0 0
Caponata met aubergine en aardappel

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
2 Aubergine
500 gram Aardappelen
2 stengels Bleekselderij
1 Rode ui
3 Tomaten
1 Paprika
2 eetlepel Pijnboompitten
3 eetlepel Kruidenazijn Tromp & Rueb
1 eetlepel Suiker
Naar smaak zout en peper
2 eetlepel Tomaten puree
50 ml heet water
10 takjes Platte peterselie
15 blaadjes verse basilicum
Scheutje Olijfolie
300 ml Zonnebloem olie

Caponata met aubergine en aardappel

Een perfecte caponata met aardappel

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Caponata met aubergine en aardappel!

Sinds onze vakantie op Sicilië eten we weer regelmatig deze verrukkelijke caponata. Caponata met aubergine en aardappel is een typisch Siciliaans gerecht boordevol groenten in een zoet-zure saus. In bijna elk restaurant staat dit gerecht op de menukaart, zelfs in verschillende versies. Vandaag maken we een caponata met aubergine en aardappel en natuurlijk meer groenten zoals bleekselderij, tomaat en rode ui.

Wat essentieel is voor dit gerecht is de zoet-zure saus en zoals ze op Sicilië zeggen; een salsa agrodolce. Hiervoor nemen we als zoetje een schepje suiker en als zuurtje de kruidenazijn van Tromp & Rueb. Deze kruidenazijn is gerijpt op acht verschillende kruiden waaronder dille, rozemarijn, dragon en tijm. De kruidenazijn heeft door de lange rijpingsperiode een heerlijke smaak en aroma wat ook de smaken van de caponata versterkt. Meer heeft dit gerecht niet nodig!

Dit verrukkelijke gerecht eet je als voorgerecht met een mooi stuk geroosterd brood. Als bijgerecht smaakt het waanzinnig bij vlees en vis. Je kunt het zowel warm als koud eten.

Het leuke van dit gerecht is dat je ermee kunt variëren. Kies zelf welke groenten je graag eet. Je kunt het zoetje van suiker ook vervangen door gedroogd fruit of rozijnen. Ook kun je de witte wijnazijn van Tromp & Rueb gebruiken als zuurtje in plaats van kruidenazijn. Deze past er qua smaak ook goed bij, niet te sterk maar wel een fijne toevoeging. Wil je liever  een zoute toevoeging? Dan mogen er ook olijven of kappertjes bij.

Leuk weetje: met de feestdagen zoals Kerst en Pasen staat een caponata altijd op de Italiaanse tafel.

Tip: Zoals vaak met deze gerechten worden de smaken nog intenser wanneer je dit een nachtje laten staan. Deze aubergine caponata uit Sicilië is weer net even anders. Wanneer je op Sicilië bent zul je nog veel meer soorten tegenkomen!

 

 

Steps

1
Done
5 minuten

Aardappel aubergine paprika

Snijd de aubergine in blokjes.
Strooi er wat zout over en laat een half uurtje staan in een vergiet.
Schil en snijd de aardappel in blokjes en laat deze een half uur in koud water staan.
Spoel de aubergine na met koud water en droog deze in een theedoek.
Dep ook de aardappel droog.
Snijd de paprika in kleine stukjes.

2
Done
15 minuten

Frituren

Frituur eerst de paprika stukjes in zonnebloem olie. (5minuten)
Frituur ook de aubergineblokjes in twee keer. (10 minuten)
Frituur de aardappelblokjes goudbruin. (10 minuten)
Laat alle groenten even uitlekken op keukenpapier.

3
Done
10 minuten

Rode ui bleekselderij

Snijd de rode ui en bleekselderij in fijne stukjes.
Laat deze 10 minuten zachtjes fruiten in een scheut olijf olie.
Roer er tomatenpuree doorheen en blus af met een mengsel van drie eetlepels kruidenazijn en een eetlepel suiker.

4
Done
5 minuten

Water en tomaat

Voeg 50 ml heet water toe en blokjes gesneden tomaat.
Voeg de gesneden platte peterselie en basilicum blaadjes toe.
Laat dit 5 minuten pruttelen.
Voeg wat extra zout en peper toe naar smaak.
Als laatste roer je alle gefrituurde groenten erdoor.
Strooi er pijnboompitten over.

5
Done

Serveren

Serveer de caponata koud of lauwwarm met een stuk geroosterd brood. Ook heerlijk als bijgerecht bij vis of vlees.

6
Done

Tip

Laat de caponata minimaal acht uur intrekken voor intense smaak.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Bresaola kerstkrans
next
Spinazie pesto
previous
Bresaola kerstkrans
next
Spinazie pesto

Add Your Comment