Ingredients
-
1 kg Cherry tomatenGekleurde zijn extra leuk
-
7 teentjes knoflook
-
Handvol Kalamata olijven
-
5 takjes verse tijm
-
2 Peperonchino
-
Theelepel Fijn zeezout
-
Eetlepel Balsamico
-
400 ml Olijfolie
Directions
Tomaten konfijt uit de houtoven.
Sinds we een houtoven hebben voor de allerlekkerste pizza’s wanen we ons echt een beetje in Italië. Maar Jo gebruikt het oventje niet alleen voor pizza. Je kunt er namelijk het hele jaar ook andere heerlijkheden in bakken. Vandaag gaan we de tomaen konfijt maken. Waarschijnlijk hebben jullie onze pomodorini saus wel eens langs zien komen, en dit een afgeleide daarvan.
Zonder tomaten kunnen we echt niet leven en wanneer je deze lievelingetjes hebt gemaakt dan ben je voor eeuwig verpest. Helaas zijn we niet in Italië voor de allerlekkerste tomaten, en juist daarom is dit recept helemaal geschikt. Juist met de toevoeging van veel knoflook, Italiaanse kruiden, een beetje balsamico en olijfjes geef je de tomaten een intense smaak.
Het makkelijke is dat je je schaal in 10 minuten klaar hebt staan, het enige wat je dan nodig hebt is wat geduld. De oven doet de rest. Wij gebruikte de houtoven maar natuurlijk kan het ook in een conventionele oven.
WAT DOE JE MET TOMAATJES?
Deze saus is de meest mooie en pure saus die er bestaat. Met een heerlijke start van je diner maak je de heerlijkste bruschetta met tomaten konfijt. Een getoast stokbroodje, ricotta en daarop een schepje tomaat en olie. Easy peasy en zo smakelijk.
Natuurlijk is deze konfijt perfect voor een bordje pasta. Kook de pasta en roer door de saus..niks meer nodig. Voor de liefhebbers en misschien een beetje kaas erover.
Eet je een mooi stuk vlees of vis? Jij als sterrenchef tovert de mooiste bordjes op tafel met deze tomaatjes. Moeten we nog meer zeggen?
WAT IS KONFIJTEN?
Konfijten is een techniek waarbij je iets langzaam gaart in vet of siroop. Hierdoor ontstaat een geweldig intense smaak. Fruit wordt vaak gekonfijt met veel suiker en daardoor kun je het extra lang bewaren. Het gerecht van vandaag heeft ietsje suiker maar kan achterwege gelaten worden.
BEWAREN
Ons advies is… maak minimaal een kilootje of meer per keer. Het is heel geschikt om te bewaren. Kook een weckpot of jampot goed uit en schenk de saus in een pot met voldoende olie. Kan prima een paar weekjes bewaart worden in de koelkast.
Maak jij ook snel deze lekkere tomaten konfijt?
Steps
1
Done
2 minuten
|
Ovenschaal vullenDoe alle ingrediënten in een bakblik of ovenschaal. Laat de peper en knoflook tenen heel. |
2
Done
1,5 uur
|
OvenStop het bakblik in de oven op 135 graden. |