0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
1x het recept Gekonfijte sinaasappelsschillen
350 Zelfrijzend bakmeel
100 gr Donkere bastard suiker
40 gr Boter
1 eieren
1 tl Anijs zaad
0,5 tl Kardemon poeder
0,5 tl Gemalen nootmuskaat
100 ml Koud water
Vulling
250 gr Amandel spijs Pakje van Dr. Oetker
1 losgeklopt eieren
Decoratie
200 gr Poedersuiker
Paar druppels Vloeibaar kleurstof roze Als je dit niet hebt kun je ook limonade siroop of bessensap gebruiken. Limonade is wel wat zoet.
1 el Koud water
250 ml Slagroom Volle
1 zakje Klopfix
1 tl Vanille extract
2 el Fijne kristalsuiker
Fries Oranjekoek

Fries Oranjekoek

Een echt Fries gebakje!

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

  • Vulling

  • Decoratie

Directions

Share

Fries Oranjekoek!

Ik (Mariëlla) heb de Hogere Hotelschool gedaan in Leeuwarden. Een super leuke tijd waar ik heb kennisgemaakt met verschillende Friese baksels zoals Fryske Dumkes Fryske Sukerlatten, suikerbrood en natuurlijk Orankjekoek. Ik kende het allemaal niet en Friesland was helemaal nieuw voor mij maar erg ging een wereld voor mij open in de Jumbo in Leeuwarden. Daar liggen deze lekkernijen allemaal bij de bakkers afdeling.

Voor de #Swiepswoepswap van deze maand werden wij gekoppeld aan Tessa Patisserie. Tessa komt zelf uit Friesland en zo kwam ik bij een recept van Oranjekoek. Dat wilde ik graag een keer maken en ben meteen meer gaan lezen op het internet hierover. Ik heb het recept iets aangepast en ook zelf de gekonfijte sinaasappelschil gemaakt.

Oranjekoek is zoet en heeft een smaak van anijs, amandelspijs en sinaasappel en andere kruiden. Dit is typisch een Fries baksel want de Friezen gebruiken anijs en suiker erg veel in hun creaties.

Als jij ook een zoetekauw bent en wat tijd vrij kan maken voor deze Oranjekoek zal ik dat zeker aanraden!

 

 

Steps

1
Done
2/3 uur

Gekonfijte sinaasappel

Maak de gekonfijte sinaasappelschillen met het de link naar het recept hierboven.

2
Done
45 minuten

Deeg maken

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Snijd de gekonfijte sinaasappelschillen in stukjes. Je kan het ook heel gemakkelijk knippen met een (schone) schaar.
Meng het ei met de suiker, boter, zelfrijzend bakmeel, sinaasappelschillen, alle kruiden en water. Kneed of mix in met een keukenmachine tot een samenhangend deeg. Maak en bal en sla plat. Leg dit in folie voor ongeveer 30 minuten in de koelkast.
Rol het deeg met wat bloemuit uit in 2 plakken. Vet een bakvorm (in de vorm van een brownie) in en leg bakpapier op de bodem. Leg een van de plakken deeg op de bodem,

3
Done
2 minuten

Amandelspijs

Breek het ei en klop het los met een vork. Giet de helft hiervan bij het amandelspijs. Kneed goed met je handen en verdeel de amandelspijs op de onderste laag deeg.
Leg daarna de andere plak deeg hier overheen.

4
Done
30 minuten

Oven

Stop de oranjekoek in de oven voor 30 minuten op 160 graden.
Laat daarna heel goed afkoelen! Dit kan het best uit de vorm.

5
Done
5 minuten

Glazuur maken

Doe de kleurstof in een bakje met de poedersuiker en wat water. Maak het niet te dun. Het glazuur moet smeerbaar zijn maar niet uitlopen.
Verdeel het glazuur op de oranjekoek en smeer in een keer goed uit. Bewerk het niet teveel, daar wordt het lelijk van.

6
Done
5 minuten

Slagroom

Giet de slagroom in een koude kom van de mixer. Hoe kouder de slagroom en de kom hoe beter het lukt.
Voeg de klopfix en het suiker en vanille extract toe. Klopt langzaam tot je mooie luchtige slagroom hebt.
Klopt niet te snel of te lang dan maak je boter;)

7
Done
5 minuten

Versieren

Doe de slagroom in een spuitzak en maak mooie spuitjes op de oranjekoek. Je kunt hem nog versieren met bijvoorbeeld kiwi, druiven of chocolade.

8
Done

Tip

Bewaar de Oranjekoek in de koekast.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Gevulde speculaas
previous
Gevulde speculaas
Gekonfijte Sinaasappelschillen
next
Gekonfijte Sinaasappelschillen
Gevulde speculaas
previous
Gevulde speculaas
Gekonfijte Sinaasappelschillen
next
Gekonfijte Sinaasappelschillen

Add Your Comment