Ingredients
-
Basis deeg brioche
-
500 gram Patent bloem
-
8 gram Droge gist
-
175 ml Volle melk
-
3 eieren
-
2 eetlepels RoomboterKamertemperatuur
-
2 eetlepels honing
-
5 gram Fleur de Sel au Citron Vert van Oil & Vinegar
-
Extra
-
50 gram Pesto al Limone van Oil & Vinegar
-
1 eetlepel Herb dipper Sicilia van Oil & Vinegar
-
Scheutje Olijfolie, zoals de extra vierge olijfolie voor Bread Dipping van Oil & Vinegar
-
1 Ei
Directions
Pesto-citroen brood!
Waarschijnlijk hebben jullie wel eerder een pesto brood langs zien komen. Ons basisrecept voor briochedeeg is namelijk erg makkelijk en daardoor gebruiken we het vaker!
Door af en toe wat andere ingrediënten toe te voegen heb je elke keer weer een fantastisch brood op je tafel. Ook kun je de manier van vlechten veranderen. Kortom, dit deeg is heel geschikt om mee te knutselen!
Wij serveren dit brood bij het gerecht van de kipdrumsticks in tomatensaus die we speciaal voor Oil & Vinegar hebben gemaakt.
Daarin gebruiken we de overheerlijke Pesto al Limone en de Siciliaanse herb dipper. Het brooddeeg is namelijk gemengd met wat van deze heerlijke kruiden en de pesto. Wat is dit lekker geworden!
We gebruikten er een heerlijke Italiaanse olijfolie bij en met een extra scheutje over het brood was het helemaal een feestje!
Geniet ervan!
Hier nog wat feitjes over Basilicum.
Basilicum is een klassiek kruid uit de mediterranen keuken. De temperatuur en vochtigheid is daar prima voor dit plantje om goed te groeien. In Nederland is het lastig en is het soms verstandiger om een plantje uit de supermarkt te kopen. Natuurlijk de echte fans proberen het in een zaaibak. Hier heb je minder invloed van de weer omstandigheden en kun je dit tere plantje beter beschermen.
Basilicum smaakt een beetje peperig, met een tikje anijs en kruidnagel. Je kunt het beste de blaadjes, vers of gebruiken. Er zijn wel naar schatting 150 soorten en oorspronkelijk komt het uit Zuid Oost Azië. De huidige naam stamt waarschijnlijk af van het Griekse woord bij ‘basileus’ dat koning betekent. Men noemt het ook daarom wel koningskruid. Van oudsher wordt basilicum gebruikt voor medicinale toepassingen. De antivirale en antibacteriële stoffen in basilicum hebben een ontstekingsremmende en helende werking op wonden.
Heb je heel veel basilicum gekweekt dan plukje het en verwerk je het direct. Invriezen kan ook, maar pureer de blaadjes dan wel eerst even van tevoren. Wij gebruiken de blaadjes het liefst vers omdat deze veel meer smaak hebben dan de gedroogde variant. Een super basis en smaakmaker voor menige recht.
( info allezadenkopen)
Steps
1
Done
10 minuten
|
Melk en gistNeem de verwarmde melk en voeg het gist toe. Roer dit goed met een garde. Laat dit mengsel 10 minuten staan tot dat er een schuimlaagje op staat. |
2
Done
60 minuten
|
Deeg makenMeng de bloem, zout, honing, drie eieren en het melkmengsel in een deegkom. Er mag ook een eetlepel Siciliaanse kruiden dipper bij. Gebruik de deeghaak om 5 minuten mee te kneden. Voeg er dan twee eetlepels boter bij en kneed nogmaals 2 tot 3 minuten. |
3
Done
10 minuten
|
RollenRol het deeg uit op een bebloemde ondergrond tot een brede langwerpige lap. Verdun de pesto met wat olijfolie. Smeer de pesto dan op de lap deeg. |
4
Done
|
Oven voorverwarmen.Verwarm de oven voor op 175° |
5
Done
2 minuten
|
EiLeg het brood op een bakplaat met bakpapier. |
6
Done
40 tot 45 minuten
|
OvenBak het brood 45 minuten. Houd de oven in de gaten, wanneer het broodje goudbruin is mag het eruit. |
7
Done
|
TipHet allerlekkerste is wanneer het brood nog een beetje warm is. Schenk er een klein beetje bread dipping olijfolie overheen. |