Ingredients
-
1x het recept Gekonfijte sinaasappelsschillen
-
350 Zelfrijzend bakmeel
-
100 gr Donkere bastard suiker
-
40 gr Boter
-
1 eieren
-
1 tl Anijs zaad
-
0,5 tl Kardemon poeder
-
0,5 tl Gemalen nootmuskaat
-
100 ml Koud water
-
Vulling
-
250 gr Amandel spijsPakje van Dr. Oetker
-
1 losgeklopt eieren
-
Decoratie
-
200 gr Poedersuiker
-
Paar druppels Vloeibaar kleurstof rozeAls je dit niet hebt kun je ook limonade siroop of bessensap gebruiken. Limonade is wel wat zoet.
-
1 el Koud water
-
250 ml SlagroomVolle
-
1 zakje Klopfix
-
1 tl Vanille extract
-
2 el Fijne kristalsuiker
Directions
Fries Oranjekoek!
Ik (Mariëlla) heb de Hogere Hotelschool gedaan in Leeuwarden. Een super leuke tijd waar ik heb kennisgemaakt met verschillende Friese baksels zoals Fryske Dumkes Fryske Sukerlatten, suikerbrood en natuurlijk Orankjekoek. Ik kende het allemaal niet en Friesland was helemaal nieuw voor mij maar erg ging een wereld voor mij open in de Jumbo in Leeuwarden. Daar liggen deze lekkernijen allemaal bij de bakkers afdeling.
Voor de #Swiepswoepswap van deze maand werden wij gekoppeld aan Tessa Patisserie. Tessa komt zelf uit Friesland en zo kwam ik bij een recept van Oranjekoek. Dat wilde ik graag een keer maken en ben meteen meer gaan lezen op het internet hierover. Ik heb het recept iets aangepast en ook zelf de gekonfijte sinaasappelschil gemaakt.
Oranjekoek is zoet en heeft een smaak van anijs, amandelspijs en sinaasappel en andere kruiden. Dit is typisch een Fries baksel want de Friezen gebruiken anijs en suiker erg veel in hun creaties.
Als jij ook een zoetekauw bent en wat tijd vrij kan maken voor deze Oranjekoek zal ik dat zeker aanraden!
Steps
1
Done
2/3 uur
|
Gekonfijte sinaasappelMaak de gekonfijte sinaasappelschillen met het de link naar het recept hierboven. |
2
Done
45 minuten
|
Deeg makenVerwarm de oven voor op 160 graden. Snijd de gekonfijte sinaasappelschillen in stukjes. Je kan het ook heel gemakkelijk knippen met een (schone) schaar. |
3
Done
2 minuten
|
AmandelspijsBreek het ei en klop het los met een vork. Giet de helft hiervan bij het amandelspijs. Kneed goed met je handen en verdeel de amandelspijs op de onderste laag deeg. |
4
Done
30 minuten
|
OvenStop de oranjekoek in de oven voor 30 minuten op 160 graden. |
5
Done
5 minuten
|
Glazuur makenDoe de kleurstof in een bakje met de poedersuiker en wat water. Maak het niet te dun. Het glazuur moet smeerbaar zijn maar niet uitlopen. |
6
Done
5 minuten
|
SlagroomGiet de slagroom in een koude kom van de mixer. Hoe kouder de slagroom en de kom hoe beter het lukt. |
7
Done
5 minuten
|
VersierenDoe de slagroom in een spuitzak en maak mooie spuitjes op de oranjekoek. Je kunt hem nog versieren met bijvoorbeeld kiwi, druiven of chocolade. |
8
Done
|
TipBewaar de Oranjekoek in de koekast. |