Ingredients
-
160 gram Risotto rijst
-
1 Sjalot
-
1 eetlepel Nduja
-
half blik Kerstomaten uit blikgepelde tomaat of verse tomaatjes kan ook
-
scheutje Olijfolie
-
2 eetlepel Roomboter
-
50 gram geraspte parmezaanse kaas
-
1 blokje groenten bouillon
-
900 ml heet water
-
klein beetje Zout
Directions
Risotto met tomaat en nduja.
Ohhh wat zijn wij dol op risotto en eten het minstens één keer per week. Vandaag een hele speciale uit Calabrië met hun ongelooflijk lekkere nduja. Een zomer geleden hadden we hier nog nooit van gehoord, maar na een week in Calabrië zijn we er helemaal los op. Wij hebben al een paar potjes versleten en nu het ook vaker in de Nederlandse supermarkt te vinden is moeten we dit gewoon delen.
Nduja is niks anders dan een hele pittige smeerworst gemaakt varkensvlees. Een hoofd bestanddeel zijn de hete rode pepers de peperoncino ofwel de viagra van Calabrië. Deze in de zon gedroogde pepers maken dit smeersel extra pikant. Geweldig voor onze risotto met tomaat en nduja. Risotto met een beetje pit dus, hoe pittig je het wilt hebben mag je zelf bepalen, begin maar eens met een kleine eetlepel!
Nduja komt precies te zijn uit Spilinga regio Calabrië het minder rijke stukje Italië. Zoals de meeste gerechten en producten zijn ontstaan uit armoede. Nduja is aanvankelijk ontstaan uit de overblijfsels van het varken, zoals de ingewanden en de kop. Hier werd een worst van gemaakt. Deze leftovers samen met de rode pepers bleek een geweldige combinatie te zijn. Het wordt samen met het vlees gedroogd en licht gerookt. Na het drogen van drie weken tot een jaar wordt de worst steeds pikanter en krijgt zijn eigen pepersmaak.
Wil je dit ook een keer proberen, ik zag al een potje bij de Appie. Je kunt het overal voor gebruiken, heerlijk in sauzen, maar ook een beetje op de pizza is top. Wil je smaak iets milder maken, dan kun je het bijvoorbeeld een beetje verdunnen met ricotta. Heerlijk op een stokbroodje .!
Probeer ook eens de Truffel risotto met gegrilde asperges of een risotto all’amarone e radiccchio.
Steps
1
Done
5 minuten
|
SjalotSnijd de sjalot fijn, doe in een hapjespan en fruit in 5 minuten glazig. |
2
Done
1 minuut
|
NdujaVoeg een eetlepel nduja bij de sjalot en bak zachtjes een minuut mee. |
3
Done
1 minuut
|
BouillonMaak met 900ml water en bouillonblokje een bouillon. |
4
Done
2 minuten
|
RisottoDoe de risotto erbij en bak 2 minuten zachtjes aan. |
5
Done
1 minuut
|
Kerstomaatjes, bouillonVoeg een half blik kerstomaatjes inclusief het tomaten vocht erbij. |
6
Done
2 minuten
|
Roomboter en kaasProef na 15 minuten of de rijst klaar is, het mag nog ietsje bite hebben. |
7
Done
|
ServerenServeer er nog iets kaas over. |