0 0
Speculaas en amandelspijs plaatcake

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
200 gr Boter
150 gram Donkere basterd suiker
1 tl Vanille extract
4 eieren
200 gr Bloem
2 tl Bakpoeder
2 tl Koek en speculaaskruiden
een snufje Zout
5 Speculaasjes
50 gram Amandel spijs

Speculaas en amandelspijs plaatcake

De lekkerste cake tijdens de herfst en winter maanden!

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Speculaas en amandelspijs plaatcake!

In deze tijd van het jaar, de herfst, heb ik (Mariëlla) altijd zin om lekker te bakken op druilerige zondagen. Vaak maak ik gebruik van ingrediënten die passen bij deze tijd van het jaar. Dit keer speculaas en amandelspijs. Speculaas koekjes zijn op zichzelf al heerlijk maar om het in een cake te verwerken is eigenlijk nóg lekkerder. Speculaasjes gaan hand in hand met amandel en daarom heb ik de plaatcake niet alleen gevuld met speculaasjes maar ook met amandelspijs.

Speculaas:

Speculaas is een kruidige koek die doordrenkt is met een mix van specerijen, waaronder kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember en kardemom. Het deeg voor speculaas wordt gerold tot dunne plakjes en vervolgens in verschillende vormen gesneden, vaak met afbeeldingen van windmolens of andere traditionele symbolen. Ik heb de mooie vormpjes in stukken gehakt maar de smaak is er niet minder om geworden. 😉 De geur van speculaas tijdens het bakken vult de keuken met een heerlijke geur. Ook deze cake gaf een heerlijke!

Amandelspijs:

Amandelspijs, ook wel bekend als amandelvulling, is een zoete, kleverige substantie gemaakt van gemalen amandelen, suiker en soms eiwit. Het wordt vaak gebruikt als vulling in gebak en desserts. Amandelspijs wordt veelal geassocieerd met feestelijke lekkernijen zoals banketstaven en gevulde koekjes, vooral tijdens de kerstperiode. De notige smaak van amandelspijs voegt een heerlijke zoetheid toe aan gebak en is een aanvulling op de kruidige aroma’s van speculaas. Een perfecte toevoeging dus in deze plaatcake!

Ga jij deze speculaas en amandelspijs plaatcake ook snel bakken? Ik heb de cake in een brownie vorm gebakken zodat je een plaatcake krijgt. Het recept is ook geschikt voor een ‘normale’ cake vorm. Doe de cake dan alleen 15 min langer in de oven!

Liever een andere cake? Neem eens een kijke bij deze bitterkoekjes cake met amaretto en gember.

Steps

1
Done
10 minuten

Beslag maken

Klop de boter samen met de suiker en vanille extract in een kom tot het luchtig is.
Voeg de eieren stuk voor stuk toe terwijl je de mixer laat draaien.
Voeg langzaam de bloem, bakpoeder, kruiden en het zout toe terwijl je mixt.

Verwarm de oven voor tot 160 graden.

2
Done
5 minuten

Afmaken

Hak de speculaasjes in stukken en breek de amandelspijs in kleine stukjes.
Leg een laag beslag in een ingevette bakvorm (voor brownies)
Leg een laagje speculaasjes en amandelspijs op deze eerste laag. Vul daarna aan met de rest van het beslag. Maak af met een andere laag speculaasjes en amandelspijs.

3
Done
35/40 minuten

Oven

Stop de plaatcake in de over op 160 graden voor 35/40 minuten.
De cake is klaar wanneer er een saté prikker schoon uit de cake komt.

Laat afkoelen.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
pompoen puree
previous
Pompoen puree
bruschetta burrata appeltaart
next
Bruschetta burrata appeltaart
pompoen puree
previous
Pompoen puree
bruschetta burrata appeltaart
next
Bruschetta burrata appeltaart

Add Your Comment