Ingredients
-
250 gram Zelfrijzend bakmeel250 bloem +2 theelepel bakpoeder mag ook
-
75 gram Basterdsuiker bruinLicht of donker bruine suiker kan
-
125 gram Roomboterkamertemperatuur
-
2 eetlepels Koekkruidenpeculaas of 5 spice kruiden kan ook
-
30 gram Cantuccini koekjesfijn gemalen
-
1 eetlepel Koffie siroop
-
50 ml Melk
-
Snuf Zout
Directions
Zelfgemaakte kruidnoten.
Nou daar zijn ze de pepernootjes.. Mariëlla had ze vorige week gebakken maar die waren formaat XL, en wanneer ze niet tevreden is maakt ze er ook geen foto van.
Ik (José ) ging het daarom overdoen, en wat zijn ze lekker geworden. Komt het misschien omdat ik er fijngemalen cantuccini koekjes en wat koffie siroop heb door gedaan?
Ik begin altijd enthousiast met zoiets, maar na één plaat pepernoten was ik er wel klaar mee. Dit moet je echt door je kinderen laten doen, die hebben meer geduld denk ik…
Dat gefreumel met kleine dingetjes is niet mijn ding, net als het inpakken van kadootjes. Zie je de pakjes op de foto… daar heb ik dus echt ruzie mee. Het recht knippen van papier, en dan die plakband rol, echt hoor het zweet staat op mijn rug. Mensen die mij kennen die vinden mij heel rustig, ze moesten eens weten het is soms chaos in mijn hoofd?
Ach nobody is perfect…
Waar ben jij niet zo ‘goed ‘
KRUIDNOTEN OF PEPERNOTEN
Wat is nou precies het verschil tussen een kruidnoten en pepernoten? Dit blijkt toch een beetje verwarrend te zijn maar over het algemeen eten wij kruidnoten. De pepernoten zijn vaak niet helemaal rond zijn meer onregelmatige brokjes. Ze zijn niet zo heel knapperig maar hebben meer de structuur van taaitaai. Gemaakt van roggemeel, honing en anijs. Vroeger zat er vaak nog een snufje peper in maar tegenwoordig wordt dat weggelaten.
De kruidnoten kennen we van Zwarte Piet die deze door je hele huis en kamer gooit en waarvan je een jaar later er nog een paar terug vindt tussen het bankstel. De kleine knapperige balletjes zijn superlekker. Ze worden gemaakt van tarwebloem en speculaas kruiden, daar zit dan weer wel een beetje peper in. Snap jij het nog? Nog een tip wanneer je hiermee aan de slag gaat. Maakt echt hele kleine balletjes want ze groeien behoorlijk in de oven.
Wat ook heerlijk is om te serveren met Sinterklaas is onze Sinterklaas tiramisu. Heel veel plezier met dit feest!
Steps
1
Done
5 minuten
|
MixenMix alle droge ingrediënten samen met de boter en siroop. |
2
Done
|
Oven voorverwarmenVerwarm je oven voor op 170°. |
3
Done
10 minuten
|
Balletjes draaienDraai van je deeg kleine balletjes zo groot als knikkertjes. Leg deze op een met bakpapier bedekte bakplaat. |
4
Done
|
AfkoelenLaat de pepernoten goed afkoelen. |