0 0
Pan con tomate

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
2 grote tomaten
1 teen knoflook
naar smaak zout
Scheutje olijfolie
10 stukjes stokbrood

Pan con tomate

De lekkerste Spaanse hapjes!

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Wij zijn werkelijk dol op tomaten en deze pan con tomate is echt op ons lijf geschreven! Wij eten eigenlijk voornamelijk bruschetta van  tomaat en basilicum, maar dit Spaanse stokbroodje is minstens zo lekker.

Waar komt pan con tomate vandaan?

Dit broodje is een traditioneel Spaans gerecht, vooral populair in Catalonië. Het gerecht, lokaal bekend als pa amb tomàquet in het Catalaans, heeft diepe wortels in de Catalaanse culinaire traditie en is een integraal onderdeel van de dagelijkse eetgewoonten in de regio.

Het is een eenvoudig maar smaakvol tussendoortje of hapje bij de borrel en aperitivo, en helemaal geschikt voor de zomerse BBQ. De Catalanen eten het ook graag als ontbijt. Het bestaat voornamelijk uit brood en tomaten. Het heerlijke tomatenmengsel is binnen vijf minuten klaar om geserveerd te worden.

Hoe maak je pan con tomate?

Neem de lekkerste rijpe en sappige tomaten. Deze rasp je zodat je een heerlijke pulp overhoudt.Om extra smaak toe te voegen, rasp je een teentje knoflook en roer je dit erdoor samen met een scheutje van je beste olijfolie. Vaak gebruiken we hiervoor een overgebleven stukje stokbrood. Snijd dit in plakjes en rooster ze even. Om supersnel oud brood te roosteren, bakken we dit in de Airfryer. Dit duurt maar vijf minuten en gaat veel sneller dan in de oven.

Oorsprong en Geschiedenis:

Pan con tomate ontstond als een manier om oud brood op te maken en tegelijkertijd een smaakvolle en voedzame maaltijd te bereiden. De eenvoud van de ingrediënten maakte het een populair gerecht onder boeren en arbeiders.
Het gerecht weerspiegelt de basisprincipes van de Catalaanse keuken, die draait om het gebruik van verse, lokale en seizoensgebonden ingrediënten.

Of je nu op zoek bent naar een snel en smakelijk ontbijt, een smaakvolle snack voor bij de borrel, of een bijgerecht voor je zomerse BBQ, dit gerechtje is de perfecte keuze. Met slechts een paar eenvoudige ingrediënten kun je een gerecht creëren dat zowel heerlijk als authentiek is. Probeer het zelf en ontdek waarom de Catalanen zo dol zijn op dit gerecht!

 

 

 

Steps

1
Done
4 minuten

Tomaat

Rasp de tomaat op een grove rasp.
Rasp een knoflook teentje.
Roer door de tomaat.
Wanneer de tomaten heel veel vocht bevatten laat de geraspte tomaatjes even uitlekken in een zeefje.
Voeg een beetje zout toe en een scheutje olijfolie.

2
Done
5 minuten

Stokbrood

Snijd een stokbrood in plakjes.
Rooster dit.
Wij roosteren stukjes stokbrood in de Airfryer. ( 5-6 minuten op 200°C)

3
Done

Serveren

Schep een lepel op een geroosterd stukje brood. Een drupje olijfolie erop is lekker.
Het tomatenmengsel kun je van te voren klaarmaken. Schep het pas het brood vlak voor je het eet anders wordt het stokbrood nat.

4
Done

Tip

Wil je extra knoflook smaak? Rasp dan direct een teentje knoflook over de warme geroosterde broodjes.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
courgette risotto met tomaat
previous
Courgette risotto met tomaat
pruimencobbler
next
Pruimencobbler
courgette risotto met tomaat
previous
Courgette risotto met tomaat
pruimencobbler
next
Pruimencobbler

Add Your Comment

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here