0 0
Risotto met tomaat en nduja

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
160 gram Risotto rijst
1 Sjalot
1 eetlepel Nduja
half blik Kerstomaten uit blik gepelde tomaat of verse tomaatjes kan ook
scheutje Olijfolie
2 eetlepel Roomboter
50 gram geraspte parmezaanse kaas
1 blokje groenten bouillon
900 ml heet water
klein beetje Zout

Risotto met tomaat en nduja

Risotto met extra pit door de nduja uit Calabrië

Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Risotto met tomaat en nduja.

Ohhh wat zijn wij dol op risotto en eten het minstens één keer per week. Vandaag een hele speciale uit Calabrië met hun ongelooflijk lekkere nduja. Een zomer geleden hadden we hier nog nooit van gehoord, maar na een week in Calabrië zijn we er helemaal los op. Wij hebben al een paar potjes versleten en nu het ook vaker in de Nederlandse supermarkt te vinden is moeten we dit gewoon delen.

Nduja is niks anders dan een hele pittige smeerworst gemaakt  varkensvlees. Een hoofd bestanddeel zijn de hete rode pepers de peperoncino ofwel de viagra van Calabrië. Deze in de zon gedroogde pepers maken dit smeersel extra pikant. Geweldig voor onze risotto met tomaat en nduja. Risotto met een beetje pit dus, hoe pittig je het wilt hebben mag je zelf bepalen, begin maar eens met een kleine eetlepel!

Nduja komt precies te zijn uit Spilinga regio Calabrië het minder rijke stukje Italië. Zoals de meeste gerechten en producten zijn ontstaan uit armoede. Nduja  is aanvankelijk ontstaan uit de overblijfsels van het varken, zoals de ingewanden en de kop. Hier werd een worst van gemaakt. Deze leftovers samen met de rode pepers bleek een geweldige combinatie te zijn.  Het wordt samen met het vlees gedroogd en licht gerookt. Na het drogen van drie weken tot een jaar wordt de worst steeds pikanter en krijgt zijn eigen pepersmaak.

Wil je dit ook een keer proberen, ik zag al een potje bij de Appie. Je kunt het overal voor gebruiken, heerlijk in sauzen, maar ook een beetje op de pizza is top. Wil je smaak iets milder maken, dan kun je het bijvoorbeeld een beetje verdunnen met ricotta. Heerlijk op een stokbroodje .!

Probeer ook eens de Truffel risotto met gegrilde asperges of een risotto all’amarone e radiccchio.

Steps

1
Done
5 minuten

Sjalot

Snijd de sjalot fijn, doe in een hapjespan en fruit in 5 minuten glazig.

2
Done
1 minuut

Nduja

Voeg een eetlepel nduja bij de sjalot en bak zachtjes een minuut mee.

3
Done
1 minuut

Bouillon

Maak met 900ml water en bouillonblokje een bouillon.
Zet klaar.

4
Done
2 minuten

Risotto

Doe de risotto erbij en bak 2 minuten zachtjes aan.

5
Done
1 minuut

Kerstomaatjes, bouillon

Voeg een half blik kerstomaatjes inclusief het tomaten vocht erbij.
Druk de tomaatjes kapot met een houten lepel.
Je kunt ook verse tomaatjes of gepelde tomaat uit blik gebruiken.
Voeg nu gedurende 15 minuten telkens kleine beetjes bouillon bij de rijst en roer regelmatig door.

6
Done
2 minuten

Roomboter en kaas

Proef na 15 minuten of de rijst klaar is, het mag nog ietsje bite hebben.
Ook wil je geen droge korrel hebben nog wat natte rijst is prima.
Het vuur kan uit.
De roomboter en kaas mag op de risotto en deksel twee minuten op de pan.
Na twee minuten haal je de deksel eraf en kun je de kaas en boter er door roeren.
Eet smakelijk.

7
Done

Serveren

Serveer er nog iets kaas over.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Zalmkrans met ei
next
Dutch baby vruchten pancake
previous
Zalmkrans met ei
next
Dutch baby vruchten pancake

Add Your Comment