0 0
Coq au vin met rode bessen

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Marinade
8 Kippenpootjes
2 middel Wortel Winterpenen
1 stengel Bleekselderij
2 teentjes knoflook
3 Sjalot
1 liter Rode wijn De Fransen zweren bij Bourgogne maar Cabernet Souvignon kan ook.
4 takjes rode bessen
1 theelepel Cayennepeper
2 Laurierblaadje
2 Kruidnagel
2 takjes verse tijm
3 takjes Peterselie
4 Zwarte peperkorrels
Saus
Scheutje Olijfolie
2 eetlepel Roomboter
2 eetlepel Bloem
50 gram Spekjes
250 gram Champignons Witte

Coq au vin met rode bessen

Ohlala, wat een waanzinnig Kerstmaal!

Features:
  • Glutenvrij
Cuisine:

Ingredients

  • Marinade

  • Saus

Directions

Share

Coq au vin met rode bessen!

Nog twijfels over wat je gaat eten met Kerst? Wat dacht je van een heerlijk Frans gerecht! Coq au vin valt in de categorie lekker en in onze ogen heel feestelijk. Dit keer hebben we geen eigen familierecept maar hebben we een authentiek recept van een lieve Franse vriendin in handen gekregen. Dit familie recept gebruiken we als basis.

Zoals je misschien wel weet is ‘de coq’  het symbool van Frankrijk. Traditioneel gezien gaat de haan daarom in dit gerecht. Echter laten wij de haan achterwege en gebruiken kippenpoten.

Zoals je van ons gewend bent proberen we altijd een eigen twist te geven aan bepaalde klassieke gerechten. Zo ook aan dit mooie Franse familierecept. Wij voegen de prachtige rode bessen van Berrybrothers toe en hierdoor is de coq au vin met rode bessen een echte Kerst special geworden! De combinatie van rode wijn en deze heerlijke fris zure bessen zijn een schot in de roos. De rode bessen zijn niet alleen perfect voor dit heerlijke gerecht maar passen fantastisch bij vele gerechten. Zie hier het filmpje!

Berrybrothers

De Berrybrothers zijn echte specialisten in het telen van rode bessen. Niet alleen ken je ze van de rode bessen maar ook van o.a. de blauwe bessen, bramen en frambozen. Wij hebben een middag rond gekeken op dit prachtige bedrijf in het zuiden van het land en keken onze ogen uit. We ontdekken steeds meer lekkere recepten met rode bessen en daarom sluiten we onze samenwerking van dit jaar ook erg positief af, met deze prachtige Kerst special coq au vin!

Meer recepten?

Kijk eens naar onze Tiramisu cakerol met rode bessen, want dit was vorig jaar met Kerst echt een hit! Dit recept heeft duidelijke foto’s en instructies. Op deze manier wordt het maken hiervan een makkie. Ga je voor vlees met de feestdagen dan is de verrukkelijke kindvriendelijke schnitzel met rode bessen-compote een top gerecht. Voor het tweede kerstdag ontbijt kun je een mooi ontbijttaartje met rode bessen maken. Super feestelijk.

Wil je meer lekkere recepten ontdekken met rode bessen in de hoofdrol? Berrybrothers heeft een heel leuk receptenboekje gemaakt waar o.a. heerlijke gerechten in staan. Deze kun je gratis aanvragen via deze pagina

Er zijn ondertussen alweer 3 receptenboekjes en binnenkort komt er ook een Kersteditie uit!

Steps

1
Done

Marinade

Begin met het snijden van de wortel en bleekselderij in plakjes en de pel de sjalot en snijd in tweeën.
Leg de kippenpootjes in een braadpan en strooi er wat cayennepeper over.
Doe de gesneden groenten en twee platgeslagen knoflook tenen erbij.
Voeg de peperkorrels en kruidnagels toe. Maak een bouquet garni: een bosje van verse tijm, peterselie en laurierblad. Dit mag er ook bij.
Schenk er 1 liter Franse wijn bij en zet de schaal 12 uur op een koude plek.

2
Done
10 minuten

Oven

Verwarm de oven op 180 graden.

3
Done
10 minuten

Kip

Haal de kip uit de marinade en laat het goed uitlekken. Bewaar de marinade!
Verhit olijfolie samen met de roomboter in een braadpan.
Dep de kip droog met keukenpapier en bak goed aan, zet daarna apart.
Bak nu ook de spekjes aan.
Voeg de bloem toe en een kopje marinade en blijf goed roeren zodat de bloem oplost.
Voeg nu de rest van de groenten inclusief de marinade toe.
Rits de tijmblaadjes en snijd de peterselie fijn en voeg toe.

4
Done
3 uur

Oven

De braadpan mag met deksel 1.5 uur in de oven.
In de tussen tijd snijd je de champignons in plakjes en bak deze aan in droge pan tot ze geen vocht meer afgeven.
Na 1,5 uur voeg je deze bij de pan en laat nog een half uur garen. In totaal dus 3 uur.

5
Done

Tip

*Kijk elke uur even in de pan of er nog genoeg vocht is. Eventueel kun je extra kippenbouillon toevoegen in de pan.
*Je kunt het ook 2 uur zachtjes laten pruttelen op het vuur.

*Tip voor Kerst: Maak dit gerecht een dag voor kerst en zet afgekoeld in de koelkast.
Schep de vetlaag van het gerecht en voeg de volgende dag de champignons toe en laat nog een half uur garen.

*Natuurlijk kun je ook een haan gebruiken, een hele kip of andere stukken van de kip.

6
Done

Serveren

Serveer de coq au vin met aardappel puree, gestoomde aardappel, rijst of friet.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Linzen aubergine stoofschotel
previous
Linzen aubergine stoofschotel
Zelfgemaakte pompoen gnocchi
next
Pompoen gnocchi
Linzen aubergine stoofschotel
previous
Linzen aubergine stoofschotel
Zelfgemaakte pompoen gnocchi
next
Pompoen gnocchi

Add Your Comment