Ingredients
-
3 zoete ui
-
250 gram spekjes of guanciale ( Italiaans spek)
-
Gerist verse tijm
-
25 gram roomboter
-
100 ml witte wijn
-
zout en peper
-
3 eieren
-
120 ml room
-
1 eetlepel + extra voor serveren mosterd
-
170 gram bloem
-
1 theelepel bakpoeder
-
100 gram roomboterGesmolten
-
150 gram Gruyèrekaas
-
Om te serveren cornichons
Directions
Cake Lorraine!
Het leuke van het foodie vak is dat je regelmatig de leukste dingen krijgt opgestuurd! Dit keer kregen we zomaar een stapel kookboeken. Nouja niet helemaal zomaar… Het is namelijk tussen 4 en 13 november Kookboekenweek! Een jury heeft 5 zilveren kookboeken uitgekozen waar je nu op kunt stemmen. Op 4 november is de uitreiking van het Gouden Kookboek én de start van de Kookboekenweek.
Wij waren gevraagd om een heerlijk recept te koken/bakken uit een genomineerd Zilveren kookboek.
Wij hebben de eer om in het kookboek van Karin Gaasterland ‘Cuisine Carine’ te duiken. De keuze was lastig. Gaan we voor haar verschillende tarte tartins? Italiaanse pasta? Of toch voor de hartige cake lorraine? Omdat we niet konden wachten kozen we de cake puur omdat we alle ingrediënten al in huis hadden en bij het zien van haar exemplaar liep het water in de mond liep!
Het blijkt een geweldige keus, want wat was hij verrukkelijk! Je kent waarschijnlijk wel de Quiche lorraine en dit is een afgeleide hiervan. De tijm, uien, guanciale, mosterd en room is de basis. Sorry Karin, maar wij hebben de gruyèrekaas vervangen door een gorgonzola. Eigenwijs als we zijn geven we er een Italiaans tintje aan. Je eet deze cake met de kleine cornichons en wat mosterd. Smullen maar! Binnenkort staat hier zeker de peren tarte tartin op tafel!
Schrijfster
Karin is geboren in een Nederlands-mediterane familie met een sterke Arabische invloeden. Je vind de vele invloeden terug in haar recepten. Haar lijfspreuk is ‘J’adore le beurre’. Kijk, daar houden we van. In haar kookboek vind je heerlijkste Franse maar ook Italiaanse gerechten. Inclusief mooi sauzen, specerijen- en kruidenmengsels, olies en vinaigrettes. Tevens vind je al de leuke adressen van winkels die Karin vaak bezoekt in Amsterdam. Leuk extraatje. Dank voor het prachtige boek!
Je kunt nog tot 4 november mee stemmen op je favoriete kookboek. Er zijn 5 genomineerden. Klik hier. Je kunt ook nog eens al deze vijf boeken winnen.
Of wij ook een hartige taart online hebben? Jazeker wat dacht je van een hartige taart met snijbiet?
Steps
1
Done
10 minuten
|
Oven voorverwarmenVerwarm de oven voor op 160 graden. |
2
Done
10 minuten
|
Ui, spek en tijmSmoor de uien samen met het spek en de tijmblaadjes in roomboter. |
3
Done
6 minuten
|
Ei en roomKlop 3 eieren goed romig met een mixer (3 minuten). |
4
Done
2 minuten
|
BakvormGebruik een bakvorm van 18 cm. |
5
Done
40-60 minuten
|
BakkenBak de oven af in een voorverwarmde oven van 160 graden. |
6
Done
|
Serveren |