Ingredients
-
225 gram boterOp kamertemperatuur
-
75 gram Poedersuiker
-
Een snufje zout
-
1 tl Vanille extract
-
250 gram bloem
-
Ganache
-
200 ml Slagroom
-
200 gr Pure chocolade
Directions
Ganache koekjes!
Koekjes bakken doe ik (Mariëlla) maar al te graag. Mijn lievelingskoekjes zijn de chocolate chip cookies. Als ik ergens iets lekker kan kiezen en ze hebben deze koekjes dan kies ik ze altijd! Ook de linzer koekjes of zandkoekjes zijn lekker en ook leuk om te maken. José heeft een hekel aan dit deegje want hij is vrij snel weer te warm. Maar ik kan er prima mee uit de voeten. Misschien komt het omdat ik altijd van die enorm koude handen heb. José heeft fijne warme handen, wat fijn voor mensen is maar dus iets minder prettig voor koekjes deeg.
Koud deeg zorgt er namelijk voor dat de koekjes goed in hun vorm blijven zitten. Wanneer het deeg warm is gaat de boter wat smelten en daardoor lopen de koekjes uit in de oven. Nu is dat bij ronde koekjes niet zo een probleem. Maar wil je met kerst eens leuke kerstvormpjes maken dan heb je helemaal niks aan die dikke uitgelopen kerstbomen zonder vormpjes van takken, haha.
Dit keer dus het deegje gebruikt voor chocolade ganache koekjes. Ganache kun je voor veel verschillende bakself gebruiken. Zo kun je het over een taart heen gieten als een soort glazuurlaagje maar ook iets laten harden en opspuiten op muffins of koekjes. Je kunt ganache ook van pure, melk of witte chocolade gebruiken. Let er wel op dat je dan verschillende hoeveelheden nodig hebt. Een pure chocolade ganache, zoals deze, kun je in gelijken aantallen als de slagroom gebruiken. Maar bij melk en witte chocolade moet je meer chocolade toevoegen anders blijft het te dun.
Deze koekjes kun je ook in andere vormpjes bakken of leuk met je kids versieren met wat extra sprinkels. Een erg leuk werkje. Wellicht dan wel beter om zanddeeg te gebruiken, aangezien kinderen ook van die warme handjes hebben 🙂
Steps
1
Done
5 minuten minuten
|
Deeg makenDoe de boter, poedersuiker, zout en vanille in een kom en mix met de keukenmachine tot het romig is. |
2
Done
30 minuten
|
KoelkastMaak een deegbal van het deeg en sla deze wat plat. Leg dit in folie in de koelkast voor minstens 30 minuten! |
3
Done
30 minuten
|
Ganache makenVerwarm de slagroom in een pannetje met dikke bodem op laag vuur. |
4
Done
5 minuten
|
Koekjes makenWanneer het deeg koud is leg je het op een keukenblad met genoeg bloem erop. Verwarm de oven voor tot 160 graden. |
5
Done
22 minuten
|
OvenBak de koekjes af in de oven voor 22 minuten. Neem af en toe een kijkje of je oven niet te hard gaat. |
6
Done
15 minuten
|
AfkoelenLaat de koekjes goed afkoelen. |