Ingredients
-
500 gra bloem type ‘OO‘
-
350 ml lauwwarm water
-
1 theelepel droge gist
-
2 eetlepel olijfolie
-
1 theelepel zout
-
Topping
-
1 theelepel zeezout
-
2 takjes rozemarijn
-
Scheutje olijfolie
Directions
Toscaanse schiacciata : Het Italiaanse Brood Dat Je Moet Proeven
Ben jij net als wij dol op Italiaans brood? Dan mag je de Toscaanse focaccia, ook wel Toscaanse schiacciata genoemd, absoluut niet missen. Deze specialiteit uit Toscane is eenvoudiger te maken dan je denkt én een traktatie bij lunch of borrel. En wees gerust: als de naam schiacciata lastig uit te spreken is, houden we het lekker bij focaccia.
Broodliefde in de keuken van de Queens
In onze keuken is vooral José een echte broodfan. Geen ontbijt zonder koffie, maar bij de lunch hoort een warm, versgebakken broodje er gewoon bij. Mariella is ook dol op ons olijfbrood en zuurdesem foccacia. Maar zelfs zij maakt zeker een uitzondering voor deze luchtige Toscaanse schacciata.
Wat maak deze foccacia uniek?
Toscaanse focaccia onderscheidt zich van andere Italiaanse broden door zijn eenvoud én textuur. Waar klassieke focaccia vaak wat dikker en zwaarder is, is deze variant dunner, luchtiger en heeft hij een knapperige korst. Het geheim? De lange rijstijd en een koele fermentatie in de koelkast. Hierdoor krijgt het deeg die heerlijke open structuur en dat krokante randje.
Een ander verschil is de topping. In Toscane wordt de focaccia vaak puur gehouden: een beetje grof zeezout, een royale scheut olijfolie en verse rozemarijn. Less is more!
Hoe maak je Toscaanse foccacia?
Vers brood maken klinkt misschien als een uitdaging, maar niets is minder waar. Met een paar basis ingrediënten – gist, bloem, olijfolie en lauwwarm water – zet je in een paar stappen iets fantastisch op tafel.
Wat deze focaccia bijzonder maakt, is het rustmoment. Wij maken het deeg in de middag en laten het een paar uur rijzen tot het luchtig is. Daarna gaat het de koelkast in voor een nachtje rust van minimaal 12 uur. De volgende dag hoeft het alleen nog even op kamertemperatuur te komen, uitgespreid op een bakplaat en belegd met je favoriete topping. Nog even laten narijzen, en dan kan het de oven in. Binnen 30 minuten heb je vers, knapperig brood.
Wat serveer je bij deze foccacia?
In Toscane eet men deze focaccia vaak als lunch. Het brood wordt doorgesneden en royaal belegd met verse ingrediënten. Denk aan mozzarella, tomaat en basilicum. Of ga voor onze favoriet: mortadella met romige burrata.
Wij aten het deze keer lekker bij de borrel, met niets meer dan zeezout en rozemarijn bovenop. Serveer het warm met een glas wijn en een goede olijfolie om in te dippen – puur genieten!
Steps
|
1
Done
|
Water gist bloemMeng het gist met het lauwwarme water. |
|
2
Done
|
RijzenDek de schaal af en laat deze 2 uur rijzen op het aanrecht. Heb je een extra warme plek in huis zet het daar. Je zult zien dat na 4 Strech & Folds het deeg zacht wordt. |
|
3
Done
|
KoelenZet het deeg minimaal 12 uur afgedekt in de koeling. |
|
4
Done
|
BakblikGebruik een bakblik/plaat met bakpapier. |
|
5
Done
|
Bakken |









