Ingredients
-
300 ml Griekse yoghurt
-
1/2 komkommer
-
1 teen knoflookGeperst
-
10 Platte peterselie
-
Snuf Oregano
-
1 eetlepel Citroensap
Directions
Tzatziki!
De zomer is in volle gang en dat betekent heel veel heerlijke zomerse feestjes inclusief bijpassende barbecues. Een BBQ is altijd een gezellige gelegenheid waar het draait om goed vlees, salades en verrukkelijke sauzen. Nu kun je snel de supermarkt induiken voor een paar flessen saus. Maar heb je er wel eens aan gedacht om zelf een goede saus te maken? Tzatziki is de saus onder de sauzen vinden wij. Perfect bij het vlees maar ook met heerlijke geroosterde groenten. Een stukje stokbrood met deze Griekse saus smaakt ook waanzinnig.
De basis van een goede tzatziki is Griekse yoghurt. Dit is net weer romiger dan de standaard yoghurt. Knoflook mag niet ontbreken. Vergeet de geraspte komkommer niet. Als kruiden kiezen we voor de platte peterselie en een snufje oregano. Een beetje citroensap maakt het af. Super snel staat je eigen gemaakte sausje klaar. Dat dit een succes nummer wordt.. ga daar maar vanuit!
Natuurlijk vroegen we ons af waar deze tzatziki oorspronkelijk vandaan kwam. De oorsprong van tzatziki ligt vermoedelijk in het oude Turkse rijk waar een broertje, caçik, nog steeds heel populair is. In het oosten richting India, Pakistan en Bangladesh hebben een soortgelijke saus, die onder de naam raita bekend staat.
Nog een paar tips!
*Gebruik altijd romige Griekse yoghurt.
*Gebruik ook eens dille i.p.v. peterselie of andere kruiden. Leuk om verschillende smaakjes te hebben.
*Maak de saus eerder klaar, zodat de smaken kunnen intrekken.
*Verdubbel dit recept zodat je extra veel maakt. Het is een paar dagen goed in de koelkast. *Sla dit recept snel op, zodat je het altijd snel kunt vinden.
Wij gebruiken dit sausje ook voor onze verrukkelijke Griekse gehaktballetjes met feta. Heel veel andere sauzen hebben we eigenlijk niet, wel een lekkere kerriesaus. Deze heerlijke saus gaat geweldig bij de Groenten tortilla met kerriesaus
Steps
1
Done
5 minuten
|
KomkommerSchil en halveer de komkommer. |
2
Done
5 minuten
|
MengenMeng de goed uitgeknepen komkommer met Griekse yoghurt, een teen geperste knoflook. |
3
Done
|
Tips |