0 0
Volkoren piadina

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
300 gr Volkoren meel Kan ook met bloem
50 ml Lauwwarm water
50 ml Olijf olie
2 flinke snufjes Zout
1 tl Bakpoeder
Vulling
Een paar plakken parmaham
1 pakje mini mozzarella bolletjes
Een handje vol blaadjes verse basilicum
Naar smaak Olijfolie
Naar smaak Peper

Volkoren piadina

De lekkerste piadina's voor lunch!

Cuisine:

Ingredients

  • Vulling

Directions

Share

Volkoren piadina!

Zoals jullie weten ben ik (Mariëlla) afgelopen zomer (2021) op vakantie geweest naar Noord Italie. Lees hier alles over deze reis. Ook deze vakantie moet je natuulijk elke dag weer lunchen. Niet altijd hadden wij zin in een zware maaltijd maar gelukkig staat er vaak van alles op een lunch kaart. Iets wat ik in elk plekje/regio wel tegen kwam zijn piadina’s. Een Piadina is een soort flatbread wat oorsprokelijk komt uit de omgeving Romagna. Het is echte streetfood en men verkoopt het vaak in kraampjes op straat maar tegenwoordig verkoopt iedere lunchroom het. Dit platbrood vult men veelal met parma ham of mortadella. Ook zie je ze regelmatig in een caprese vorm.

Aangezien ik na de vakantie niet kon wachten om deze piadina’s te maken, stonden ze 2 dagen na aankomst in Amsterdam al op het menu! Ik wilde na de vakantie wel een beetje gezond eten dus ik heb een 100% volkoren piadina gemaakt, want ja we moeten wel de stoelgang weer laten werken. Na al die witte producten kan dat nog wel eens op de achtergrond vallen..

Eigenlijk zijn de piadina’s heel makkelijk te maken. Het enige wat je nodig hebt is bloem (of in mijn geval dus volkoren meel), water, olijfolie, zout en een beetje bakpoeder. Dit zijn bijna dezelfde ingrediënten die ik voor onze zelfgemaakte volkoren wraps gebruik. De verhouding water-olijfolie is alleen anders. Dit is bij piadina’s meer 50/50 maar bij de wraps gebruikt je minder olie. Ook is het bij wraps niet nodig om bakpoeder te gebruiken.

Je maakt een mooi deegje hiervan en na een half uurtje rusten rol je er 6 balletjes van en maakt platte deegjes. Deze bak je kort aan in wat olie. Dit kan gewoon in een koekenpan maar vroeger gebruikte men een soort hete terracotta plaat. Daarna kun je ze beleggen met alles wat jij graag eet. Sommige doen ze daarna nog even in de grill om het allemaal, inclusief de vullen, nog even op te warme. Dit heb ik niet gedaan maar ook in dit recept is dat lekker om te doen.

Hoe ga jij ze vullen?

Steps

1
Done
35 minuten

Deeg maken

Meng de meel, bakpoeder, olijfolie, water en zout in een kom en kneed goed tot dat je een mooi elastisch deeg hebt. Dit kan ook in een keukenmachine met deeghaak.
Laat het deegje daarna rusten onder folie voor 30 minuten

2
Done
5 minuten

Uitrollen

Verdeel het deeg in 6 gelijke delen. Bebloem het keukenblad en rol de deegjes uit, niet te dun maar ook zeker niet dik.

3
Done
5 minuten

Bakken

Bak de piadina's in een hete pan met een klein beetje olie aan beide kanten. Een paar minuten is genoeg. Ze mogen een mooie kleur krijgen. Bak ze niet op te hoog vuur, dan kun je ze daarna niet meer buigen.

4
Done
5 minuten

Vullen

Vul de piadina's met de ham, mozzarella, basilicum en olijfolie en peper.
Eetsmakelijk!

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Saffraan risotto met courgette bloemen
previous
Saffraan risotto met courgette bloemen
Gele curry met een vega burger
next
Gele curry met een vega burger
Saffraan risotto met courgette bloemen
previous
Saffraan risotto met courgette bloemen
Gele curry met een vega burger
next
Gele curry met een vega burger

Add Your Comment