Ingredients
-
Marinade
-
8 kippenpootjes
-
2 middel wortelWinterpenen
-
1 stengel bleekselderij
-
2 teentjes knoflook
-
3 sjalot
-
1 liter rode wijnDe Fransen zweren bij Bourgogne maar Cabernet Souvignon kan ook.
-
4 takjes rode bessen
-
1 theelepel cayennepeper
-
2 laurierblad
-
2 kruidnagel
-
2 takjes verse tijm
-
3 takjes Peterselie
-
4 zwarte peperkorrels
-
Saus
-
Scheutje olijfolie
-
2 eetlepel roomboter
-
2 eetlepel bloem
-
50 gram spekjes
-
250 gram champignonWitte
Directions
Coq au vin met rode bessen!
Nog twijfels over wat je gaat eten met Kerst? Wat dacht je van een heerlijk Frans gerecht! Coq au vin valt in de categorie lekker en in onze ogen heel feestelijk. Dit keer hebben we geen eigen familierecept maar hebben we een authentiek recept van een lieve Franse vriendin in handen gekregen. Dit familie recept gebruiken we als basis.
Zoals je misschien wel weet is ‘de coq’ het symbool van Frankrijk. Traditioneel gezien gaat de haan daarom in dit gerecht. Echter laten wij de haan achterwege en gebruiken kippenpoten.
Zoals je van ons gewend bent proberen we altijd een eigen twist te geven aan bepaalde klassieke gerechten. Zo ook aan dit mooie Franse familierecept. Wij voegen de prachtige rode bessen van Berrybrothers toe en hierdoor is de coq au vin met rode bessen een echte Kerst special geworden! De combinatie van rode wijn en deze heerlijke fris zure bessen zijn een schot in de roos. De rode bessen zijn niet alleen perfect voor dit heerlijke gerecht maar passen fantastisch bij vele gerechten. Zie hier het filmpje!
Berrybrothers
De Berrybrothers zijn echte specialisten in het telen van rode bessen. Niet alleen ken je ze van de rode bessen maar ook van o.a. de blauwe bessen, bramen en frambozen. Wij hebben een middag rond gekeken op dit prachtige bedrijf in het zuiden van het land en keken onze ogen uit. We ontdekken steeds meer lekkere recepten met rode bessen en daarom sluiten we onze samenwerking van dit jaar ook erg positief af, met deze prachtige Kerst special coq au vin!
Meer recepten?
Kijk eens naar onze Tiramisu cakerol met rode bessen, want dit was vorig jaar met Kerst echt een hit! Dit recept heeft duidelijke foto’s en instructies. Op deze manier wordt het maken hiervan een makkie. Ga je voor vlees met de feestdagen dan is de verrukkelijke kindvriendelijke schnitzel met rode bessen-compote een top gerecht. Voor het tweede kerstdag ontbijt kun je een mooi ontbijttaartje met rode bessen maken. Super feestelijk.
Wil je meer lekkere recepten ontdekken met rode bessen in de hoofdrol? Berrybrothers heeft een heel leuk receptenboekje gemaakt waar o.a. heerlijke gerechten in staan. Deze kun je gratis aanvragen via deze pagina
Er zijn ondertussen alweer 3 receptenboekjes en binnenkort komt er ook een Kersteditie uit!
Steps
1
Done
|
MarinadeBegin met het snijden van de wortel en bleekselderij in plakjes en de pel de sjalot en snijd in tweeën. |
2
Done
10 minuten
|
OvenVerwarm de oven op 180 graden. |
3
Done
10 minuten
|
KipHaal de kip uit de marinade en laat het goed uitlekken. Bewaar de marinade! |
4
Done
3 uur
|
OvenDe braadpan mag met deksel 1.5 uur in de oven. |
5
Done
|
Tip*Kijk elke uur even in de pan of er nog genoeg vocht is. Eventueel kun je extra kippenbouillon toevoegen in de pan. *Tip voor Kerst: Maak dit gerecht een dag voor kerst en zet afgekoeld in de koelkast. *Natuurlijk kun je ook een haan gebruiken, een hele kip of andere stukken van de kip. |
6
Done
|
ServerenServeer de coq au vin met aardappel puree, gestoomde aardappel, rijst of friet. |