0 0
Olijfbrood

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
500 gram bloem Voorkeur met >12% eiwit
6 gram droge gist
375 ml lauwwarm water
1 theelepel zout
20 zongedroogde tomaatjes
100 gram groene olijven
100 gram zwarte olijven
10 takjes verse tijm
4 takjes rozemarijn

Olijfbrood

Zelf gebakken brood is toch het allerlekkerste!

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Zelfgemaakt olijfbrood: Het ultieme recept voor thuis

Een nieuw jaar vraagt om nieuwe culinaire avonturen, en wat is er beter dan zelf olijfbrood bakken? Dit recept is eenvoudig, heerlijk, en perfect voor elke gelegenheid. Met slechts een paar ingrediënten tover je een geurend, smaakvol brood op tafel dat je keuken naar de mediterrane zon brengt. Lees verder om te ontdekken hoe je dit geweldige olijfbrood zelf kunt maken!

Waarom olijfbrood bakken?

Het bakken van olijfbrood lijkt misschien een uitdaging, maar het is verrassend eenvoudig en ontzettend de moeite waard. De geur van versgebakken brood, gecombineerd met de zoute smaak van olijven en de zoetheid van zongedroogde tomaten, maakt dit brood onweerstaanbaar. Ideaal voor bij de borrel, als bijgerecht bij een soep, of simpelweg met een beetje roomboter of olijfolie.

Wat heb je nodig voor olijfbrood?

Voor dit olijfbrood gebruik je ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Namelijk bloem, gist, water en een beetje zout. De smaakmakers zijn de sterren van dit recept: groene of zwarte olijven, zongedroogde tomaten, en verse kruiden zoals tijm en rozemarijn. Mix het deeg 10 minuten met een deeghaak of kneed het met de hand tot een soepel geheel. Voeg vervolgens de olijven, tomaatjes, en kruiden toe voor een smaakexplosie in elke hap.

Hoe laat je het deeg rijzen?

Deeg rijzen is cruciaal voor luchtig brood. Laat het 1,5 tot 2 uur rijzen op een warme plek. Geen warme plek in huis? Plaats het deeg in een oven op lage temperatuur (ongeveer 30 graden) en laat het daar rusten. Daarna rol je het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkblad tot de gewenste vorm. Laat het vervolgens nog een uur rijzen voor optimale luchtigheid.

Het bakken van olijfbrood

Gebruik bij voorkeur een gietijzeren pan voor een knapperige korst, maar een bakblik werkt ook prima. Bak het brood in een voorverwarmde oven tot het goudbruin is. Het resultaat is een krokant brood met een zachte, smaakvolle binnenkant.

Hoe serveer je olijfbrood?

Olijfbrood is het lekkerst op de dag dat het gebakken is. Serveer het warm met olijfolie, tapenade, of roomboter. Bewaar restjes in de vriezer of toast ze in de broodrooster voor een snelle snack. Dit brood is niet alleen heerlijk bij de borrel, maar ook een geweldig bijgerecht bij salades en pasta’s.

Met dit recept zet je in een handomdraai een fantastisch olijfbrood op tafel. Krijg je de smaak te pakken? Probeer dan ook eens een rustiek brood bakken of Italiaanse focaccia voor meer bakplezier!

Steps

1
Done

Water gist zout

Schenk het lauwwarm water in een kom samen met het zout. Roer goed door elkaar. Voeg het gist toe.
Laat het gist een minuut op het water liggen alvorens het door elkaar te roeren met een garde.
Laat het 10 minuten staan zodat de gist kan activeren.

2
Done
2 uur

Bloem + eerste rijs

Voeg bloem toe.
Meng dit goed door elkaar. Wij kneden het 10 minuten met een deeghaak.
Voeg geritste tijmblaadjes, fijngehakte rozemarijn en in stukjes gesneden olijven en zongedroogde tomaatjes toe.
Dek de kom af met plastic folie en zet dit 2 tot 3 uur op een warme plek. (Wij zetten het bij de verwarmingsketel)
*Je kunt patentbloem gebruiken maar onze voorkeur gaat uit naar een bloemsoort met iets meer eiwit.
Bijvoorbeeld Manitoba met 12-13% eiwit.

3
Done
4 minuten

Vouwen

Na 2-3 uur stort je het deeg op een bebloemd werkblad.(check of het deeg lekker gerezen heeft)
Vouw de buitenranden naar binnen en rol je als het ware op.
Rol er een bol van en leg het terug in de kom (deze even insmeren met olijfolie) afdekken met plastic folie.
Laat nog 1 uur narijzen in de warmte.

4
Done

Na de 2e rijs

De deegbal stort je op bebloemd bakpapier en vouwt nogmaals de buiten naar binnen en rolt het op tot een strakke bal.

5
Done

Bakken

Wanneer je een gietijzeren pan gebruikt verwarm je deze 30 minuten voor in een oven van 240 graden Celsius.
Leg het brood met bakpapier en al in de pan en sluit met de deksel. Voor extra krokant brood voeg je 2 ijsblokjes toe.
Bak het brood 30 minuten met deksel, (240 graden) vervolgens 20 minuten zonder deksel op 230 graden Celsius.

6
Done

Tip

*Je kunt het deeg na de eerste rijs ook een nachtje in de koelkast zetten. Dan de volgende vouwen en afbakken.
*wordt het broodje iets minder vers, even toasten!

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
gerookte zalm met pistache
previous
Gerookte zalm met pistache
aubergine stoof
next
Aubergine stoof
gerookte zalm met pistache
previous
Gerookte zalm met pistache
aubergine stoof
next
Aubergine stoof

Add Your Comment

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here