0 0
Pizza uit de houtoven

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Bodem
500 gram bloem type ‘OO‘ Caputo ( blauwe pak)
350 gram Lauwwarm water Liefst 38 graden
10 gram zeezout
0,5 gram droge gist
Heel klein beetje Olijfolie
Topping
2 blikjes gepelde tomaten Of fles passata
naar smaak zout
200 gram Parmezaanse kaas
50 gram rucola
100 gram parmaham
Zoveel je wilt Zwarte olijven
Scheut Olijfolie

Pizza uit de houtoven

Het pizzadeeg voor korte rijs

Cuisine:

Ingredients

  • Bodem

  • Topping

Directions

Share

Pizza uit de houtoven!

Hebben jullie ook iets wat je al jaren lang wil hebben? Bij ons stond een pizza houtoven op dat lijstje. Iets wat je niet zomaar even aanschaft en daarom heeft het ook wel jaren geduurd voordat we overstag gingen. Nu José er een heeft is het voor Mariëlla altijd heerlijk thuiskomen wanneer de oven staat te branden.

Het is een RVS oven geworden die je op hout stookt. Het voordeel daarvan is dat deze binnen een half uur op temperatuur van 400° hebt.  Aangezien wij weinig geduld hebben en snel willen bakken was de keuze makkelijk. Met een houtoven van helemaal steen duurt het veel langer voordat de hele oven heet is. Het voordeel daarvan is dat deze wel heel lang heet blijft zodat je de hele avond pizza kunt bakken.

We hadden al een standaard pizza deeg recept voor de gewone heteluchtoven maar met deze prachtige oven zijn we gedoken in de kunst van de perfecte pizza bodem. Het boek ‘De pizza elementen van @kenforkish’ heeft de meest geweldige pizzadeeg recepten. Het valt me op dat bij deze soorten deeg erg weinig gist wordt gebruikt wat wij wel heel bijzonder vinden. Van korte tot lange rijstijden. Zeker leuk om aan te schaffen wanneer jij ook aan de slag wilt.

Vandaag deze heerlijke pizza met korte rijstijd, een topping van Parmezaanse kaas, mozzarella, en olijven. Na het bakken de rucola, parmaham en parmezaan flakes on top!

Natuurlijk kun je dit recept ook gebruiken voor heteluchtoven, of op pizza van pizzasteen gebakken. De baktijd zal iets langer duren dan.

Wil je een lekkere tomaten saus gebruiken maak dan onze simpele basis tomatensaus. Wat je ook kunt doen is twee blikken gepelde tomaten kapot kneden met de handen en daar 5 gram zout aan toevoegen. No more no less en een snel alternatief!

Steps

1
Done
5 minuten

Ingrediënten

Weeg alle ingrediënten en zet klaar.
Water op 38 graden, dit is lauwwarm.
0,5 gram gist is de helft van 1/4 theelepel.
Type 00 is heel fijn voor pizza. Wij gebruiken voor korte rijs het blauwe pak van Caputo. (te koop bij Italië plein)

2
Done
20 minuten

Mengen

Roer het zout door het water zodat het oplost.
Voeg het gist bij het water en laat 1 minuut staan. Daarna roer je het door.
Doe hierbij het bloem, wat je knedend mengt en dubbelvouwt. Niet langer dan 1 minuut.
Laat dit afgedekt 20 minuten rusten.

3
Done
1,5 uur

1e rijs

Kneed weer door, niet langer dan 1 minuut zodat je een mooie gladde bol hebt.
Zorg dat de naad van de bol aan de onderkant ligt. In een met olijfolie ingevette kom.
Dek af met folie en laat 1,5 uur op kamertemperatuur rusten (afgedekt)

4
Done
4 uur

Bolletjes maken en 2e rijs

Bebloem het werkblad.
Verdeel het deeg in 3 bolletjes.
Met bebloemde handen maak je perfect bollen. Met 2 handen duw je dit tot strakke bollen waarbij de naad aan de onderkant zit.
Leg deze op een bebloemd blad welke je afdekt. Minimaal 4 uur laten rijzen.

Wij hebben een deegkrat met deksel. ( te koop bij Italieplein)
Je kunt overgebleven bollen afgedekt nog 48 uur bewaren in de koelkast. Voor gebruik 1,5 uur op kamertemperatuur brengen.

5
Done
3 minuten

Vormen

Duw een mooie ronde vorm van het pizzadeegje met jehanden.
Gebruik geen deegroller, je kunt het deeg namelijk goed uitrekken. Wil je een flinterdunne pizza dan is het gebruik van een deegroller toch wel makkelijk!

6
Done
1 minuut

Tomatensaus

Gebruik een blik grof gezeefde tomaten als basis. Meng dit met eetlepel zout.

7
Done

Bakken

Zorg dat de oven op temperatuur is. Houtoven 400 graden , heteluchtoven zo heet mogelijk.
Gebruik je een pizzasteen, verwarm al in de oven tijdens het voorverwarmen en doe er nooit bakpapier op!

8
Done
2 minuten

Toppings

Smeer de tomatensaus uit met een lepel. Daarover handje Parmezaanse kaas, en buffelmozzarella in plakjes of gebroken met je handen.
Bak de pizza af. Wannneer deze bijna klaar is gooi je de olijven erop.
Haal de pizza uit de oven en doe de rucola erop, daarop parmaham en parmezaan flakes. Aftoppen met drizzle olijfolie.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Pesto gnocchi uit de oven
previous
Pesto gnocchi uit de oven
Uien tomaten sausje
next
Uien tomaten sausje
Pesto gnocchi uit de oven
previous
Pesto gnocchi uit de oven
Uien tomaten sausje
next
Uien tomaten sausje

Add Your Comment

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here