Ingredients
-
2 Aubergine
-
500 gram Aardappelen
-
2 stengels Bleekselderij
-
1 Rode ui
-
3 Tomaten
-
1 Paprika
-
2 eetlepel Pijnboompitten
-
3 eetlepel Kruidenazijn Tromp & Rueb
-
1 eetlepel Suiker
-
Naar smaak zout en peper
-
2 eetlepel Tomaten puree
-
50 ml heet water
-
10 takjes Platte peterselie
-
15 blaadjes verse basilicum
-
Scheutje Olijfolie
-
300 ml Zonnebloem olie
Directions
Caponata met aubergine en aardappel!
Sinds onze vakantie op Sicilië eten we weer regelmatig deze verrukkelijke caponata. Caponata met aubergine en aardappel is een typisch Siciliaans gerecht boordevol groenten in een zoet-zure saus. In bijna elk restaurant staat dit gerecht op de menukaart, zelfs in verschillende versies. Vandaag maken we een caponata met aubergine en aardappel en natuurlijk meer groenten zoals bleekselderij, tomaat en rode ui.
Wat essentieel is voor dit gerecht is de zoet-zure saus en zoals ze op Sicilië zeggen; een salsa agrodolce. Hiervoor nemen we als zoetje een schepje suiker en als zuurtje de kruidenazijn van Tromp & Rueb. Deze kruidenazijn is gerijpt op acht verschillende kruiden waaronder dille, rozemarijn, dragon en tijm. De kruidenazijn heeft door de lange rijpingsperiode een heerlijke smaak en aroma wat ook de smaken van de caponata versterkt. Meer heeft dit gerecht niet nodig!
Dit verrukkelijke gerecht eet je als voorgerecht met een mooi stuk geroosterd brood. Als bijgerecht smaakt het waanzinnig bij vlees en vis. Je kunt het zowel warm als koud eten.
Het leuke van dit gerecht is dat je ermee kunt variëren. Kies zelf welke groenten je graag eet. Je kunt het zoetje van suiker ook vervangen door gedroogd fruit of rozijnen. Ook kun je de witte wijnazijn van Tromp & Rueb gebruiken als zuurtje in plaats van kruidenazijn. Deze past er qua smaak ook goed bij, niet te sterk maar wel een fijne toevoeging. Wil je liever een zoute toevoeging? Dan mogen er ook olijven of kappertjes bij.
Leuk weetje: met de feestdagen zoals Kerst en Pasen staat een caponata altijd op de Italiaanse tafel.
Tip: Zoals vaak met deze gerechten worden de smaken nog intenser wanneer je dit een nachtje laten staan. Deze aubergine caponata uit Sicilië is weer net even anders. Wanneer je op Sicilië bent zul je nog veel meer soorten tegenkomen!
Steps
1
Done
5 minuten
|
Aardappel aubergine paprikaSnijd de aubergine in blokjes. |
2
Done
15 minuten
|
FriturenFrituur eerst de paprika stukjes in zonnebloem olie. (5minuten) |
3
Done
10 minuten
|
Rode ui bleekselderijSnijd de rode ui en bleekselderij in fijne stukjes. |
4
Done
5 minuten
|
Water en tomaatVoeg 50 ml heet water toe en blokjes gesneden tomaat. |
5
Done
|
Serveren |
6
Done
|
TipLaat de caponata minimaal acht uur intrekken voor intense smaak. |