0 0
Moussaka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
3 aardappelen
1,5 aubergine
Flinke scheut olijfolie Of zonnebloemolie
1 uien
1 teen knoflook
350 gram halfomhalfgehakt
1 blik tomatenblokjes
1 eetlepel tomatenpuree
Naar smaak zout en peper
Scheut rode wijn
1 theelepel Kaneel
1 theelepel oregano
1 laurierblad
400 gram bechamelsaus
2 handjes geraspte parmezaanse kaas
Klein bosje platte peterselie

Moussaka

Het Griekse zonnetje op je bord!

Features:
  • Glutenvrij
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Moussaka: Het Griekse zonnetje op je bord

Moussaka is een van de heerlijkste Griekse gerechten die je kunt maken. Een goedgevulde ovenschaal met zachte aubergine, gebakken aardappeltjes, een kruidige gehaktsaus en een romige laag bechamelsaus. Het is alsof je het zonnetje van Griekenland op je bord hebt.

Hoewel ons blog vaak in het teken staat van Italiaanse gerechten, vind je bij ons ook recepten uit andere werelddelen. Nu we een lang weekendje Griekenland plannen, konden we niet anders dan deze traditionele moussaka weer eens bereiden. Het is de perfecte ovenschotel die je het gevoel geeft even weg te zijn.

De perfecte ovenschotel

Het maken van Moussaka is niet moeilijk, maar vraagt wat geduld. De aardappels en aubergines worden apart gebakken, terwijl de gehaktsaus zachtjes pruttelt. Binnen een uur heb je alles voorbereid en staat deze heerlijke schotel in de oven.

Handige maaltijd om voor te bereiden

Moussaka is ideaal om van tevoren te maken. Bereid het gerecht een dag eerder en zet het de volgende dag alleen nog in de oven. Dit is perfect voor een drukke dag of wanneer je tijdens een etentje meer tijd wilt hebben voor je gasten.

Is moussaka gezond?

Deze ovenschotel bevat verrassend weinig koolhydraten, omdat de aardappels in verhouding met de groenten minimaal zijn. De aubergine wordt wel in olie gebakken, en de bechamelsaus bevat Parmezaanse kaas, wat het gerecht wat calorieën geeft. Maar laten we eerlijk zijn: elke hap is het waard!

Zelf bechamelsaus maken

De bechamelsaus kun je uit een pakje maken, maar het zelf bereiden is simpel en veel lekkerder. Wij hebben een eenvoudig recept voor bechamelsaus – soorten dat je nooit meer anders wilt maken.

Wat serveer je bij moussaka?

Moussaka heeft op zichzelf weinig nodig, maar een frisse Griekse salade met knapperige sla, rode ui, olijven en feta past er perfect bij. Of probeer de heerlijke Griekse courgette salade. Combineer dit met een stuk vers brood, en je hebt een complete maaltijd.

 

 

Steps

1
Done
3 minuten

Aubergine Aardappel

Snijd de aubergines en aardappelen in plakken van 1/2 cm dik.
Bestrooi de aubergine met zout en laat deze een half uur staan.
Vervolgens spoel je ze af met water en droogt ze in een theedoek.

2
Done
10 minuten

Bakken

Verhit olijfolie in een pan en bak de aardappelplakjes tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
Bak vervolgens de aubergine plakken aan beide zijden goudbruin. Laat ook deze uitlekken op keukenpapier.

3
Done
20 minuten

Gehaktsaus

Verhit olijfolie in een grote pan en fruit de uien en knoflook tot ze zacht zijn.
Voeg het gehakt toe en bak tot het rul en bruin is.
Blus af met rode wijn en laat de alcohol verdampen.
Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, kaneel, oregano en het laurierblad toe.
Laat de saus sudderen tot deze is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de laatste minuten een handje fijngesneden peterselie toe.

4
Done
10 minuten

Bechamelsaus

Maak ons recept van bechamelsaus. (Zie link in het verhaal)
Of koop een zakje van Grand d’Italia.
Voeg een handje geraspte Parmezaanse kaas aan de bechamelsaus.

5
Done

Samenstellen van de Moussaka

Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een ovenschaal in en leg een laag aardappelplakjes op de bodem.
Voeg een laag aubergineplakken toe.
Verdeel de vleessaus gelijkmatig over de groenten.
Eindig met de bechamelsaus bovenop. Hierop wat fijngesneden peterselie.
Bestrooi met extra geraspte kaas.

6
Done

Oven

Bak de moussaka ongeveer 40 - 45 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
Laat 15 minuten rusten voor het serveren.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Hummus met zongedroogde tomaten
previous
Hummus met zongedroogde tomaten
bloemkool pizza steak
next
Bloemkool pizza steak
Hummus met zongedroogde tomaten
previous
Hummus met zongedroogde tomaten
bloemkool pizza steak
next
Bloemkool pizza steak

Add Your Comment

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here