Ingredients
-
Deeg
-
500 gram pattiserie bloem
-
250 gram roomboter
-
200 gram fijne kristalsuiker
-
2 eieren
-
1 eidooier
-
3,5 gram droge gist
-
Vulling
-
1 liter volle melk
-
6 eidooier
-
6 eetlepel fijne kristalsuiker
-
6 eetlepel bloem type ‘OO‘Of gewone bloem
-
1 eetlepel citroenrasp
-
1 vanillestokje
-
Extra
-
1 eidooier
Directions
Vandaag laten we de meest heerlijke pasticciotto uit Puglia zien! Deze stonden al heel lang op ons verlanglijstje en wat hebben we ervan gesmuld!
Wat zijn pasticciotti?
Laten we iets meer over deze Italiaanse lekkernij vertellen. Pasticciotti zijn een traditioneel gebak uit de prachtige regio Puglia, met name de stad Lecce. Deze heerlijke taartjes hebben een knapperige buitenkant van pasta frolla (zoet zanddeeg) en zijn gevuld met een romige custardvulling, meestal met een vleugje citroen of vanille. Ze worden vaak gebakken in ovale of ronde vormpjes en zijn razend populair als ontbijt of als tussendoortje bij de koffie.
Vorig jaar waren de Queens in Puglia, waar we voor het eerst pasticciotti proefden. Sindsdien willen we ze ook thuis maken. Tijdens onze vakantie hebben we ons rot gezocht naar de speciale bakvormpjes, maar we konden ze nergens vinden. Eenmaal thuis hebben we A Taste of Puglia benaderd en wat denk je? Ze stuurden ons direct een heerlijk bakpakket met de gewenste vormpjes op!
Het heeft even geduurd, maar we hebben ze eindelijk gemaakt en het was een groot succes. Er zijn talloze recepten, maar wij hebben het recept van Joëlle van de Little Dolce gebruikt. Dit recept komt van haar schoonmoeder, en aangezien zij Italiaans is, kunnen we verzekeren dat het perfect is.
Hoe maak je pasticciotto uit Puglia?
Bakken wordt een feestje wanneer je de tijd neemt voor deze heerlijke cakejes. Vooraf het deeg en de vulling klaarmaken helpt enorm. Daarna kun je alle vormpjes vullen. Wij hadden maar 6 vormpjes, dus we bakten in meerdere keren, maar uiteindelijk hadden we 18 stuks heerlijke pasticciotti!
Wil je zelf ook deze heerlijke pasticciotti maken? Met het recept van Joëlle en de juiste bakvormpjes van A Taste of Puglia, heb je de smaak van Puglia zo bij jou thuis
Nog een tip:
Mocht je niet de vormpjes kunnen vinden gebruik dan ronde kleine bakvormen of een muffinvorm. Ga je ook binnenkort naar op vakantie in Puglia lees dan ons reisblog Puglia 23!
Steps
1
Done
10 minuten
|
DeegMeng alle ingrediënten bij elkaar in een kom. |
2
Done
15 minuten
|
VullingDoe de melk, zaadjes van het vanille stokje in een pannetje en laat warm worden. (niet laten koken) Doe de eieren en suiker in een ander pannetje en roer dit tot een glad mengsel. Giet de crème over in en kom en laat afkoelen. Zet vervolgens in de koeling met een stukje plastic folie op de crème. De folie moet de crème aanraken anders ontstaat er een vel. |
3
Done
10 minuten
|
Vormpjes vullenBeboter de vormpjes en strooi er ietsje bloem over. |
4
Done
|
BakkenVerwarm de oven voor op 180 °C. |