Ingredients
-
halve Aubergine
-
halve courgette
-
halve Zoete uiPaarse of oranje
-
1 Geweckte citroen
-
10 takjes KorianderJe kunt ook peterselie gebruiken
-
1 Bouillonblokje groenten
-
350 ml Heet water
-
Marinade
-
100 ml Olijfolie
-
1 teen Knoflook
-
1 theelepel ras el hanout
-
1 eetlepel Citroenharissa
Directions
Groenten Tajine!
Voor mijn verjaardag heb ik van Mariëlla deze prachtige Tajine gekregen. Ik kijk er al weken verliefd naar want het lijkt me echt een feestje om ermee te koken. Ik ben dol op de Noord-Afrikaanse smaken. Vandaag is het dan zover om met deze slowcooker aan de slag te gaan.
Vooraf gaande heb ik een maand geleden citroenen geweckt. Gisteren de aardewerken Tajine een nachtje in water gedompeld, dit om te voorkomen dat deze gaat barsten. Deze tajine mag op het vuur, maar omdat wij met inductie koken gaat de pot in de oven.
Door het verhitten van de Tajine gaar je als het ware je ingrediënten in zijn kookvocht waardoor de smaken heel intens worden en wanneer je vlees gebruikt heerlijk sappig en mals wordt.
Vandaag een vegetarische versie, het is namelijk #weekzondervlees.
Het is verrukkelijk geworden, met onder andere een paarse zoete aardappel, venkel, courgette en aubergine een heerlijke combinatie. Natuurlijk met wat bijpassende kruiden zoals ras el hanout en harissa.
Ik kon het niet laten om er ook een broodje bij te bakken, dit platte broodje uit Marokko is super simpel te maken en past geweldig erbij. Zeker weten dat ik de tajine nog vaker ga gebruiken, ik kan nu al niet wachten om iets met kip te proberen.
Steps
1
Done
1 nachtje
|
TajineWanneer je een aardewerken tajine gebruikt voor het eerst, laat deze een nachtje ondergedompeld in het water. |
2
Done
10 minuten
|
GroentenWas de groenten en snijd deze in wat grove stukken. Ik heb de paarse zoete aardappel geschild maar in principe kun je die ook heel goed wassen. |
3
Done
30 minuten
|
MarinadeVoeg alle ingrediënten voor de marinade in een mixertje, of meng dit heel goed. Roer dit door de gesneden groenten en laat dit een half uurtje intrekken. |
4
Done
|
Oven opwarmenVerwarm de oven samen met de koude tajine op 180°. |
5
Done
5 minuten
|
BakkenHaal de tajine er uit en doe twee eetlepels olijfolie op de bodem. Doe de gemarineerde groente erbij en zet dit 5 minuten in de oven. Wanneer je de tajine op het vuur gebruikt bak je als het ware de groenten heel even aan. |
6
Done
2minuten
|
BouillonMaak een bouillon van het bouillon blokje en het hete water. |
7
Done
3 minuten
|
Bouillon erbijHaal de bodem van de tajine met de groenten uit de oven en giet de bouillon erbij. |
8
Done
30 minuten
|
DekselDoe nu de deksel op de tajine en zet dit compleet in de oven, ongeveer een half uur. |
9
Done
|
ServerenDeze heerlijke vegetarische schotel serveer je met je eigen gebakken plat brood die je echt heel snel kan bakken. |
10
Done
|
PresenterenDeze schaal staat ontzettend leuk op je tafel tijdens het diner. De deksel erop houdt ook de schotel heerlijk warm. |