0 0
Risotto all’amarone e radicchio

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
200 gram Risotto rijst
250 ml Rode wijn uit de Valpolicella streek
1 Uien of sjalotje
2 eetlepel Roomboter
900 ml Runder bouillon groenten mag ook
1 kropje Rood lof
75 gram Parmezaanse kaas
naar smaak zout en peper

Risotto all’amarone e radicchio

De verrukkelijke rode wijn risotto uit Verona

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Risotto all’amarone e radicchio

Het eten is zoals overal in Italië geweldig. Één van de bekendste gerechten van Verona  is de risotto all’amarone e radicchio. Radicchio is het rode Italiaanse lof die het meest lijkt op 0nze witlof. Een tikje bitter dus. Gebruik rood lof wanneer je geen radicchio kunt vinden. Amarone is een wijnsoort uit het prachtige wijngebied de Valpolicella. En direct de meest iconische wijn. De druiven die hiervoor gebruikt worden zijn de Corvina, Rondinella en Molinara.

Ik wilde graag Mario zijn fles Amarone uit de wijnkast toveren voor dit gerecht. Daar werd al snel een stokje voor gestoken. Flessen van meer dan 60 euro daar mag niet gekookt mee worden. Ik geloof dat ze in de restaurants van Verona dat ook niet doen. Gelukkig heeft de appie een Valpolicella wijntje voor weinig en deze was perfect voor deze risotto. Zie hier een filmpje!

Vele  gerechten op Sicilië kennen we inmiddels wel, en zeker van naam. Gelukkig zijn er nog talloze gerechten te maken, anders zou het een beetje leeg worden op onze feed. Wij krijgen vaak de vraag hoe we toch aan al die ideeën komen. Dat is eigenlijk heel simpel. Wanneer we in een restaurant zijn nemen we altijd de tijd om de menukaart te bewonderen. Er staat altijd wel iets op wat we niet kennen, of we zijn heel nieuwsgierig hoe ze iets presenteren. Dit bestellen we dan gewoon, tenzij het gaat om ingewanden en hersenen van dieren, ook wij  slaan die over. We kunnen niet alles nemen dus sla ik het even op om later even op te zoeken.

Zo ook op onze laatste ski vakantie in Zuid -Tirol. Zoveel lekkers op de kaart die ik (José) dan wil maken om jullie te laten zien. Omdat we dicht bij Italië waren konden we het niet laten om door te rijden naar Milaan. Met als tussenstop Verona omdat we daar beiden nog nooit waren geweest.

Zin in andere risotto’s? probeer eens onze pompoen risotto met gorgonzola en salie, of risotto met gegrilde groenten en garnalen. De risotto con funghi e gorgonzola – paddenstoelen risotto is minstens zo populair.

 

Steps

1
Done
5 minuten

Ui en roomboter

Snijd een uitje fijn en fruit dit in de roomboter glazig.

2
Done
2 minuten

Risotto

Doe de risotto erbij en bak als het aan voor 2 minuten. De rijst korrels zullen nu als het ware glazig worden.

3
Done
16 minuten

Wijn, bouillon, kaas en boter

Voeg de helft van de wijn toe, en roer door totdat de helft van het vocht ingekookt is.
Daarna de rest van de wijn, gevolgd door de bouillon waarvan je telkens kleine scheutjes van toevoegt en regelmatig de rijst doorroert.
Dit proces duurt zo,n 16 minuten. (wij zetten altijd een timer)
Voeg een beetje zout en peper toe.
Na 14 minuten mag de fijn gesneden en gewassen radicchio erbij. De harde kern van de radicchio laat je achterwege.
Proef bij de 16e minuut of de risotto klaar is, het mag wel ietsje bite hebben. De structuur is nog lekker romig en vochtig, geen droge rijst dus!
Doe een lepel roomboter en 50 gram parmezaanse kaar erop. (nog niet doorroeren) maar 2 minuten de deksel erop)
Na 2 minuten mag de deksel eraf en roer je de bijna gesmolten kaas en boter erdoor.
Buon Appetito!

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Valentijns crostata
next
Tomatensoep met zoete aardappel
previous
Valentijns crostata
next
Tomatensoep met zoete aardappel

Add Your Comment