Ingredients
-
150 gram Amandelmeel
-
150 gram bloem
-
1tl bakpoeder
-
1 eetlepel citroenrasp
-
50 gram fijne kristalsuiker
-
100 gram roomboter ongezoutenkoude
-
Snuf zout
-
2 eieren
-
1 theelepel vanille extract
-
Klein potje bessen jam
-
200 gram bosbessenOptioneel
-
1 eetlepel poedersuiker
Directions
Wanneer we regelmatig in Italië komen, denkem we meteen aan de heerlijke crostata met bessenjam die je elke ochtend op het ontbijtbuffet in Italië tegenkomt.
Deze Italiaanse crostata is voor mij niet zomaar een gebakje, maar een traditie die de dag op een bijzondere manier start. Op onze website delen we regelmatig onze ervaringen met deze traktatie, en elke keer weer genieten we van de pure smaken en herinneringen aan onze reizen.
Een verrukkelijke Italiaanse taart met minder suiker
Wat ons inspireerde om mijn eigen variant van deze lekkernij te maken, was de overvloed aan suiker in de traditionele recepten. We besloten hier een stokje voor te steken en gebruik nu minder suiker, zodat je een extra groot puntje kunt snijden van deze gezonde crostata. Door de helft van de bloem te verruilen met amandelmeel, creëer ik een luchtige en smaakvolle amandelmeel taart met een zachte, licht zoete textuur. Dit geeft het gebakje een extra dimensie en maakt het ideaal voor wie op zoek is naar een suikervrije crostata.
Onze inspiratie komt niet alleen uit Italië, maar ook uit José haar werk als vrijwilliger op een biologisch dynamische moestuin. Wekelijks komt ze in aanraking met pure ingrediënten en verse bessen, wat mij motiveerde om deze crostata te verrijken met een laagje donkere bessenjam. Toevallig hadden we nog bosbessen in de koelkast, die ik er even bij deed voor een extra frisse toets.
Een puur en eenvoudig gebak!
Het mooiste aan dit recept is dat het zo simpel is dat iedereen het kan maken. Het deeg even laten rusten in de koelkast zorgt ervoor dat het amandelmeel goed opgaat en je een stevige bodem krijgt, zelfs als er een stukje breekt tijdens het verwerken. Deze eenvoudige maar onweerstaanbare Italiaanse crostata is perfect voor iedereen die wil genieten van een authentiek en gezond gebakje, met de mogelijkheid om elke keer te variëren met je favoriete fruitsoort.
Probeer ook een de heerlijke appel en abrikoos crostata, rabarber aardbei crostata of een hartige pompoen crostata met verse kruiden.
Steps
1
Done
1 minuut
|
Bloem amandelmeel zout suiker bakpoederMeng het amandelmeel, bloem, citroenrasp, suiker en zout in een kom. |
2
Done
1 minuut
|
RoomboterVoeg de koude boter toe en wrijf deze met je vingers door het meel tot het kruimelig wordt. |
3
Done
2 minuten
|
Ei vanille extractVoeg 1 ei en vanille-extract toe en kneed kort tot een samenhangend deeg. |
4
Done
30 minuten
|
KoelenVerpak in folie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast. |
5
Done
5 minuten
|
Oven bakblikVerwarm de oven voor op 175°C. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. |
6
Done
2 minuten
|
VullingVerdeel de bessenjam gelijkmatig over de bodem. |
7
Done
5 minuten
|
BovenkantRol het resterende deeg uit en snijd repen voor een klassiek rasterpatroon, of maak decoratieve vormpjes. |
8
Done
|
Deeg insmeren |
9
Done
30 minuten
|
Bakken |