0 0
Pasta salade met feta

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
250 gram kleine tomaatjes
3 eetlepel Olijven
1 teentje knoflook Geperst
50 gram doperwten
Klein handje blaadjes verse basilicum
200 gram Pasta
150 gram Feta
5 eetlepel Olijfolie
Naar smaak zout en peper

Pasta salade met feta

Zomerse koude pasta salade

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Pasta salade met feta!

Nu de mussen het dak afvallen hebben wij niet heel veel  zin in warm eten. Een pasta salade met feta is  dan een uitkomst. In Italië noemen ze deze salade  pasta alla crudaiola. Crudaiola betekent rauw en je maakt deze salade met tomaatjes. Niet gekookt dus, maar verse tomaatjes in stukjes gesneden.

Van origine komt deze salade uit Puglia, en wordt geserveerd met ricotta salata. Helaas is dit lastig te vinden in Nederland. We hebben daarom een feta kaas gebruikt want die komt het dichtst bij. Als extraatje hebben we er een hand doperwtjes en olijfjes bij gedaan. Pssst deze salade is ook uitermate geschikt voor bij de BBQ. Wij zeggen kom maar door met het zonnetje!

Wanneer je beter bekend bent met de Italiaanse keuken dan ken je misschien de term ‘ cucina Povera’. Dit betekend de arme keuken van Italië. Het zuiden van Italië inclusief Sicilië heeft de lekkerste gerechten. Allemaal ontstaan omdat er soms weinig te eten was. Door juist eenvoudige ingrediënten te gebruiken blijft de smaak puur en dat komt helemaal ten goede aan het gerecht.
De crudaiola heeft altijd tomaatjes, basilicum en de witte ricotta. Vergeet natuurlijk niet een mooie olijfolie. De Italiaanse driekleur bij elkaar. Rood van de tomaat, wit van de kaas en groen van de basilicum. En dat Italianen daar trots op zijn zie je aan de vele vlaggen die overal ziet.
Deze crudaiola zie je in vele varianten. Vandaag hebben we er dus een doperwtjes bij gedaan, zelfs een olijfje.  In puglia zie je natuurlijk de orecchiette  (oortjes) pasta maar de leuke farfalle  (vlinder) pasta of gewoon penne mag ook.

Wil je nog extra ingrediënten, denk aan parmezaanse flakes, croutons, rucola. Zin in nog meer lekkere koude / lauwwarme salade?

Kijk een naar een koude kip salade met limoendressing, Caesar salade wraps met kip die is zeker eentje uit de top drie.

Ook zijn Burrata salade met aardbei en kiwibes, een heerlijke frisse variatie. 3 x zomerse salades of een herfst salade met pompoen, spinazie en courgette

Steps

1
Done
5 minuten

Tomaten en basilicum

Halveer de tomaatjes en verwijder de zaden.
Snijd in stukjes. Laat de stukjes tomaat even uitlekken in een zeefje. Scheurde verse basilicum blaadjes in stukjes.

2
Done
2 minuten

Olijf en doperwtjes

Meng de tomaat, basilicum samen met een geperst teentje knoflook en doperwtjes.
Voeg zout en peper toe naar smaak en een scheutje mooie olijfolie.
Roer dit alles en zet 2 uurtjes weg zodat alle smaken samen komen.

3
Done
10 minuten

Pasta

Kook de pasta met een eetlepel zout.
Giet de pasta af en roer de saus erdoor.
Kruimel de feta erover.
Je kunt deze direct serveren maar lauwwarm of koud kan ook. Serveer met wat extra zwarte peper uit de molen en scheutje olijfolie.

4
Done

Tip

*Varieer met pasta soorten.
* In plaats van feta kun je ook mozzarella of gorgonzola gebruiken.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Yoghurt aardbei ijsje
next
Penne alla vodka met parmaham
previous
Yoghurt aardbei ijsje
next
Penne alla vodka met parmaham

Add Your Comment