechten van wat ze verbouwden op het land. Op Siciliaanse eiland hadden ze voornamelijk aubergine, tomaten, knoflook en uien. Creatief als ze waren hebben ze de heerlijkste gerechten op de kaart gezet, en tegenwoordig is dit een echte kookstyle geworden die enorm populair is. Het eten van de seizoens producten, minimale verspilling en optimale benutting van ingrediënten.
Vandaag maak ik een fantastische saus voor de pasta met alleen tomaatjes, knoflook, basilicum en peperonchino. Recept komt spoedig online.
7 juli
Times flies when you are having fun! Lekker chillen bij het huisje is toch een zalige bezigheid. Even niks doen is gewoon een must zeker wanneer je het hele eiland af sjeest. Er is ook zo veel te zien en te bezichtigen dat we hier volgend jaar maar weer terug gaan. Mario had gisteren een verrassings trip gepland. Kijk daar is Jo dol op. Om 12 uur zaten we in de auto en reden we langs Ragusa, Modica richting Punta Secca. Een prachtige rit van 1,5 uur langs de kust van het zuidelijke deel van Sicilië. Het kleine kustplaatsje Punta Secca is bekend van de serie Commissario Montalbano. Hier blijkt dus het huis van de Montalbano te staan waarop Mario natuurlijk een foto van wilde. Allemaal erg leuk maar Jo heeft deze serie nog nooit gezien hahaha. De serie is te volgen op Netflix en is een soort Baantjer. Wie weet ga ik het thuis ook maar volgen want het speelt zich hier allemaal in de omgeving af. Als echte verrassing nam Mario mee naar een geweldig restaurant. Laat dat nu net gesloten zijn:( gelukkig waren er alternatieven genoeg en hebben we genoten van de vers gevangen vis.
De halve finale EK is ook deze avond . Italië speelt tegen Spanje en als er iets spannends was , dan deze wedstrijd. Verlenging en strafschoppen waarbij Italië mag winnen. Hier heerst blijdschap, want Spanje was misschien iets beter. Zondag met de finale zullen we in Calabrië zijn. Nu al zin in!
Teste di Moro – Moorse koppen
Op Sicilië vind je op vele balkons de plantenbakken in de vorm van een hoofd. Het verhaal van deze Teste di Moro is er één over liefde, verraad en wraak.
Een Siciliaanse schone uit Palermo, was dagelijkse bezig met haar plantjes op haar balkon. Vanuit daar werd ze opgemerkt door een jonge Arabische Moor. Ze krijgen een passionele liefdesrelatie. De man draagt een groot geheim want in zijn thuisland heeft hij een vrouw en kinderen. De bedrogen minnares komt hierachter en vermoord hem nadat ze de liefde hebben bedreven. Ze sneed zijn keel door en zet zijn hoofd op het balkon met een basilicum plant erin. Door haar tranen bloeide de plant weelderig en had ze hem altijd bij haar. Haar wens was om na haar overlijden haar hoofd naast de zijne te laten zetten zodat ze altijd samen zijn.
8 juli
Wanneer we in Sicilië zijn bezoeken we ook familie. Een rit staat gepland naar het binnenland van Sicilië richting Enna. Mocht je ooit vanuit Catania naar Palermo willen reizen dan neem je dezelfde route. Een prachtig deel van Sicilië. Een totaal ander landschap met de meest waanzinnige rots partijen, velden vol citroen bomen en graanvlaktes. Met op de achtergrond de Etna. Na het bezoek van de familie rijden we terug naar Catania voor een diner met grote groep neven en nichten. Tafels vol antipasti, gevolgd door pizza. Meestal heb ik om 10 uur s’avonds geen trek meer, maar al deze heerlijkheden kan ik niet laten staan. Net voordat ik een punt pizza wil pakken, wijst ons nichtje erop dat mijn bord onder het zwarte gruis zit… De Etna spuugd vanavond weer lava. We lopen direct het restaurant uit om het te aanschouwen. Het is dat de pizza klaar stond maar geef mij maar een stoeltje buiten, ik kan hier uren naar kijken. Voor mij echt een hoogtepunt, maar de Sicilianen uit deze regio worden er een beetje moe van. Dit betekent morgen weer alles schoonmaken want het regent ook allemaal kleine zwarte steentjes lava.
9 juli
Mariëlla is vandaag jarig, tja helaas kunnen we er niet bij zijn. Gelukkig kan ze wel vrienden uitnodigen en geeft een leuk feestje thuis. Voor de lunch komen er vrienden uit Nederland. Toevallig dat we een bericht zagen op Facebook dat ze in de buurt op vakantie waren en direct een meet & greet georganiseerd. Leuk deze spontane acties. We moeten wel helaas een beetje inpakken want morgen zit het erop en gaan we dit geweldige huis verlaten…De eigenaar bracht nog 2 prachtige flessen olijfolie, gemaakt vd olijven uit de tuin. Dol op deze kadootjes.
10 juli Tropea
10 uur wheels up, de drie weken zijn omgevlogen en onze rit naar Nederland is gestart. Natuurlijk niet rechtstreeks, we hebben een paar geweldige stops ingepland.
Vandaag rijden we naar Tropea. Een stop die we niet mogen overslaan wanneer in Calabrië bent. Tropea is namelijk dit jaar uitgeroepen tot il Borghi più bello in Italië. Dus het mooiste middeleeuwse stadje van Italië. We zijn reuze benieuwd. De weg er naartoe is een spannende. Onze navigatie heeft de neiging om ons door doodlopende wegen te leiden. Wel mooi maar het schiet niet op. Na kilometers slingerwegen arriveren we. Mario heeft een prachtig hotel uitgekozen. Hotel Villa Paola. Een 16 eeuws klooster dat hoog op een berg staat naast de oude stad. We krijgen een rondleiding en bezichtigen de geweldige tuin waar alle producten worden gekweekt voor de keuken. De mooiste tomaten, aubergines, paprika’s. Maar ook citroen, grapefruit, passiebloem en abrikozen bomen. Hier wordt ik zo blij van.
Een typisch product an hier is de rode ui, die we overal terug zien!
Tropea ligt op een imposante klif, omringd door imposante heuvels en spierwitte stranden. Het oude stadje ‘centro storico’ is het meest fotogenieke stadje die we tot nu toe zijn tegengekomen.
Vanuit ons hotel moeten we eerst een stijl weggetje naar beneden wandelen om daarna een nog stijlere trap met wel geteld 201 tredes beklimmen. Een goede workout voor de komende dagen. Een beloning is het zeker want dit geweldige stadje is fantastisch.
Een doolhof van straatjes en steegjes die allemaal uitkomen op levendige pleintjes. Overal leuke barretjes en restaurants. We komen elke dag de zelfde oude vrouwtjes tegen die ons a af hun balkonnetjes elke keer een fijne wandeling of dag wensen. We zijn heel welkom!
Bij alle marktkraampjes liggen lokale producten. De rode ui is echt het product van hier. We hebben inmiddels al inktvis met rode ui & sinaasappel gegeten wat verrukkelijk was. Ik zal binnenkort meer recepten hiervan proberen te maken. Vlees hebben we tot nu toe niet gegeten want hier aan de kust is het allemaal vis. Op de markt hangen ook de pepers aan strengen . Dit noemen ze de viagra van Calabrië. Deze gaan zeker mee naar huis haha.
Vanaf het oude stadje kijk je neer op Isola Di Tropea. Op deze rots staat het klooster Santa Maria dell’isola
11 juli finale wedstrijd Italië – Engeland
We hebben een heerlijk dagje strand gedaan, net zoals de Italiaanse bevolking een zondag doorbrengt. Een gezellige drukte en iedereen heeft het over maar één ding… De EK finale voetbal wedstrijd die vanavond gespeeld gaat worden. Italië – Engeland! Om 2100 uur zitten we klaar met zo’n beetje het hele stadje. Een waanzinnig spannende wedstrijd waar pas na verlenging en strafschoppen de winst naar Italië gaat. Een mega groot feest, en alle Italianen gaan uit hun dak, inclusief de mijne. Geweldig om dit mee te maken.
12 juli
Het was best laat geworden na de overwinning van Italië. Lekker rustig ontbijten en daarna een tour langs de prachtige kust van Calabrië ‘Costa degli Dei’ wat betekent ‘Kust van de Goden’ . We hebben de Chiesa di Piedigrotta bezocht. Een kerk uitgehouwen uit de rotsen aan het strand van Pizzo Calabro. Echt de moeite waard om te bezoeken. Twee generaties kunstenaars hebben gewerkt aan de beelden groepen. Uitgehakt uit steen en gecreëerd met handen en beitels, een bijzondere plek waar je een half uurtje bent. Wanneer je je zwemspullen meeneemt kun je gelijk even duiken in de zee en chillen op het strandje ervoor. Wat een heerlijk helder blauwe zee. Overal langs deze kust vind je meest geweldige kleine strandjes.
Door na Capo Vaticano waar we een heerlijke pizza hebben gegeten.
De kust van Calabrië Costa degli Dei oftewel Kust vd Goden is prachtig. Wil je kleine strandjes met rotsen dan vind je die daar. Deze kustlijn loopt van Pizzo ( bekend van zijn Tartufo = ijs in truffelvorm met hazelnoten) tot Nicotera Marina. Het landschap is bijzonder mooi en de kustlijn heeft hoge rotsen en kliffen. Naast het bekendste plaatsje Tropea, de parel van deze kust met zijn prijzige Lido’s, vind je hier ook uitgestorven kleine strandjes waar je in alle rust kunt genieten van de witte zandstranden en het mooiste blauwe heldere zeewater. Er zijn ruim 55 strandjes.
Vanuit de grotere plaatsen kun je een dagtripje naar en langs de Eolische eilanden. Dit is een groep van 7 vulkanische eilandjes waarvan Stromboli met zijn actieve vulkaan het meest bekend is. Vanuit Tropea is dit ongeveer 1,5 tot 2 uur varen.
Na 2 volle dagen in dit prachtige stukje Italië reizen we nu naar een grotere stad nl Rome. Dit wordt voor ons de 3e keer dat we er komen. Toen ik net vloog bij de KLM hadden we daar een geweldig stop en toen Mario meegenomen. We hebben het nu over 28 jaar geleden. De 2e keer was met het gezin. Nu hebben we 2 volle dagen en wanneer je Rome kent, er is zoveel te zien dus keuzes maken.
We gaan lekker de toerist uithangen, gympen aan en wandelen door de stad. We hebben een hotel midden in de stad, dus we kunnen alle kanten op. Het fijne nu van de COVID is dat het stukken rustiger is in de stad. Dat was ook een reden om weer een keer Rome te bezoeken. Bij de Trevi fontein zijn we natuurlijk niet alleen maar kunnen makkelijk foto’s maken. Hier gooi je altijd een muntje over je linkerschouder. Het aantal muntjes is belangrijk. 1 muntje gooien betekent dat je terug komt in Rome. Bij twee muntjes ga je de liefde van je leven tegenkomen. Bij drie muntjes ligt er een huwelijk in het verschiet!
Er worden per week 15000 muntjes gegooid, dit betekent ongeveer 1,4 miljoen.
Ook naar het Colosseum. Dit blijft toch een wonderlijk stukje Rome. Van te voren kaartjes online gekocht, waarbij je een tijdsvak kiest om het te bezoeken.
We bezichtigen Vaticaanstad op dag 2 in Rome. Online kaartjes voor het Vaticaan museum incl Sixtijnse kapel. Daarvoor bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek . Deze is gratis te bezoeken. Het Vaticaan Museum inclusief sixtijnse kapel is op 10 minuten wandelen. Wij gingen direct richting de sixtijnse kapel en sloegen het museum over. Wat waanzinnig mooi. Wat een rijkdom, pracht en praal. Je kijkt je ogen uit. Een aanrader om te bezoeken. Heb je nog energie over dan kun je echt een dag hier rondwandelen. Wij kregen trek dus schoven we aan voor de lunch op terras. Een Romeins gerechtje is de gefrituurde artisjok. Natuurlijk geprobeerd, een beetje vettig dus eet liever de gevulde versie. Ook een pasta die uit Rome komt is de cacio e pepe, pasta carbonara & pasta all’Amatriciana. Deze recepten staan online klaar voor je!
Uiteindelijk hebben heel wat stappen gemaakt voor de hoogtepunten van Rome . Een goede reden om terug te komen, want 2 dagen is niet genoeg.
16 juli Rome – Como
vandaag rijden we 600 km. Onze laatste stop zal in Como zijn, deze hebben we op de heenweg ook al gepasseerd en nu zijn we er nog twee nachtjes. We sluiten af met een bezoek aan goede vrienden voor een gezamenlijke barbecue.
18 juli Como – Nederland
Na vier weken is er toch een einde gekomen aan onze vakantie en maken ons klaar voor de reis naar huis. 1000 km gaan we in een keer proberen maar we weten natuurlijk niet of er enig oponthoud is onderweg.Het zit gelukkig allemaal mee. Geen files bij de Gotthardtunnel die vaak roet in het eten gooit. Om 11:00 uur vertrekken we en zijn rond acht uur ‘s avonds thuis.
Wat hebben we geweldig genoten van deze heerlijke vakantie. We hebben heel veel gedaan en heel veel gezien maar het plan is om volgend jaar gewoon weer terug te gaan naar Sicilië. Dit eiland is zo ontzettend mooi dat we waarschijnlijk volgend jaar de kant van Trapani bij Palermo gaan bezoeken.
Wij hopen dat jullie wat leuke informatie hebben gekregen over Sicilië en wie weet dat dit jullie gaat doen besluiten om dit fantastische eiland te bezoeken. Wij weten zeker je krijgt er geen spijt van!
Tips…
*Wanneer je naar Italië per auto gaat reist kom je te maken met tolwegen. Voor Zwitserland heb je een auto-Bahnvignet nodig. Deze kun je online bestellen voor €41, 50. Ook kun je deze bij tankstations voor de grens van Zwitserland kopen.
*In Italië betaal je tol, voor het traject Como-Salerno betaal je € 63. Wil je snel door de tolpoortjes rijden kun je een TELLEPAS vignet bestellen. Geen gewacht voor de poortjes en achteraf krijg je dan een factuur. Wij namen de poortjes waar je met een pinpas of creditcard kan betalen en dit gaat ook redelijk snel. Soms deed de pinpas het niet dus pakten we de creditcard , soms was het andersom dus het is handig om meerdere passen bij je te hebben.Wanneer je contant wil betalen dan sta je vaak in de rij met Italianen. Deze betalen liever contant want ze willen niet getraceerd worden of iets dergelijks.
*In Duitsland zijn de toiletten langs de autobaan zeer schoon. Je betaalt er vaak € 0,70 en ontvang dan een voucher van € 0, 50 cent die je kunt besteden in de shop.
*De toiletten in Italië zijn vaak gratis, en je zult merken dat dat soms iets minder fris is. Bij de Autogrill en Chef express kun je een lekkere broodjes kopen.
Voordat we vertrokken hebben in Nederland een paar rollen met €0, 50 cent muntjes gekocht. Juist omdat 25 jaar geleden op elke hoek van de straat iemand je ruiten wilde wassen.. tegenwoordig zijn de jongens niet meer te vinden dus hadden we heel veel muntjes over. Ze kwamen wel goed van pas wanneer je geld nodig had om te parkeren of voor op de markt.
We hebben heerlijke dingen mee genomen uit Sicilië om daar wat leuke recepten mee te maken. Houd onze website in de gaten! 💚🤍❤️
Veel plezier! Lekker genieten van la Dolce Vita.