0 0
Basis recept – Pastadeeg

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
190 gram, + iets extra voor je werkblad Semola Dit is een griesmeel,het ziet er een beetje gelig uit, en gemaakt van extra harde tarwe( durum.. wij gebruiken altijd het merk ‘Cecco’
2 eieren Middel groot
mespunt Zout
Groen deeg
100 gram spinazie
210-220 gram Semola Je gebruikt iets meer semola omdat de spinazie ook wat vocht meebrengt
Snuf Zout
Rood/Rose deeg
1 gekookt medium bietje Rode biet
210-220 gram Semola
Snuf Zout

Basis recept – Pastadeeg

Word jij ook zo blij van verse pasta?

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

  • Groen deeg

  • Rood/Rose deeg

Directions

Share

Basis recept – Pastadeeg.

Hoe leuk is het om zelf je pasta te maken?! Met dit basis recept voor pasta deeg lukt het iedereen! Voor ons is dat een echt feestje, je moet er lekker de tijd voor nemen en er  veel liefde in stoppen, dan weet je zeker dat het altijd lukt!

Vroeger maakten de Italianen hun deeg altijd met bloem en water, eieren waren namelijk te duur hiervoor. Later nam de luxe versie met ei toch de overhand en kwamen de prachtige tagliatelle en gevulde pasta’s zoals lasagne, cannelloni, tortellini  en ravioli.

Met dit basis recept – pastadeeg ga je een heerlijke pasta maken! De semola die we vaak gebruiken is van Dececco. Wat voor pasta’s maak je met dit deeg?

Hier een filmpje!

 

Ken je pasta alla chittara, de leuke Sorpresine pasta. Anoline pasta of de mooie gevulde pompoen pasta.

Wij wensen jullie heel veel plezier met het maken van de pasta en natuurlijk Buon appetito!

( Met dit recept heb je ongeveer 200 gram verse pasta, uitgaande dat je 100 gram per persoon eet.)

Queen Jo is opgegroeid met aardappels, en dat is logisch wanneer je uit een oer Hollands gezin komt. Op 18 jarige leeftijd ontmoet José Mario en het dat veranderde niet alleen haar leven maar zeker haar manier van eten. In de keuken van Nonna werden weinig aardappels gegeten, nouja de pasta con patate daar zaten ze wel in, maar verder dan fritata komen we niet. Heel veel pasta werd er gekookt ik (José) maar al te graag mee. daar heb ik veel kennis en kunde van over gehouden. De allerlekkerste sauzen van Sicilië en alle soorten pasta. Nonna maakte weliswaar zelf geen pasta, althans ik kan me dat niet meer herinneren. Ik weet wel de basis regels over het koken van pasta.

  • kook de pasta altijd al dente. Dit betekend niet meer dan dat je de pasta niet kapot en zacht mag koken. Al dente betekend letterlijk tegen de tand, In Napolie zegen ze vierde vierde zoies als onrijp. Beide termen slaan op pasta ie nog enige weerstand biedt. Dus met een bite.
  • Altijd royaal zout met het koken, Italianen koken graag zout vergeleken met Hollanders. Alhoewel mijn moeders had er een handje van om veel zout door de aardappels te doen.
  • Geen scheut olie meekoken, wie dat bedacht heeft?
  • Oja, als laatste…altijd de pasta in de saus doen, en niet de saus door de pasta.

Steps

1
Done
10 min

Kneden

Zeef de bloem met een mespuntje zout, maak er een bergje van met een kuiltje in het midden en breek daar de eieren in.
Eieren altijd op kamer temperatuur.
Koude eitjes even in een bakje warm water leggen, dan kun je direct aan de slag.
Werk nu met de vingertoppen beetje bij beetje de bloem door het ei.
Kneed dit zeker 10 minuten, het resultaat is door het vele kneden dan een zacht deeg.
Mocht je deeg iets te hard zijn kun je heel klein beetje water toevoegen.
Maak er een bal van en winkel daar plastic folie overheen.
Laat dit 20 minuten rusten op kamertemperatuur.

Wij gebruiken altijd 1 ei voor 95 gram semola. Zo weet je zeker dat je een zacht deeg krijgt.

2
Done

Pasta maken

Snij je bal in tweeën en ga aan de slag, rol dit uit tot mooie vellen met een deegroller maar met een machine lukt dit altijd iets beter.
Druk het deeg ietsje plat en duw door de breedste stand ( vaak stand 8)
Wanneer het platte deeg eruit rolt vouw je het deeg dubbel .
Laat nog een keer door stand 8 draaien. Je kneed als het ware het deeg.
Daarna ga je naar stand 6 , 4 en 2. Een dunne lap blijft over.
De dunste stand 1 gebruiken we nooit. Het deeg is dan te dun om te verwerken.
Daarna kun je er alle soorten pasta van maken.
*soms lijkt het dat het deeg een beetje gebubbeld uit de roller komt. Haal dan de lap even door de semola en rol het opnieuw door de stand waar deze uit kwam.

3
Done

Pasta drogen of gebruiken

Laat je pasta, zolang je het niet gebruikt drogen over een rekje. Zo voorkom je dat het aan elkaar kleeft.
Je kunt ook een hoopje drogen, doe dan altijd een beetje semola erover zodat het niet gaat plakken.
Natuurlijk kun je de verse pasta direct gebruiken.
Wij vinden het fijn om het even te laten drogen dan heb je uiteindelijk een iets stevigere pasta op je bord. Maar dit is persoonlijk.
Gebruik de pasta liefst dezelfde dag, na een dag breekt het sneller .

4
Done
4 min.

Koken

Verse pasta is sneller gaar dan drogen.
Kook dit altijd in zout water.
Wij koken het altijd zo’n 4 minuten, maar hou zelf de garing goed in de gaten.

5
Done
Extra opties

Gekleurde pasta

* groen pastadeeg
Voeg 100 gram gare spinazie, uitgelekt en fijngehakt, toe aan dit proces( gelijk met de eieren in het kuiltje)
* rood pastadeeg
Voeg 2dl bietensap of fijn gemalen gekookte biet toe aan dit proces( gelijk met de eieren in het kuiltje.

6
Done

Tip

Wij gebruiken voor dit pastadeeg met ei altijd semola van Dececco.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
pizza
previous
Basis recept – pizzadeeg
Pompoen ravioli
next
Zelfgemaakte ravioli
pizza
previous
Basis recept – pizzadeeg
Pompoen ravioli
next
Zelfgemaakte ravioli

Add Your Comment