Ingredients
-
200 gr Boter
-
150 gram Donkere basterd suiker
-
1 tl Vanille extract
-
4 eieren
-
200 gr Bloem
-
2 tl Bakpoeder
-
2 tl Koek en speculaaskruiden
-
een snufje Zout
-
5 Speculaasjes
-
50 gram Amandel spijs
Directions
Speculaas en amandelspijs plaatcake!
In deze tijd van het jaar, de herfst, heb ik (Mariëlla) altijd zin om lekker te bakken op druilerige zondagen. Vaak maak ik gebruik van ingrediënten die passen bij deze tijd van het jaar. Dit keer speculaas en amandelspijs. Speculaas koekjes zijn op zichzelf al heerlijk maar om het in een cake te verwerken is eigenlijk nóg lekkerder. Speculaasjes gaan hand in hand met amandel en daarom heb ik de plaatcake niet alleen gevuld met speculaasjes maar ook met amandelspijs.
Speculaas:
Speculaas is een kruidige koek die doordrenkt is met een mix van specerijen, waaronder kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember en kardemom. Het deeg voor speculaas wordt gerold tot dunne plakjes en vervolgens in verschillende vormen gesneden, vaak met afbeeldingen van windmolens of andere traditionele symbolen. Ik heb de mooie vormpjes in stukken gehakt maar de smaak is er niet minder om geworden. 😉 De geur van speculaas tijdens het bakken vult de keuken met een heerlijke geur. Ook deze cake gaf een heerlijke!
Amandelspijs:
Amandelspijs, ook wel bekend als amandelvulling, is een zoete, kleverige substantie gemaakt van gemalen amandelen, suiker en soms eiwit. Het wordt vaak gebruikt als vulling in gebak en desserts. Amandelspijs wordt veelal geassocieerd met feestelijke lekkernijen zoals banketstaven en gevulde koekjes, vooral tijdens de kerstperiode. De notige smaak van amandelspijs voegt een heerlijke zoetheid toe aan gebak en is een aanvulling op de kruidige aroma’s van speculaas. Een perfecte toevoeging dus in deze plaatcake!
Ga jij deze speculaas en amandelspijs plaatcake ook snel bakken? Ik heb de cake in een brownie vorm gebakken zodat je een plaatcake krijgt. Het recept is ook geschikt voor een ‘normale’ cake vorm. Doe de cake dan alleen 15 min langer in de oven!
Liever een andere cake? Neem eens een kijke bij deze bitterkoekjes cake met amaretto en gember.
Steps
1
Done
10 minuten
|
Beslag makenKlop de boter samen met de suiker en vanille extract in een kom tot het luchtig is. Verwarm de oven voor tot 160 graden. |
2
Done
5 minuten
|
AfmakenHak de speculaasjes in stukken en breek de amandelspijs in kleine stukjes. |
3
Done
35/40 minuten
|
OvenStop de plaatcake in de over op 160 graden voor 35/40 minuten. Laat afkoelen. |