0 0
Toscaanse schiacciata

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
500 gra bloem type ‘OO‘
350 ml lauwwarm water
1 theelepel droge gist
2 eetlepel olijfolie
1 theelepel zout
Topping
1 theelepel zeezout
2 takjes rozemarijn
Scheutje olijfolie

Toscaanse schiacciata

Perfect broodje voor de borrel en lunch!

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

  • Topping

Directions

Share

Toscaanse schiacciata : Het Italiaanse Brood Dat Je Moet Proeven

Ben jij net als wij dol op Italiaans brood? Dan mag je de Toscaanse focaccia, ook wel Toscaanse schiacciata genoemd, absoluut niet missen. Deze specialiteit uit Toscane is eenvoudiger te maken dan je denkt én een traktatie bij lunch of borrel. En wees gerust: als de naam schiacciata lastig uit te spreken is, houden we het lekker bij focaccia.

Broodliefde in de keuken van de Queens

In onze keuken is vooral José een echte broodfan. Geen ontbijt zonder koffie, maar bij de lunch hoort een warm, versgebakken broodje er gewoon bij. Mariella is ook dol op ons olijfbrood en zuurdesem foccacia.  Maar zelfs zij maakt zeker een uitzondering voor deze luchtige Toscaanse schacciata.

Wat maak deze foccacia uniek?

Toscaanse focaccia onderscheidt zich van andere Italiaanse broden door zijn eenvoud én textuur. Waar klassieke focaccia vaak wat dikker en zwaarder is, is deze variant dunner, luchtiger en heeft hij een knapperige korst. Het geheim? De lange rijstijd en een koele fermentatie in de koelkast. Hierdoor krijgt het deeg die heerlijke open structuur en dat krokante randje.

Een ander verschil is de topping. In Toscane wordt de focaccia vaak puur gehouden: een beetje grof zeezout, een royale scheut olijfolie en verse rozemarijn. Less is more!

Hoe maak je Toscaanse foccacia?

Vers brood maken klinkt misschien als een uitdaging, maar niets is minder waar. Met een paar basis ingrediënten – gist, bloem, olijfolie en lauwwarm water – zet je in een paar stappen iets fantastisch op tafel.

Wat deze focaccia bijzonder maakt, is het rustmoment. Wij maken het deeg in de middag en laten het een paar uur rijzen tot het luchtig is. Daarna gaat het de koelkast in voor een nachtje rust van minimaal 12 uur. De volgende dag hoeft het alleen nog even op kamertemperatuur te komen, uitgespreid op een bakplaat en belegd met je favoriete topping. Nog even laten narijzen, en dan kan het de oven in. Binnen 30 minuten heb je vers, knapperig brood.

Wat serveer je bij deze foccacia?

In Toscane eet men deze focaccia vaak als lunch. Het brood wordt doorgesneden en royaal belegd met verse ingrediënten. Denk aan mozzarella, tomaat en basilicum. Of ga voor onze favoriet: mortadella met romige burrata.

Wij aten het deze keer lekker bij de borrel, met niets meer dan zeezout en rozemarijn bovenop. Serveer het warm met een glas wijn en een goede olijfolie om in te dippen – puur genieten!

Steps

1
Done

Water gist bloem

Meng het gist met het lauwwarme water.
Wacht 10 minuten.
Voeg de bloem toe en meng goed met een deeghaak of houten lepel.
Gebruik je een mixer dan 2-3 minuten mixen.
Voeg terwijl je mixt het zout en olijfolie toe.

2
Done

Rijzen

Dek de schaal af en laat deze 2 uur rijzen op het aanrecht. Heb je een extra warme plek in huis zet het daar.
Elke 30 minuten vouw je het deeg: pak het deeg vanuit een hoek op met natte hand.
Trek het omhoog en breng het bovenop het deeg aan de andere kant.
Door de kom telkens een kwart te draaien pak je alle kanten omhoog.

Je zult zien dat na 4 Strech & Folds het deeg zacht wordt.

3
Done

Koelen

Zet het deeg minimaal 12 uur afgedekt in de koeling.

4
Done

Bakblik

Gebruik een bakblik/plaat met bakpapier.
Het deeg mag daarop en met natte handen duw je het deeg in vorm van het blik. Duw ook met natte vingertoppen de kuiltjes.
Laat dit 1 uur op kamertemperatuur narijzen.

5
Done

Bakken

Verwarm de oven op 240°C
Bestrooi met een zout, takjes rozemarijn en eindig met een scheutje olijfolie.
Bak 20-25 minuten tot het brood er goudbruin uitziet.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
aubergine tarte tatin
previous
Aubergine tarte tatin
pasta met tonijn
next
Pasta met tonijn
aubergine tarte tatin
previous
Aubergine tarte tatin
pasta met tonijn
next
Pasta met tonijn

Add Your Comment

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here