Ingredients
-
1 Aubergine
-
2 Paprika
-
1 UienGrote
-
5 tenen knoflookJe kunt ook zwarte knoflook gebruiken
-
5 Tomaten
-
1 theelepel Harissa
-
2 theelepel za’atarJe kunt ook oregano gebruiken
-
1 theelepel PaprikapoederIk heb pikante gebruikt
-
Snuf SoemakJe kunt ook zwarte peper gebruikende
-
1 filets Kipfilets
-
1 theelepel Ras el hanout
-
naar smaak Zout
-
Olijfolie
-
4 eieren
-
Paar takjes KorianderWij gebruiken peterselie omdat we niet van koriander houden.
Directions
Shakshuka uit Tel Aviv.
Dé lokale ontbijt klassieker is shakshuka uit Tel Aviv, een Joodse en Arabische favoriet die je overal ziet op de ontbijt tafel.
Wanneer je net zoals ik gewend ben om te ontbijten met een bakje yoghurt en wat fruit, is dit tafereel even wennen. In het midden-oosten begin je met de meest kleurrijke schaaltjes gevuld met olijven, zachte kazen, warme challe, techina en natuurlijk eiergerechten zoals shakhuka. Al de smaken die bij elkaar komen zijn waanzinnig.
Comfort food dat bestaat uit een dikke groentesaus met erin gegaarde eieren, bedoeld om met z’n allen uit een pan te smikkelen.
Vandaag hebben we een heerlijke combinatie van, geroosterde groenten en kip gebruikt, heerlijk als ontbijt, lunch maar ook als avondeten. Eet je liever een vegetarische versie kun je ipv kip ook kikkererwten toevoegen.
Ik vind het nog lekkerder wanneer het eigeel nog zacht is, dus hebben we de eiwitten eerst meegebakken en als laatste de eidooier erbij gedaan.
Het zachte van de dooier, samen met de geroosterde groenten en het overheerlijke Arabische brood…. Kijk daar kun je ons voor wakker maken! Het leuke en lekkere van dit gerechtje is dat je alle groenten en proteïnen kunt gebruiken voor dit gerecht. Zo kun je je eigen favoriete versie maken. Wij hebben al verschillende geprobeerd en allemaal om te smullen.
Kijk maar snel naar de groene shakshuka. Vol met de lekkerste groene veggies. Of natuurlijk de klassieke shakshuka.
Steps
1
Done
45 minuten
|
Knoflook poffenSnij de onderkant van een hele ongepelde knoflook bol, besprenkel met olijf olie, verpakt in aluminiumfolie en zet 40-45 minuten in de oven 190°. |
2
Done
15 minuten
|
Groenten roosterenRooster de aubergine en paprika’s al omwentelend boven gas pitten tot deze is zwart geblakerd, |
3
Done
2 minuten
|
KipSnij de kipfilet in kleine blokjes. |
4
Done
10 minuten
|
BakkenSnii tomaat in stukjes en laat deze uitlekken in een vergiet. |
5
Done
|
OvenVerwarm de oven voor op 180° |
6
Done
30 minuten
|
AfmakenScheid de eieren van de dooier. |
7
Done
2 minuten
|
ServerenServeer de shaksuka met wat zout op de eieren en wat verse koriander of peterselie er over gestrooid. |