Ingredients
-
Cavolo nero pesto
-
300 gram Cavolo nero
-
100 gram Grana Padano
-
50 gram Pijnboompitten
-
2 teentjes knoflook
-
1 theelepel Chili poeder
-
naar smaak zout en peper
-
50 ml Olijfolie
-
Overig
-
6 of 8 Lasagne vellen
-
400 ml bechamelsaus
-
250 gram Grana Padano
-
2 eetlepel Pijnboompitten
-
120 gram Spekjesoptioneel
Directions
Cavolo nero lasagne met Grana Padano!
Als er iets is waar we dol op zijn is het lasagne. Deze lasagne met cavolo nero pesto is weer net even anders. Natuurlijk met mooie deegbladen een een bijzondere vulling voor een lekkere schaal comfort food! Wat wel altijd hetzelfde blijft is de kaas die we gebruiken. Onze favoriet is de Grana Padano. Een perfecte kaas uit het Noorden van Italië. Grana Padano is eigenlijk overal voor te gebruiken. Heerlijk op de borrelplank, zalig op een tosti en natuurlijk onmisbaar bij het bordje pasta.
Vandaag brengt de Grana Padano balans in de pesto van cavolo nero. Cavolo nero is het Italiaanse broertje van onze Hollandse boerenkool. Deze palmkool heeft wat langwerpige bladeren, en net als boerenkool een dikke nerf in het midden. Deze is erg bitter en niet zo lekker dus snijd deze er altijd tussen uit. Het blad is nogal dik en bobbelig en een beetje knapperig. Met zijn zoetere verfijnde smaak een heerlijk en zeer gezonde groenten. Hier een filmpje ervan.
Herinneren jullie nog de lasagne van spruitjes pesto? Dat was eigenlijk wel een grote uitdaging omdat manlief niet zo van de Hollandse kost is. Gelukkig draait het niet allemaal om hem en dat hebben we geweten ook. We hebben gesmuld van deze heerlijke pan vol. Deze versie was een prima opvolger. Het is een vegetarisch gerecht geworden, maar wil je niet perse een versie zonder vlees dan is het heerlijk om nog wat uitgebakken spekjes toe te voegen bovenop de laagjes bechamelsaus en pesto. Net een klein extraatje.
Naast de lasagne is de cavolo nero pesto ook heerlijk om er een bruschetta van te maken. Neem daarvoor rustiek brood. Rooster het even en smeer er wat ricotta op. Daarop een schepje pesto en wat extra Grana Padano!
De kool komt uit het Middellandse Zeegebied en wordt vooral in Italië veel gegeten. In Toscana zal je veel gerechten met deze kool op het menu vinden, vooral in de winter. Een bekende soep uit deze streek is de Toscaanse ribollita soep. Snel maar een keer maken!
Voor dit gerecht kun je kant en klare lasagne vellen gebruiken, wil je liever vers deeg gebruik dan ons basis pastadeeg recept. Net als de bechamelsaus kun je dit ook zelf maken met het recept bechamelsaus – 2 soorten.
Steps
1
Done
|
Lasagne vellenWanneer je zelf de lasagne vellen wilt maken gebruik je het recept, zie de link naar het recept bij de ingrediënten. Natuurlijk kun je ook gedroogde lasagne vellen gebruiken. |
2
Done
10 minuten
|
BechamelsausMaak de bechamelsaus volgens het recept. Natuurlijk kun je ook een zakje kant en klaar gebruiken. |
3
Done
10 minuten
|
Cavolo nero pestoWas de cavolo nero en snijd de nerf er tussen uit. |
4
Done
5 minuten
|
Oven voorverwarmenOven voorverwarmen op 200° |
5
Done
6 minuten
|
Laagjes makenMaak laagjes beginnende met wat bechamelsaus. |
6
Done
|
OptioneelHeb je liever een versie met vlees? Dan kun je er wat uitgebakken spekjes aan toevoegen. Voeg dan bij elk laagje wat spekjes toe. |
7
Done
45 minuten
|
OvenZet de schaal in de voorverwarmde oven. |