0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Bakblik
Paar eetlepels kokosolie
3 eetlepels Paneermeel
Deeg
300 gram Spelt bloem
1 half Ei Kluts het ei in een bakje, restant gebruik je later
1 eetlepel Vanille extract
40 gram Amandelmeel
225 gram Roomboter
Rasp van 1 Citroen
Vulling
6 Appel Combinatie van Elstar en Goudrenet
2 eetlepels Kaneel
50 gram Rozijnen
Halve citroen citroenrasp
Halve citroen Citroensap
2 handjes gemengde notenmix
3 eetlepels abrikozenjam
Topping
1 half geklust Ei
Gezondere appeltaart

Gezondere appeltaart

Appeltaart met ietwat gezondere ingrediënten

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

  • Bakblik

  • Deeg

  • Vulling

  • Topping

Directions

Share

Gezondere appeltaart!

José en appeltaart, een geweldige combinatie. Vroeger had ik altijd appeltaart in huis, meestal gemaakt met een Koopmans mix, dat lukt namelijk altijd. Ik merkte wel dat mijn suikers altijd flink stegen dus ben overgestapt naar een tikkie gezonder baksel. We denken dat wel meerdere van jullie deze periode over zijn gestapt op gezondere opties. Januari blijft een maand waarin we weer het beste uit onszelf naar boven proberen te halen! Deze appeltaart is daarom gemaakt zonder suikers en met volkoren speltmeel. Oke oke.. er zit nog wel boter door het deeg maar goed.. Het moet wel lekker blijven 😉

De zoete vulling van deze heerlijke taart is gemaakt met natuurlijk appels maar ook met een beetje abrikozenjam, gemengde noten en rozijnen en natuurlijk kaneel! Zo is de vulling net even iets anders en toch lekker zoet én fris!

Deze heerlijke appeltaart is afgebakken in de combi-stoom oven van Miele. Zoals jullie weten hebben we al enkele jaren een mooie samenwerking met Keukenspecialisten.nl en Miele en we gebruiken dit apparatuur maar al te graag. Deze taart is natuurlijk afgebakken in een hetelucht stand met 30% stoom. Zo droogt de taart niet uit maar krijgt de korst wel een mooi krokantje! Wij keuren deze dus helemaal goed!

 

In de categorie iets minder gezondere appeltaart hebben we inmiddels van alles gemaakt. Tja tijdens de herfst worden weer de lekkerste appeltjes geplukt voor de beste appelsnacks. Krijg je bijvoorbeeld veel visite en niet veel tijd tijd om iets te maken maak je de appel plaattaart met amandelspijs. Lekker simpel en het resultaat is zeker fantastisch. José maak je elke keer zo blij met gevulde appelbollen. Deze heeft ze ooit in Lochem gegeten en het is werkelijk het allerlekkerste ever. Mini appel galette’s geheel op een soort van Franse manier, maar dan anders.

Steps

1
Done
5 minuten

Bakblik

Vet het bakblik in met olie.
Schep er vier eetlepels paneermeel bij zodat je de vorm kan bedekken met een laag je paneermeel.
Dit voorkomt vastplakken.
Wij hebben een 18 cm vorm gebruikt, je kunt ook een 24 cm voor gebruiken, je houdt nog wat deeg over.
Ik vind het fijn om met een kleinere vorm te werken zodat je niet hele dunne laagjes deeg krijg maar een wat dikkere korst

2
Done
5 minuten

Appels

Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes.
Doe deze in een kom.
Hak de noten fijn.
Meng de appels met rozijnen, abrikozenjam, citroenrasp, sap en kaneel.
Goed doorroeren en laten staan.

3
Done
10 minuten

Deeg

Doe de speltmeel + amandelmeel in een kom
kluts een ei, en gebruik de helft hiervan. Bewaar de rest van het ei voor het einde.
Sap van de halve citroen erbij en wat vanille-extract.
Snijd de boter in blokjes en doe erbij.
Kneed dit met een keukenmachine of met de hand tot een mooi vast compact deeg.

4
Done
5 minuten

Vullen

Verdeel je deeg in drie delen.
Neem een deel van de deegbal en rol dit uit op een bebloemd werkblad uit tot een mooie plak ter grootte van de bodem van het bakblik.
Maak van het 2e deel deeg een dunne lap voor de zijkant.
Bekleed het bakblik.

5
Done

Vullen

Schep het appelmengsel in de vorm en laat dit staan.

6
Done

Oven voorverwarmen

Verwarm de oven op 165°.
Wanneer je een oven hebt met stoom functie voeg dan 30% toe.

7
Done
5 minuten

Bovenkant

Rol van het restant van de deegbal weer een mooie lap en snijd of rol de strepen waarmee je een mooie raster op de bakblik taart maakt.

8
Done
1 minuut

Ei

Gebruik het restant van het geklutste ei en smeer er de bovenkant mee in.

9
Done
55 minuten

Oven

Doe het taartje in de oven voor ongeveer 55 minuten.
Houd de taart goed in de gaten.
Ik heb na 25 minuten een stuk folie op de taart gelegd want het ging erg hard.

10
Done
1 minuut

Serveren

Serveer met een lekker kopje koffie en misschien toch een klodder slagroom erbij...

Ook leuk: Maak kleinere appeltaartjes in een muffinbakvorm.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Bagels
previous
Volkeren Bagels
Jachtschotel
next
Jachtschotel
Bagels
previous
Volkeren Bagels
Jachtschotel
next
Jachtschotel

Add Your Comment