Ingredients
-
1 Hele kip1,5 kg
-
250 ml olijfolie
-
3 eetlepel Provençaalse kruiden
-
1 eetlepel zeezout
-
1 theelepel grof gemalen peper
-
5 tenen knoflook
-
Klein bosje kruidenboeketTijm, peterselie rozemarijn etc
-
2 biologische citroen
-
Aardappel Opperdoezer Ronde
Directions
Provençaalse kip uit de oven met Opperdoezer aardappels
Er zijn van die gerechten waar je het liefst meteen je tanden in zet zodra de geur uit de oven komt. Deze hele Provençaalse kip met knapperig vel en perfect geroosterde Opperdoezer aardappels is er zo één. Kruidig, sappig en boordevol smaak. Een echte Franse klassieker met een Hollandse knipoog.
Toen ik de Opperdoezer Ronde uit de Foodybox van Kroon op het Werk haalde, wist ik meteen wat ik ermee wilde doen.
Wij komen oorspronkelijk uit Noord-Holland, en juist daarom voelt koken met de Opperdoezer Ronde voor mij altijd een beetje als thuiskomen. Mijn vader – of eigenlijk, Mariella haar opa – was er dol op. Hij hoefde geen opsmuk aan tafel, als deze aardappel op z’n bord lag, was het goed. Helaas is hij er niet meer, maar elke keer als ik deze zalige aardappel proef, denk ik even aan hem. Zo’n klein, romig knolletje, maar met een heleboel herinnering.
Deze romige, Noord-Hollandse aardappel is zó lekker van zichzelf dat je er niet veel meer aan hoeft te doen. Even wassen, in stukken snijden, in de ovenschaal leggen en de kip er bovenop. Zo nemen ze alle smaken van de Provençaalse kruiden, knoflook en citroen op, en worden ze goudbruin en zacht vanbinnen. Zó simpel, zó goed.
Het geheim van die krokante kiphuid? De huid goed droogdeppen, royaal insmeren met olijfolie, en de oven de eerste twintig minuten lekker heet zetten. Daarna hoeft de kip alleen nog rustig te garen terwijl de aardappels al het braadvet dankbaar opvangen. Nog even laten rusten voor het aansnijden, en je hebt een maaltijd die bijna niet kan mislukken.
We maken deze hele Provençaalse kip uit de oven graag in het weekend, maar eigenlijk is ie ook doordeweeks prima te doen. Zeker als je de kip alvast kruidt en klaarlegt in de koelkast. Hij is bovendien een echte allemansvriend: glutenvrij, smaakvol en perfect als je eters over de vloer krijgt. En geloof me, als die geur uit de oven komt, staat iedereen spontaan in de keuken.
Mocht je trouwens een combi stoomoven van Miele hebben dan kijk je super snel naar het recept hele kip uit de combi-stoomoven!
Steps
|
1
Done
|
Hele kipKoop bij voorkeur een biologische kip. Haal deze een half uur van tevoren uit de koeling en dep deze goed droog. |
|
2
Done
3 minuten
|
MarinadeMeng olijfolie met rasp en sap van een citroen. Pers een teen knoflook erbij. Voeg provinciaal kruiden toe en extra verse kruiden zoals tijm, oregano en peterselie. |
|
3
Done
4 minuten
|
AardappelWas de aardappel goed. |
|
4
Done
5 minuten
|
Oven voorverwarmenVerwarm de oven voor op 220 °C |
|
5
Done
2 minuten
|
KipVul de binnenkant van de kip met een bosje verse kruiden, een teen knoflook en een paar schijfjes citroen. Wrijf de hele kip goed in met de marinade. |
|
6
Done
80 minuten
|
Oven |









