Ingredients
-
Basis tomatensaus
-
2 blik gepelde tomaten
-
2 tenen knoflook
-
Klein scheutje olijfolie
-
10 blaadjes verse basilicum
-
Naar smaak zout
-
1 theelepel Suiker
-
Vulling
-
250 gram ricotta kaas
-
1 halve komkommer
-
100 gram Tzatziki koekaas van Henri Willig
-
Paar takjes platte peterselie
-
Paar takjes verse munt
-
Naar smaak zout en peper
-
1/2 theelepel chiliflakes
-
1 teen geperst knoflookOptioneel
-
Extra
-
2 courgette
-
75 gram Tzatziki koekaas van Henri Willig
Directions
Courgetterolletjes uit de oven met een Griekse twist: zomers genieten met tzatzikikaas
Het was zo’n warme zomeravond waarop je eigenlijk alleen maar iets lichts wilt eten. Iets dat eruitziet alsof het uit een mediterraan vakantiehuisje komt gerold, en ook zo smaakt. En precies toen lagen daar in onze keuken een paar verse courgettes te lonken. Het resultaat? Deze gevulde courgetterolletjes uit de oven, een heerlijk vegetarisch ovengerecht met een verrassende Griekse twist.
Want wat dat Griekse tintje precies is? Dat ontdek je zodra je een hap neemt van de romige, kruidige vulling. We kregen namelijk een bijzonder kaasje in handen van Henri Willig: een tzatzikikaas. Geen gewone tzatziki met Griekse yoghurt, maar een smeuïge Goudse koekaas vol mediterrane kruiden. Fris, vol karakter, en heerlijk romig. Maar wij hadden meteen een idee: dit moest in onze ovenschaal met gevulde courgette.
We kozen voor een basis van ricotta, een knipoog naar onze Italiaanse roots. De romige kaas combineerden we met extra slagroom fijngehakte verse kruiden, een snuf chiliflakes voor pit en natuurlijk geraspte komkommer. Geen tzatziki zonder komkommer, toch? Die rasp je, verwijder je van z’n zaadlijsten, en knijp je goed uit in een doek, zo blijft de vulling lekker stevig. Met een beetje zeezout en zwarte peper kreeg de ricotta net dat extraatje. De geur was al zomers voordat het in de oven ging.
Als ondergrond in de ovenschaal kozen we voor onze vertrouwde basis tomatensaus. De gegrilde courgetteplakjes vulden we met het ricottamengsel, rolden ze op en legden ze naast elkaar in de saus. Daaroverheen ging een royale laag geraspte tzatzikikaas en hup, de oven in. Even gratineren en je keuken ruikt naar vakantie in Zuid-Europa.
Wij aten dit zomerse voorgerecht met knapperig oosters stokbrood. Perfect voor een lichte maaltijd of als feestelijk vegetarisch voorafje bij een etentje. En geloof ons: deze rolletjes verdwijnen sneller dan je denkt.
Let wel: deze tzatzikikaas is een limited edition, dus wees er snel bij als je ‘m wilt proberen. Hij is slechts tijdelijk verkrijgbaar. Geen zorgen als je ‘m mist, Henri Willig heeft nog genoeg andere heerlijke, smaakvolle kazen die perfect passen in dit gerecht.
En ja — we blijven experimenteren met hun kazen. Denk aan die luchtige eiersalade met ricotta en kaas, onze gnocchi met rode pesto, een zalige croque monsieur of quiche met broccoli en kaas. Maar deze courgetterolletjes met Griekse twist? Die gaan we sowieso nog vaak maken.
Steps
|
1
Done
30 minuten
|
Basis tomatensausZeef of pureer de gepelde tomaten. |
|
2
Done
5 minuten
|
VullingHalveer de komkommer en verwijder de zaadlijsten. |
|
3
Done
5 minuten
|
CourgetteSnijd courgette linten met een behulp van een kaasschaaf, mandoline of scherp mes. |
|
4
Done
2 minuten
|
OvenschaalBedek de bodem met tomatensaus. |
|
5
Done
30 minuten
|
Oven |
|
6
Done
|
TipGeen tzatziki koekaas in huis, gebruik een andere gekruide kaas. |











