Ingredients
-
225 gram Bloem type ‘OO‘
-
Half Ei
-
250 gram ricotta kaas
-
Halve theelepel Zout
-
50 ml Water
Directions
Dat we heel vaak een nieuwe pasta willen maken is voor jullie geen nieuwtje. Gelukkig zijn er zoveel soorten pasta dus zijn we voorlopig niet klaar met het ontdekken hoe je deze ricotta cavatelli misschien ook zelf kan maken.
Cavatelli hebben we al een keer eerder gepost als cavatoni pasta met aubergine en courgette. Vandaag de cavatelli die kwa deeg afwijkt van onze normale pasta’s. Veelal gemaakt met ons basisrecept pastadeeg, dus met semola en ei. Dit deeg is gemaakt met 00 bloem , water of melk en ricotta. Handig om even naar het filmpje te kijken!
DEEG
Altijd een beetje spannend wanneer we iets nieuws proberen, en we moeten zeggen, het deeg is makkelijk te maken. Misschien wel makkelijker dan deeg met ei en semola omdat dat flink gekneed moet worden. Voor een soepel deeg wil je de gluten kapot maken en dat kost wel wat kracht. Dit deegje is zo zacht , natuurlijk komt dat door de ricotta en voelt als een kussentje. Met het spelen van beetje bloem en water voel je zelf snel genoeg wanneer je de juiste substantie hebt.
VORM
De orginele vorm wordt gemaakt met de hand, natuurlijk is er inmiddels wel een machine voor maar iets maken met de hand voelt echt zoveel beter. Het ziet er uit als een soort schelpje, sommigen noemen het ook wel een hotdog broodje. Er zijn gladde vormen maar wij maken het dit keer met een ribbel. Het voordeel hiervan is dat een geribbelde pasta de saus beter opneemt. Na het rusten van het deeg maak je mooie dunne rollen. Met een scherp mes snij je kleine stukjes af en dit is de basis voor je cavatelli.
GNOCCHI PLANKJE
Hoe leuk is het dat je je gnocchi plankje weer even uit de kast kan halen deze kleine bolletjes deeg rol je heel rustig over je plankje en je zal merken dat er een in hammetje ontstaat. Wanneer je er een paar gemaakt hebt zal je zien dat je dit telkens beter afgaat. Heb je niet zo’n geribbeld plankje dan kun je ze ook bijvoorbeeld over een vork rollen.
We hebben er een simpele cavatelli broccolisaus kaassaus bij gemaakt, een die veel wordt gegeten in het zuiden van Italië. Natuurlijk kan nonna’s ragu saus met doperwtjes er ook perfect hierbij.
Succes met het maken van deze beauty‘s en wie weet laat je ons een leuke foto zien van je werk.
BEWAREN
Heb je twee porties in één keer gemaakt, dan kun je ze heel goed invriezen. Wanneer je ze even op een bakblik invriest en daarna in een zakje doet blijven ze niet aan elkaar plakken. Wil je ze koken dan ontdooi je ze niet maar doet ze direct in het hete kookwater.
Wanneer ga jij deze ricotta cavatelli maken?
Steps
1
Done
2 minuten
|
RicottaDe ricotta goed laten uitlekken. |
2
Done
2 minuten
|
Bloem en waterMeng de bloem erdoor met kleine beetjes water. |
3
Done
30 minuten
|
RustenLaat het deeg minimaal 30 minuten afgedekt rusten. Goed afgedekt met plastic folie. |
4
Done
10 minuten
|
RollenMet wat bloem op je werk blad rol van kleine stukjes deeg lange slierten. |
5
Done
10 minuten
|
Gnocchi bordjeDoe een heel klein beetje bloem op het gnocchi bordje. Pak een klein stukje deeg en rol dit over het plankje. Terwijl je dit doet duw je heel zachtjes op het bolletje deeg. |
6
Done
3 minuten
|
KokenKook de cavatalie in gezouten water. |
7
Done
|
BewarenJe kunt de cavatelli makkelijk invriezen. Zorg wel dat je ze uitgespreid op een plaat in de vriezer legt en daarna kun je ze bevroren al in een zakje doen. |