Ingredients
-
1 Sjalot
-
1 teentje knoflook
-
2 PaprikaEen rode en een gele
-
2 blikken Tomaten blokjes
-
0,5 tl Komijn poeder
-
0,5 tl Paprika poeder
-
0,5 tl Cayennepeper
-
Naar smaak zout en peper
-
Naar smaak Platte peterselie
-
4 eieren
Directions
Klassieke shakshuka!
Shak shuk wat? Het is een bijzondere naam, daar zijn we het over eens, maar de smaken van dit heerlijke gerechtje zijn fantastisch! Het is een Herbreeuws ontbijt gerecht gemaakt met gepocheerde eieren in een sausje van tomaten en paprika. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Tunesie maar tegenwoordig word dit op veel meer plekken gegeten. De Joodse immigranten brachten de shakshuka namelijk naar plekken als Israël en Marokko. Chef Yotam Ottolenghi komt uit Israel en is bekend geworden met zijn lekkere shakshuka’s met vele verschillende kruiden en specerijen en andere lekkere ingrediënten.
Vandaag een klassieke shakshuka op het menu. Ik (Mariëlla) had namelijk zin in een lunch met veel groenten. Deze shakshuka is dan de uitkomst. Je leest het goed. Ik eet dit gerecht meestal als lunch, terwijl het van origine een ontbijt gegerechtje is. Ik denk echter dat ik niet de enige ben. In Nederland zijn we natuurlijk niet echt gewend om met kruidige groenten gerechten de dag te beginnen. Ik eet deze klassieke versie graag met een blik tomaten blokjes, 2 kleuren paprika’s, een sjalotje, knoflook en natuurlijk lekkere kruiden zoals komijn, paprika poeder, cayenne peper en flink wat platte peterselie! Ik eet er dan ook graag een volkoren naanbroodje bij of bak je eigen naan brood.
We hebben trouwens meerdere shakshuka recepten online staan. Mocht je deze klassieke shakshuka zat zijn dan kun je over gaan op de groene shakshuka met o.a. courgette linten, asperges, spinazie en pesto. Of probeer eens de shakshuka van geroosterde groenten met o.a. paprika en bleekselderij.
Het is erg leuk om met verschillende groenten en ingrediënten te wisselen om je favoriete shakshuka gerecht te ontwikkelen. Het is helemaal niet moeilijk en eigenlijk kun je van alles gebruiken! Wat lijkt jou de lekkerste versie? Eet jij het wel graag als ontbijt of liever als lunch of diner? Alles is mogelijk!
Steps
1
Done
20 minuten
|
Snijden en aanbakkenSnijd de ui en knoflook fijn en zet apart. Snijd ook de paprika in kleine stukjes. |
2
Done
5 minuten
|
ServerenServeer met nog wat extra peper op de eitjes en de peterselie. Ik at er ook een pita broodje bij. |