Ingredients
-
1/4 hokkaido pompoen
-
200 gram ricotta kaas
-
Klein bosje platte peterselie
-
1 theelepel Italiaanse kruiden
-
50 gram geraspte parmezaanse kaasGorgonzola ook lekker
-
Takje salie
-
Scheutje olijfolie
-
Optioneel eieren
-
1 theelepel chilipoeder
Directions
Pompoen plaattaart!
Jawel zijn nog steeds in de pompoenfase en dat mag zolang de blaadjes nog langzaam dwarrelen van de bomen. Ach wij zijn gewoon dol op pompoen en je kunt er de lekkerste en leukste dingen meemaken. Bijvoorbeeld deze pompoen plaattaart. Het is heerlijk met een kruiden ricotta ingesmeerd. Wij gebruiken een makkelijk bladerdeeg die je overal in de winkel kunt kopen.
We schaven een stuk pompoen in dunne plakjes. De hokkaido pompoen heeft de mooiste oranje kleur en deze smaakt eigenlijk het allerlekkerste van alle pompoenen. Omdat de stukjes pompoen al een mooie ronde boog hebben kun je hier leuke pompoen vormpjes mee maken. Snel even in de tuin van de buurman voor wat blaadjes salie en voilà hoe leuk is dit. Deze plaattaart kun je natuurlijk met nog meer veggies versieren zoals rode ui, de blaadjes van bleekselderij of groene asperges. Extra gorgonzola of parmezaanse kaas is ook verrukkelijk erbij!
Plaattaart
Een plaattaart is altijd een leuke manier om een lekker snackje op tafel te zetten. Helemaal geschikt als lunch gerechtje met een beetje salade on the side. Ook als borrelhapje past deze goed. Omdat we zo dol zijn op plaattaarten hebben we er een aantal al gemaakt.
Kijk eens naar deze snelle plaattaarten. Er zijn al dan meerdere variaties zoals de Plaattaart met peer parmaham en gorgonzola, plaatpizza met aubergine en courgette. Liever een lekkere zoete versie dan is de Appel plaattaart met amandelspijs een verrukkelijke makkelijk toetje.!
Pompoen
Wist je trouwens dat pompoen heel gezond is. Naast dat het weinig calorieën bevat, bevat het wel veel vezels. Er zit ook een stofje in die zorgt dat je humeur een boost krijgt. Een goede reden dus om dit te eten. Er zitten ook heel veel vitamine in vooral heel veel vitamine C en dat is weer goed voor het immuunsysteem. Natuurlijk moet je dan wel een kommetje vol eten. Een wortel pompoensoep of pittige pompoen courgette soep is dan snel gemaakt.
Steps
1
Done
10 minuten
|
PompoenNeem 1/4 van een Hokkaido pompoen. Schaaf met een kaasschaaf of een heel heel scherp mes dunne plakjes. |
2
Done
2 minuten
|
RicottaMeng de ricotta met fijn gesneden peterselie, Italiaanse kruiden of andere verse kruiden die je in huis hebt.Een beetje chilipoeder voor extra pit. |
3
Done
5 minuten
|
OvenVerwarm de oven voor op 200°. |
4
Done
5 minuten
|
BladerdeegRol het bladerdeeg uit op een bakblik. Smeer de gemengde ricotta op de bodem en laat een centimeter vrij van de rand. Snijd de pompoenschijfjes in tweeën wanneer ze erg groot zijn. |
5
Done
|
ExtraJe kunt dit deze plaat nog verder versieren met bijvoorbeeld een dun plakje rode ui, pijnboompitjes of iets wat op gras lijkt zoals dunne aspergetips. |
6
Done
1 minuut
|
EiWil je een glanzende rand smeer dan de rand in met een kwastje met geklutst ei. |
7
Done
20 minuten
|
OvenZet de plaat taart ongeveer 20-25 minuten in de oven. Houd de oven goed in de gaten want elke oven bakt anders. |