0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
6 Kippenpootjes Kippendij kan ook
scheutje Appelazijn Tromp & Rueb
1 el Mosterd zaad
4 el Bloem
4 el Roomboter
2 Uien
3 stengel Bleek selderij
10 takjes Platte peterselie
1 el Spek
2 Laurierblaadje
100 gr Spek Je kunt ook Guanciale gebruiken
naar smaak zout en peper
1 Kip bouillonblokje
50 ml calvados of appelcider (300ml)
1 tl Dijon mosterd
100 ml Slagroom
1 el Maizena
2 Appels
Normandische kip met appel

Normandische kip met appel

Wat een scheutje appelazijn niet kan doen!

Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Normandische kip met appel!

Vandaag de verrukkelijke Normandische kip met appel. In Normandië draait het om appels. Dit gebied is uitermate geschikt voor de teelt van appels en rond september staat deze streek weer in het teken van de oogst met vele bijpassende feesten. Er wordt hier volop gefeest en natuurlijk gedronken van de heerlijkste appelcider.

Waar ze ook alle aandacht hebben voor de appel is bij Tromp & Rueb en laten we daar nou net een hele gave samenwerking mee hebben! Na een fermentatie van de beste appels tot appelcider, volgt een tweede fermentatie, dit leidt tot een fruitige appelazijn. Appelazijn kun je in heel veel verschillende recepten toevoegen. Tromp & Rueb hebben online veel recepten staan. Neem hier snel een kijkje. Wij vinden de appelazijn in ieder geval perfect voor onze Normandische kip met appel! De appelazijn maakt de kip extra mals en zorgt ook voor genoeg smaak!

Wij hebben de kip gemarineerd in een marinade van mosterdzaad en appelazijn. Vervolgens gaan de kippenpootjes de oven in samen met ui en bleekselderij. Om het geheel af te maken gieten we er een scheutje Calvados bij en maken we de schotel af met room en gelakte appeltjes. Kortom echt een gevalletje comfort food!

Tip: Wist je dat je azijn heel goed kunt gebruiken als vervanger van zout? Azijn geeft gerechten namelijk een lekkere bite en het versterkt de smaak van andere ingrediënten! Heel handig want volgens de Nierstichting krijgt 85% van de Nederlanders teveel zout binnen. Dit is natuurlijk niet goed voor je gezondheid. Door azijn toe te voegen zorg je er op een verantwoorde manier voor dat je smaakvol en mals eten serveert. Een erg mooi voordeel van azijn! Een goede samenwerking tussen de Nierstichting en Tromp & Rueb.

Wil je liever op de Italiaanse toer, dan kun je onze Kip Marsala proberen. Marsala is een Italiaanse wijn van Sicilië en waanzinnig in dit recept.  Één van onze favoriete kip gerechten. De Gevulde kip in tomatensaus, Kip piccata en Curry met pulled chicken en peultjes zijn allemaal zalig! Dat wordt lastig kiezen maar zeker weten dat alles lekker is.

Steps

1
Done
4 minuten

Marinade

Smeer de kip in met de Tromp & Rueb appelazijn, geplette mosterdzaadjes, zout en peper.
Zet dit een uurtje weg zodat de smaken kunnen intrekken.

2
Done
10 minuten

Kip bakken

Dep de kip droog en wikkel deze door de bloem.
Smelt 2 eetlepels roomboter in de pan en bak de kip aan.
Haal uit de pan.

3
Done
10 minuten

Oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 175 graden.

4
Done
10 minuten

Spekjes, ui, bleekselderij en kruiden

Snijd de ui en bleekselderij fijn.
Bak dit samen zachtjes aan met de spekjes in het bakvet. Voeg de laurier, tijmblaadjes, peterselie en wat zout en peper erbij.
Voeg eventueel wat extra boter toe.
De kip mag er nu ook weer bij.
Blus af met een scheut Calvados en een halve liter kipbouillon tot dat de kip bijna onder water staat.

5
Done
60 minuten

Kip in de oven

De kip mag in de oven met deksel op de pan.

6
Done
30 minuten

Room

Giet 100 ml slagroom in de pan en een theelepel mosterd.
Omdat we de saus ietsje dikker willen, maken we en papje van 1 eetlepel maizena en 2 eetlepels warm water. Mix dit goed zodat je geen klontjes hebt en schenk het in de pan.
De schaal mag zonder deksel op de pan terug in de oven voor een half uur.

7
Done
10 minuten

Appel

Schil 2 appels en verwijder het klokhuis.
Snijd de appels in plakjes.
Smelt 2 eetlepels roomboter in een koekenpan en bak de appelschijfjes op middelhoog vuur. Wanneer ze gekleurd en zacht zijn mogen ze uit de pan.

8
Done

Serveren

Serveer de kip met de appelschijfjes en een lekkere aardappelpuree of rijst.

9
Done

Tip

In Normandië gebruiken ze vaak Calvados. Een zeer sterke drank die op cognac lijkt. Deze is best prijzig maar je kunt ook een appelcider gebruiken. Dit is een goedkopere en lichtere appelwijn, dus mag je daar iets meer van gebruiken.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Gevulde pasta schelpen
next
Flammkuchen van bladerdeeg
previous
Gevulde pasta schelpen
next
Flammkuchen van bladerdeeg

Add Your Comment