Ingredients
-
1 Rol bladerdeeg
-
5 Kruimige aardappelen
-
1 Citroen
-
2 takjes Rozemarijn
-
1 teen knoflookoptioneel
-
1 theelepel Grof zeezout
-
scheut Olijfolie
-
1 eieren
Directions
Plaattaart met rozemarijn aardappel!
Niks is lekkerder dan rozemarijn aardappeltjes en zeker wanneer er weer nieuwe verse van het land komen. Tijdens onze Beemster persreis maakte we kennis met de heerlijke kaas maar kregen we ook een tas vol andere lekkernijen mee uit dit prachtige stukje Noord Holland. De heerlijke Beemster Valery aardappel is mooi roze en geliefd en geprezen om smaak en kleur. Hier hebben we een verrukkelijke en super makkelijke plaattaart met rozemarijn aardappel mee gemaakt. Tja we hebben er natuurlijk wel een Italiaanse twist aangegeven. Verse rozemarijn en citroen maken dit tot een smakelijk plaatje en ziet er ook nog fantastisch uit.
Het snijden van deze aardappels mag zo fijn mogelijk. Dan weet je zeker dat ze mooi garen op het bladerdeeg. Dat snijden is voor José altijd een dingetje. Je zal maar bang voor messen zijn, niet echt handig voor iemand die altijd in de keuken staat. Hoe dat komt geen idee, maar wellicht heeft ze te vaak in haar vingers gesneden. Er zijn ook wel handige hulpmiddelen voor heel dunne plakjes en dat is een mandoline. Nou dat werkt natuurlijk het beste, maar dat vind ik (José) helemaal doodeng. Die komt er hier niet in terwijl ik ook weet dat bij goed gebruik het helemaal veilig is.
Valery aardappel
Voor het maken van deze plaattaart gebruiken we de Valery aardappel, maar je kunt elke licht kruimige aardappel gebruiken. Het leuke is wel van deze dat ze prachtig roze zijn en ook heel mooi staan op de bladerdeeg taart. Wij vonden ze ook super lekker want ze heerlijk romig. Het leuke is dat wij zijn opgroeid in Noord Holland. Na 37 jaar weliswaar vertrokken naar het Oosten des lands maar met goede herinneringen aan dit prachtig stukje Nederland.
Zin in een andere plaattaart, maak eens de flammkuchen van bladerdeeg Plaattaart van raapstelen en courgette, of de plaattaart met peer parmaham en gorgonzola. Ook de Plaatpizza met aubergine en courgette is smullen. Ohja niet vergeten de Toscaanse rozemarijn aardappeltjes uit de oven te maken. Een gegratineerde rozemarijn aardappeltjes hebben een laagje Beemster kaas.
Steps
1
Done
4 minuten
|
aardappelWas de aardappel en snijd deze met een scherp mes in flinterdunne plakjes. |
2
Done
10 minuten
|
OvenVerwarm de oven voor op 200 graden. |
3
Done
3 minuten
|
BladerdeegRol de bladerdeeg uit. |
4
Done
30 minuten
|
OvenLeg de plaat met het bakpapier op een bakblik en zet in de op 200 graden voorverwarmde oven. |
5
Done
|
serveren |