Ingredients
-
2 grote rode ui
-
2 eetlepel roomboter
-
1 verse vijgen
-
Paar takjes tijm
-
1 eetlepel wijnazijn ( balsamico )
-
100 ml Rode Port
-
1 eetlepel bruine suiker
Directions
Vandaag weer een nieuw receptje met de rode uien uit Calabrië; De rode uien compote! Hadden we al verteld dat deze Chipolle Rosso de trofeeën uit deze regio zijn?
VAKANTIE
Tijdens mijn (José) vakantie afgebleven zomer verbleven we een paar dagen in het zuidelijke deel van de laars van Italië. Wat een prachtig gebied is dat. Tropea is dit jaar uitgeroepen tot ‘il Borghi più Bello’ dat wil zeggen het mooiste middeleeuwse stadje van Italië. Wij hebben echt genoten van dit plaatsje. Het oude stadje bereik je door 200 tredes op te lopen, wat best een uitdaging was. De beloning was wel een doolhof van straatjes en steegjes die allemaal uitkomen op verschillende levendige pleintjes. Met zijn authentieke bevolking die ons vriendelijk goedendag wenste vanuit hun balkonnetjes.
Op elke hoek van de straat kun je deze rode uien kopen, en natuurlijk kon ik het niet laten om een paar kg mee te nemen naar huis. Net zoals de rode pepers de peperoncino die minstens zo populair is. Heerlijk wandelend langs de leuke marktjes kochten we de leukste souvenirs. Waar de meeste mensen, beeldjes en andere hebbedingetjes kopen, gaan wij altijd naar huis met een tas vol eten. Ook kon ik het niet laten om zaden van deze uien mee te nemen maar ook van de aubergine . Geen idee of het gaat lukken maar het is het proberen waard.
Ik had daar een verrukkelijke compote gekocht en vandaag gemaakt voor jullie. Je kunt natuurlijk ook de Nederlandse rode ui gebruiken.
Deze compote smaakt heerlijk bij de borrelplank, of op je bruscetta met ricotta. Wie weet heb je nog wel meer ideeën.
Ben jij ook zo dol op rode ui, hier nog een paar gerechtjes met de rode ui. Ingemaakte rode ui uien tomaten sausje catanse gevulde uien bladerdeeg pakketjes met rode ui. We horen heel graag welke je favoriet is!
Steps
1
Done
2 minuten
|
UiSnijd de uien in zo fijn mogelijke stukjes. |
2
Done
5 minuten
|
BoterSmelt de roomboter zachtjes, de ui mag erbij samen met de verse tijmblaadjes, suiker, vijg, balsamico azijn en rode Port. |
3
Done
1 uur
|
KokenLaat dit zachtjes een uurtje koken met deksel op de pan. |
4
Done
|
AfkoelenLaat het goed afkoelen. In een goed uitgekookt potje kun je dit een maandje bewaren in de koelkast. |