0 0
Basis recept Italiaanse soffritto

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
2 Uien Kleine
1 Wortel Middelgrote
1 stengel Bleekselderij
Scheutje Olijfolie

Basis recept Italiaanse soffritto

De perfecte basis voor vele Italiaanse gerechten!

Features:
  • Glutenvrij
  • Vegan
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Basis recept Italiaanse soffritto!

Drie ingrediënten

Waarschijnlijk heb je de naam soffritto wel eens gehoord. Maar wat betekent dat eigenlijk? Een soffrittto is eigenlijk de smaakmaker uit de Italiaanse keuken. Ons basis recept Italiaanse soffritto bestaat uit wortel, ui en bleekselderij. Onze nonna wist met dit gouden trio de lekkerste recepten te maken. Heel logisch dat wij ook deze ingrediënten heel vaak gebruiken voor de lekkerste pastasauzen, risotto’s, stoofpotjes en soepen.

Hoe maak je een soffritto?

Je wilt altijd verse groenten gebruiken voor de authentieke soffrito die nog lekker stevig zijn. Mooie wortels van een bos in plaats van winterpeen. Knapperige bleekselderij en gele uien. Wat je nodig hebt is een snijplank en een scherp mes. De verhouding van de ingrediënten voor de soffrito is meestal 2 uien, 1 wortel en 1 bleekselderij stengel. Geloof ons wij houden ons daar niet altijd aan. Je hebt natuurlijk grote en kleine uien en datzelfde geldt voor de wortel en bleekselderij.

Wat wij wel belangrijk vinden is dat je alles mooi in blokjes snijd en dan het liefst dezelfde grote. Tja het oog wil ook wat. Ook zullen de veggies ook dan gelijktijdig garen in de pan. Je kunt met de grote van de groenten variëren. Voor een klassiek lasagne met een Italiaanse ragu saus van nonna maken we ze altijd iets groter dan voor een risotto. Bij een minestrone soep weer iets groter.

Van de ui verwijder je natuurlijk de schil, waarna je deze halveert en fijn snijd. Ook de wortel schil je. Een dunschiller of kaasschaaf werkt perfect. Maak de bleekselderij altijd goed schoon want daar willen nog wel eens zandkorrels tussen zitten.

Perfecte basis voor de pastasaus

Zijn je veggies mooi gesneden dan ga je ze langzaam aanbakken. Soffritto komt van het werkwoord soffrigere en betekent zachtjes bakken. Wij gebruiken een goede pan met antiaanbaklaag. Je bakt vervolgens alles samen in een klein laagje olijfolie. Altijd langzaam bakken, dit zorgt ervoor dat alle smaken de tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Voor het beste resultaat mag dit 10 tot 15 minuten garen.
Met deze basis kun je nu verder je recept afmaken bijvoorbeeld door gezeefde tomaten toe te voegen of extra kruiden zoals oregano, Tijm en peterselie. Vergeet natuurlijk een teentje knoflook niet.

Oja, wij gebruiken vaak een pureerzeef om de tomaten te zeven. Vaak liggen ze ook bij de kringloop.

 

 

 

Steps

1
Done
10 minuten

Snijden

Pel, schaaf en was de groenten.
Snijd alles in kleine stukjes, let op alles dezelfde grote.

2
Done
10-15 minuten

Aanbakken

Bak de fijn gesneden wortel, ui en bleekselderij zachtjes aan in een scheutje olijfolie.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Pittige bloemkoolroosjes uit airfryer
previous
Pittige bloemkoolroosjes uit airfryer
Romige pasta met garnalen
next
Romige pasta met garnalen
Pittige bloemkoolroosjes uit airfryer
previous
Pittige bloemkoolroosjes uit airfryer
Romige pasta met garnalen
next
Romige pasta met garnalen

Add Your Comment