0 0
Italiaanse focaccia

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

500 ml lauwwarm water
2 eetlepel Suiker
6 gram droge gist
6 gram zout
2 eetlepel Italiaanse kruiden
520 gram bloem type ‘OO‘
70 ml + extra olijfolie
10 kleine tomaatjes
2 eetlepel olijven
1 takje rozemarijn

Italiaanse focaccia

In één woord ‘perfecto’

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Italiaanse focaccia!

Het bakken van brood is één van die dingen die ons regelmatig bezighoudt. We hebben namelijk grote zoete bakfases, curryfases maar ook broodbakfases. Dan worden er weken lang dezelfde dingen gemaakt dat we een recept hebben die helemaal perfect is.

Één broodje waar Jo de laatste tijd mee bezig is is foccacia. Niks lekkerder dan zo’n broodje in de oven en je wilt natuurlijk een niet te mislukken recept. Laten we zeggen dat deze helemaal perfect is. Ook nog eentje die je regelmatig op Sicilië kunt vinden. Tja en wanneer het resultaat smaakt alsof je op Sicilië bent dan kan het niet anders dan goed zijn. Kijk maar eens naar het filmpje. Zeker weten dat je trek krijgt.

De Italiaanse foccacia is gemaakt met Italiaanse bloem. Handig wanneer je een bloem soort hebt met wat meer eiwitten en die vind je vaak in de soorten zoals die van Caputo. Die extra eiwitten zorgen voor extra luchtig deeg met die prachtige bubbels. Gewone bloem kan ook hoor. Deze Siciliaanse versie heeft een paar eetlepels Italiaanse kruiden erdoor. Dit zorgt voor een fantastische smaak. Samen met de heerlijke tomaatjes, de kleine leccino olijfjes en een takje rozemarijn tover je een waanzinnig brood op tafel. Vervolgens afgemaakt met ietsje zout en een prachtige olijfolie. Alle pure smaken van Italië. Eentje die niet mag ontbreken tijdens de zomerse barbecues.

Het recept is heel gemakkelijk en staat met 5 minuten klaar. Geen gedoe met mixen alleen heel even roeren met een houten lepel. Een nachtje geduld is wel handig want deze gaat 16 uur de koeling in. De volgende dag mag de foccacia nog even buiten de koelkast narijzen. Even afbakken en genieten maar.
Wij redden het nooit om een foccacia in een keer op te eten. Helemaal geen probleem. De volgende dagen is deze weer perfect wanneer je deze even tussen een tussen een grill doet of even op de grillpan verwarmt.

Naast foccacia deeg hebben een perfect recept voor pizza uit de houtoven.

 

Steps

1
Done
2 minuten

Lauw water suiker gist

Los de suiker op in het water, vervolgens het zout.
Voeg het gist toe en laat 1 minuut drijven op het water.
Daarna roer je het goed door met een garde.
Laat 10 minuten staan.

2
Done
2 minuten

Bloem Italiaanse kruidenolijfolie

Roer de bloem met Italiaanse kruiden zachtjes met door het water, gevolgd door olijfolie.
Roer rustig een halve minuut door elkaar. Niet langer het deeg mengt zichzelf in de koelkast.
*Wij gebruiken vaak de bloem van Caputo voor pizza en foccacia maar je kunt ook gewone bloem gebruiken.
In de Italiaanse bloem ziet vaak meer eiwit en dan krijg je ietsje luchtiger deeg.

3
Done

Afdekken en koelen

Dek de schaal af met een plastic folie of badmuts.
Zet dit minimaal 16 uur in de koeling.
Wanneer je s’avonds je deeg maakt kun je de volgende dag bakken.

4
Done
2 uur

Narijzen

Haal het deeg uit de koeling.
Leg dit in een bakblik met keukenpapier.
Dek af met plasticfolie of vochtige theedoek en laat nog 2 uur narijzen op de warmste plek van je huis.

5
Done
5 minuten

Oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 220 graden.

6
Done

Tomaat olijf rozemarijn zout

Verwijder het folie en druk met natte vingers kuiltjes in het deeg.
Halveer de tomaatjes en leg die samen met de olijfjes op het deeg.
De tomaatjes mogen in de kuiltjes.
Extra rozemarijn takjes en een klein beetje grof zout erover.
Eindig met een klein scheutje olijfolie erover.

7
Done
35-40 minuten

Bakken

Bak de foccacia in 35-40 minuten af in de voorverwarmde oven van 220 graden.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
citroen pasta met tonijn
previous
Citroen pasta met tonijn
Pizza flatbread
next
Snelle flatbread pizza
citroen pasta met tonijn
previous
Citroen pasta met tonijn
Pizza flatbread
next
Snelle flatbread pizza

Add Your Comment

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here