Ingredients
-
500 ml lauwwarm water
-
2 eetlepel Suiker
-
6 gram droge gist
-
6 gram zout
-
2 eetlepel Italiaanse kruiden
-
520 gram bloem type ‘OO‘
-
70 ml + extra olijfolie
-
10 kleine tomaatjes
-
2 eetlepel olijven
-
1 takje rozemarijn
Directions
Italiaanse focaccia!
Het bakken van brood is één van die dingen die ons regelmatig bezighoudt. We hebben namelijk grote zoete bakfases, curryfases maar ook broodbakfases. Dan worden er weken lang dezelfde dingen gemaakt dat we een recept hebben die helemaal perfect is.
Één broodje waar Jo de laatste tijd mee bezig is is foccacia. Niks lekkerder dan zo’n broodje in de oven en je wilt natuurlijk een niet te mislukken recept. Laten we zeggen dat deze helemaal perfect is. Ook nog eentje die je regelmatig op Sicilië kunt vinden. Tja en wanneer het resultaat smaakt alsof je op Sicilië bent dan kan het niet anders dan goed zijn. Kijk maar eens naar het filmpje. Zeker weten dat je trek krijgt.
De Italiaanse foccacia is gemaakt met Italiaanse bloem. Handig wanneer je een bloem soort hebt met wat meer eiwitten en die vind je vaak in de soorten zoals die van Caputo. Die extra eiwitten zorgen voor extra luchtig deeg met die prachtige bubbels. Gewone bloem kan ook hoor. Deze Siciliaanse versie heeft een paar eetlepels Italiaanse kruiden erdoor. Dit zorgt voor een fantastische smaak. Samen met de heerlijke tomaatjes, de kleine leccino olijfjes en een takje rozemarijn tover je een waanzinnig brood op tafel. Vervolgens afgemaakt met ietsje zout en een prachtige olijfolie. Alle pure smaken van Italië. Eentje die niet mag ontbreken tijdens de zomerse barbecues.
Het recept is heel gemakkelijk en staat met 5 minuten klaar. Geen gedoe met mixen alleen heel even roeren met een houten lepel. Een nachtje geduld is wel handig want deze gaat 16 uur de koeling in. De volgende dag mag de foccacia nog even buiten de koelkast narijzen. Even afbakken en genieten maar.
Wij redden het nooit om een foccacia in een keer op te eten. Helemaal geen probleem. De volgende dagen is deze weer perfect wanneer je deze even tussen een tussen een grill doet of even op de grillpan verwarmt.
Naast foccacia deeg hebben een perfect recept voor pizza uit de houtoven.
Steps
1
Done
2 minuten
|
Lauw water suiker gistLos de suiker op in het water, vervolgens het zout. |
2
Done
2 minuten
|
Bloem Italiaanse kruidenolijfolieRoer de bloem met Italiaanse kruiden zachtjes met door het water, gevolgd door olijfolie. |
3
Done
|
Afdekken en koelenDek de schaal af met een plastic folie of badmuts. |
4
Done
2 uur
|
NarijzenHaal het deeg uit de koeling. |
5
Done
5 minuten
|
Oven voorverwarmenVerwarm de oven voor op 220 graden. |
6
Done
|
Tomaat olijf rozemarijn zoutVerwijder het folie en druk met natte vingers kuiltjes in het deeg. |
7
Done
35-40 minuten
|
BakkenBak de foccacia in 35-40 minuten af in de voorverwarmde oven van 220 graden. |