Ingredients
-
180 gram Spaghetti
-
Zwarte peper
-
Pannetje heet water
-
1 eetlepel Zout
-
Pecorino kaas
Directions
Pasta alla gricia!
Tijd voor weer een snelle pasta en deze was weer lekker. Eentje die we vaak maken wanneer we zelf heel weinig tijd hebben. Gelukkig hadden we dit keer wel tijd om snel een filmpje te maken. Het is echt de tijd van reels filmpjes op Tiktok en Instagram. Zien is maken toch?
Pasta alla gricia is een traditioneel pastagerecht uit de regio Lazio in Italië, met name Rome. Het gerecht bestaat uit pasta, meestal spaghetti of rigatoni, gecombineerd met guanciale (gezouten varkenswang), Pecorino Romano kaas, zwarte peper en een beetje olijfolie of pastakookwater. Laten we twee van deze ingrediënten nu toch altijd in huis hebben. Guanciale hebben we helaas niet altijd in huis. Dit is in Nederland alleen te vinden bij speciaal zaken. Een perfecte vervanger zijn spekjes. Eerlijk gezegd vinden we dit bijna nog lekkerder want guanciale is vrij zout. Mocht je wel guanciale gebruiken dan kun je wel iets minder zout in het kookwater van de pasta doen.
Het gerecht lijkt op de klassieke pasta carbonara, een ander Romeins pastagerecht, maar bevat geen eieren in de saus. In plaats daarvan komt de romige textuur van de gesmolten kaas en het zetmeelrijke pastawater. Het is een eenvoudig en heerlijk gerecht dat de smaken van de gebruikte ingrediënten benadrukt. Lekker peperig en toch en romige pasta.
Wij zeggen snel uitproberen een keer.
Wist je dat de allerlekkerste pasta’s uitstromen komen? Probeer eens onze pasta all’amatriciana. Deze pasta eten we ook regelmatig omdat het een supersnelle saus is met spekjes, een lekker pittig pepertje en tomatensaus.
Wij kregen vaak de vraag welke gedroogde pasta we gebruiken. Je begrijpt dat we niet altijd elke dag onze verse pasta maken. Nee wij gebruiken meestal DeCecco omdat deze altijd perfect is en nooit te slap is anders krijgen we ruzie met de Italiaanse papa.
Steps
1
Done
|
PastaKook de pasta in gezouten water. |
2
Done
|
SpekjesBak de spekjes aan en schep ze daarna uit de pan en laat even uitlekken op keukenpapier. |
3
Done
|
PeperPlet peperkorrels fijn en bak deze aan in het vet van de spekjes. |
4
Done
|
PastaGiet de pasta in het vergiet en doe direct daarna de pasta bij de saus.( vang altijd iets kookvocht op) |
5
Done
|
Serveren |