Ingredients
-
200 gram Risotto rijst
-
250 ml Rode wijnuit de Valpolicella streek
-
1 Uienof sjalotje
-
2 eetlepel Roomboter
-
900 ml Runder bouillongroenten mag ook
-
1 kropje Rood lof
-
75 gram Parmezaanse kaas
-
naar smaak zout en peper
Directions
Risotto all’amarone e radicchio
Het eten is zoals overal in Italië geweldig. Één van de bekendste gerechten van Verona is de risotto all’amarone e radicchio. Radicchio is het rode Italiaanse lof die het meest lijkt op 0nze witlof. Een tikje bitter dus. Gebruik rood lof wanneer je geen radicchio kunt vinden. Amarone is een wijnsoort uit het prachtige wijngebied de Valpolicella. En direct de meest iconische wijn. De druiven die hiervoor gebruikt worden zijn de Corvina, Rondinella en Molinara.
Ik wilde graag Mario zijn fles Amarone uit de wijnkast toveren voor dit gerecht. Daar werd al snel een stokje voor gestoken. Flessen van meer dan 60 euro daar mag niet gekookt mee worden. Ik geloof dat ze in de restaurants van Verona dat ook niet doen. Gelukkig heeft de appie een Valpolicella wijntje voor weinig en deze was perfect voor deze risotto. Zie hier een filmpje!
Vele gerechten op Sicilië kennen we inmiddels wel, en zeker van naam. Gelukkig zijn er nog talloze gerechten te maken, anders zou het een beetje leeg worden op onze feed. Wij krijgen vaak de vraag hoe we toch aan al die ideeën komen. Dat is eigenlijk heel simpel. Wanneer we in een restaurant zijn nemen we altijd de tijd om de menukaart te bewonderen. Er staat altijd wel iets op wat we niet kennen, of we zijn heel nieuwsgierig hoe ze iets presenteren. Dit bestellen we dan gewoon, tenzij het gaat om ingewanden en hersenen van dieren, ook wij slaan die over. We kunnen niet alles nemen dus sla ik het even op om later even op te zoeken.
Zo ook op onze laatste ski vakantie in Zuid -Tirol. Zoveel lekkers op de kaart die ik (José) dan wil maken om jullie te laten zien. Omdat we dicht bij Italië waren konden we het niet laten om door te rijden naar Milaan. Met als tussenstop Verona omdat we daar beiden nog nooit waren geweest.
Zin in andere risotto’s? probeer eens onze pompoen risotto met gorgonzola en salie, of risotto met gegrilde groenten en garnalen. De risotto con funghi e gorgonzola – paddenstoelen risotto is minstens zo populair.
Steps
1
Done
5 minuten
|
Ui en roomboterSnijd een uitje fijn en fruit dit in de roomboter glazig. |
2
Done
2 minuten
|
RisottoDoe de risotto erbij en bak als het aan voor 2 minuten. De rijst korrels zullen nu als het ware glazig worden. |
3
Done
16 minuten
|
Wijn, bouillon, kaas en boterVoeg de helft van de wijn toe, en roer door totdat de helft van het vocht ingekookt is. |