0 0
Hele Provençaalse kip uit de oven

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
1 Hele kip 1,5 kg
250 ml olijfolie
3 eetlepel Provençaalse kruiden
1 eetlepel zeezout
1 theelepel grof gemalen peper
5 tenen knoflook
Klein bosje kruidenboeket Tijm, peterselie rozemarijn etc
2 biologische citroen
Aardappel Opperdoezer Ronde

Hele Provençaalse kip uit de oven

Hier alle tips voor de perfecte kip uit de oven!

Ingredients

Directions

Share

Provençaalse kip uit de oven met Opperdoezer aardappels

Er zijn van die gerechten waar je het liefst meteen je tanden in zet zodra de geur uit de oven komt. Deze hele Provençaalse kip met knapperig vel en perfect geroosterde Opperdoezer aardappels is er zo één. Kruidig, sappig en boordevol smaak. Een echte Franse klassieker met een Hollandse knipoog.

Toen ik de Opperdoezer Ronde uit de Foodybox van Kroon op het Werk haalde, wist ik meteen wat ik ermee wilde doen.

Wij komen oorspronkelijk uit Noord-Holland, en juist daarom voelt koken met de Opperdoezer Ronde voor mij altijd een beetje als thuiskomen. Mijn vader – of eigenlijk, Mariella haar opa – was er dol op. Hij hoefde geen opsmuk aan tafel, als deze aardappel op z’n bord lag, was het goed. Helaas is hij er niet meer, maar elke keer als ik deze zalige aardappel proef, denk ik even aan hem. Zo’n klein, romig knolletje, maar met een heleboel herinnering.

Deze romige, Noord-Hollandse aardappel is zó lekker van zichzelf dat je er niet veel meer aan hoeft te doen. Even wassen, in stukken snijden, in de ovenschaal leggen en de kip er bovenop. Zo nemen ze alle smaken van de Provençaalse kruiden, knoflook en citroen op, en worden ze goudbruin en zacht vanbinnen. Zó simpel, zó goed.

Het geheim van die krokante kiphuid? De huid goed droogdeppen, royaal insmeren met olijfolie, en de oven de eerste twintig minuten lekker heet zetten. Daarna hoeft de kip alleen nog rustig te garen terwijl de aardappels al het braadvet dankbaar opvangen. Nog even laten rusten voor het aansnijden, en je hebt een maaltijd die bijna niet kan mislukken.

We maken deze hele Provençaalse kip uit de oven graag in het weekend, maar eigenlijk is ie ook doordeweeks prima te doen. Zeker als je de kip alvast kruidt en klaarlegt in de koelkast. Hij is bovendien een echte allemansvriend: glutenvrij, smaakvol en perfect als je eters over de vloer krijgt. En geloof me, als die geur uit de oven komt, staat iedereen spontaan in de keuken.

Mocht je trouwens een combi stoomoven van Miele hebben dan kijk je super snel naar het recept hele kip uit de combi-stoomoven!

Steps

1
Done

Hele kip

Koop bij voorkeur een biologische kip. Haal deze een half uur van tevoren uit de koeling en dep deze goed droog.
Dit zorg voor een extra krokant velletje.

2
Done
3 minuten

Marinade

Meng olijfolie met rasp en sap van een citroen. Pers een teen knoflook erbij. Voeg provinciaal kruiden toe en extra verse kruiden zoals tijm, oregano en peterselie.
Extra en peper en zout naar smaak

3
Done
4 minuten

Aardappel

Was de aardappel goed.
Met het wassen wrijf je ook het losse velletje eraf.
Snijd deze in grove stukken. Wij koken de aardappel 3 minuten en laten deze even droog stomen in een vergiet.

4
Done
5 minuten

Oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 220 °C

5
Done
2 minuten

Kip

Vul de binnenkant van de kip met een bosje verse kruiden, een teen knoflook en een paar schijfjes citroen. Wrijf de hele kip goed in met de marinade.
De aardappeltjes mogen ook in de raadsleden en leg ook wat aardappeltjes onder de kip. Extra schijfjes citroen tussen de pootjes en bij de aardappeltjes.
Het restant van de marinade mag over de aardappel.

6
Done
80 minuten

Oven

Zet de schaal 20 minuten in de oven op 220 °C. Daarna nog 60 minuten op 180 °C. Wij rekenen 20 minuten per 500 g kip.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Burrata bruschetta
previous
Burrata bruschetta
Amandelcake met bramen
next
Amandelcake met bramen
Burrata bruschetta
previous
Burrata bruschetta
Amandelcake met bramen
next
Amandelcake met bramen

Add Your Comment

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here