0 0
Zelf zuurdesembrood bakken

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
500 gram bloem Manitoba
100 gram zuurdesem starter
355 gram lauwwarm water
10 gram zout

Zelf zuurdesembrood bakken

Brood bakken met zuurdesem is geweldig!

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Begin met zelf zuurdesembrood bakken: een makkelijk recept voor beginners

Heb je altijd al zuurdesembrood willen bakken, maar lijkt het je te ingewikkeld? Geen zorgen! Met dit eenvoudige recept zetten we je stap voor stap op weg naar het perfecte zuurdesembrood. Hoewel het opstarten van een zuurdesemstarter wat tijd kost, is het eindresultaat meer dan de moeite waard. Zodra je de basis onder de knie hebt, bak je heerlijke broden met een knapperige korst en een luchtige, chewy kruim.

Wat maakt zuurdesembrood zo bijzonder?

Zuurdesembrood is anders dan gewoon brood, omdat het niet met commerciële gist wordt gemaakt, maar met natuurlijke fermentatie. Dit langzamere proces geeft het brood een diepe, complexe smaak, een knapperige korst, en een luchtige kruim. Daarnaast wordt zuurdesembrood met liefde en aandacht gemaakt, wat je terugproeft in elke hap.

Een starter: de basis van zuurdesembrood

Om zuurdesembrood te bakken, heb je een goede zuurdesemstarter nodig. Dit is een mengsel van water en meel waarin natuurlijke gisten en bacteriën zich ontwikkelen. Het duurt ongeveer een week om een sterke starter te maken. Als je sneller aan de slag wilt, kun je ook een kant-en-klare starter kopen, bijvoorbeeld online of bij een bakkerij.

Zuurdesembrood bakken: makkelijk recept

In ons duidelijke recept voor beginners leer je alles over het mengen van het deeg: Begin met een simpel zuurdesemrecept om een soepel en elastisch deeg te maken.
Stretch & Folds: Deze techniek versterkt het glutennetwerk in je deeg zonder dat je hoeft te kneden.
Het vormen (shapen) van het brood: Zorg voor een stevige bol die goed rijst.
De koude rijs: Laat je deeg in de koelkast rijpen voor extra smaak en een betere structuur.

Met een overzichtelijk bakproces en duidelijke uitleg kun je direct aan de slag. Het lijkt misschien veel, maar als je het een keer hebt geprobeerd, merk je dat het helemaal niet ingewikkeld is.

Waarom zelf zuurdesembrood bakken?

Dit gezonde brood is lichter verteerbaar, heeft een authentieke smaak en is creatief en ambachtelijk!

Probeer het zelf!

Met ons eenvoudige recept ontdek je hoe leuk en makkelijk zuurdesembrood bakken kan zijn. Haal je starter, plan wat tijd in, en geniet binnenkort van zelfgebakken zuurdesem met een heerlijke korst en luchtige kruim. Probeer dan ook de zuurdesem foccacia.

Steps

1
Done
5 minuten

Deeg

Meng lauwwarm water met zout.
Roer de de zuurdesemstarter erdoor en eindig met bloem. Roer dit goed door elkaar, dek af met plastic folie of vochtige theedoek.
Laat het geheel een half uur staan op warme plek in het huis.
(Wij zetten het altijd bij de verwarmingsketel)
Wij gebruiken een Manitoba bloem omdat deze meer eiwit bevat dan reguliere patentbloem.

2
Done
2 uur

Strech & folds

We gaan nu 4 keer elke 30 minuten het deeg oppakken, een beetje uitrekken en weer dichtvouwen.
Dit noem je Strech & Folds.
Met deze handeling zorg je ervoor dat het deeg soepel wordt.
Afhankelijk van de temperatuur zal het deeg voller en bubbeliger worden.

3
Done

Koelen

Stort het deeg op een licht bebloemd het
werkblad.
Vouw het deeg naar met de buitenkanten naar binnen. Rol het deeg op en vorm het tot een strakke bol.

4
Done
12-24 uur

Mandje bakblik

De bol mag in een bebloemd of bakblik.
Wikkel deze in een plastic zak en zet 12-24 uur in de koelkast.

5
Done
40 minuten

Bakken

Verwarm de oven 30 minuten voor inclusief gietijzeren pan op 240°C.
Haal het brood uit het de koelkast en stort het op bakpapier.
Maak er een mooie snede in met een scherp mesje. ( hier zijn speciale mesje voor, maar een schoon stanleymes kan ook)
Leg het brood met bakpapier in de pan.
Voeg 2 ijsklontjes toe en dek af met deksel.
De pan mag 25 minuten de oven in.
Verwijder de deksel en bak nog 15 minuten na op 230°C

6
Done

Geen zuurdesemstarter?

Heb je geen zuurdesemstarter dan gebruik je ipv starter 8 gram droge gist.
Of maak er eentje! (Recept link in verhaal)

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Gnocchi marry me
previous
Gnocchi Marry Me
Lasagne sandwich
next
Lasagne sandwich
Gnocchi marry me
previous
Gnocchi Marry Me
Lasagne sandwich
next
Lasagne sandwich

Add Your Comment

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here