0 0
Valentijns crostata

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Deeg
400 gram Bloem
10 gram Bakpoeder
50 gram Suiker
200 gram Roomboter koud
3 eieren
van 1 citroen citroenrasp
snuf Zout
Extra
500 gram Aardbei framboos jam light
50 gram aardbeien optioneel
50 gram Frambozen optioneel
1 eieren

Valentijns crostata

Een perfecte taart voor Valentijnsdag.

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

  • Deeg

  • Extra

Directions

Share

Valentijns crostata

Niks lekkerder dan een Italiaanse crostata. Wanneer je wel eens een hotelletje hebt gepakt in Italië dan ken je deze taartjes wel van het ontbijt buffet. Vaak gevuld met vruchten jam, maar ook met Nutella en banketbakkersroom.  Oké die met Nutella staat allang op ons lijstje, maar dat betekent ook dat die gegeten moet worden.

Voor Valentijnsdag hebben we een special editie en dat kan niet anders dan met rood fruit. Aardbeien/frambozen jam samen met vers fruit erboven op. Nouja niet helemaal vers maar uit de diepvries. Qua suikers heb ik de hoeveelheid gehalveerd en een minder zoete jam gebruikt. Het extra fruit is reeds zoet genoeg. En wanneer deze in het weekend op moet kun je nu gewoon een puntje extra nemen. Het is een super makkelijk deeg, en voor het gemak hebben we hier een filmpje van op Instagram.

 

Deze Valentijns crostata had ik (Jo) al een maandje in het hoofd. Al wandelend in Verona kwamen we langs een soort Italiaanse Blokker. Waar Mario altijd voor de kledingwinkels blijft staan wil Jo altijd heel snel even naar binnen. Altijd op zoek naar speciale handige attributen die je niet zo snel in Nederland vindt. Ooit had ik ergens op een filmpje een handig ding gezien om een raster op een crostata te maken. Je rolt een lap deeg erover, dan aanrollen met een deegroller en snel omkeren boven op de taart. En precies dit lag dit bij de bak artikelen. Hier word ik altijd heel blij van.

De crostata is versierd met hartjes, hoe toepasselijk!

Wil je een andere versie proberen? Het basis recept is altijd gelijk. Je kunt dus in plaats van 100 gram de helft gebruiken. Verschillende soorten jam gebruiken. Een raster zoals wij die nu hebben heb je niet nodig hoor, het is leuk en handig maar gewoon reepjes deeg snijden doet ook het werk.

Andere crostata’s  zijn Onze basis Italiaanse crostata taart met abrikozen en amandel.  En speciale Halloween Crostata of eet je liever een hartige pompoen crostata met verse kruiden.

Steps

1
Done
5 minuten

Deeg

Meng de blokjes koude boter samen met bloem, bakpoeder, snuf zout, 3 eieren, rasp van 1 citroen en de suiker.
Wij gebruiken een keukenmachine, maar het kan ook met de handen.
Wanneer je een compact deeg hebt wikkel je dit in met plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.

2
Done
1 minuut

Taartvorm

Vet een taartvorm in met een klontje boter.
Wij gebruiken een 26-28 cm ronde vorm met losse bodem.
Heb je deze niet kan het ook in bijvoorbeeld een springvorm.

3
Done
10 minuten

Bodem

Snijd de deegbal in twee, en leg 1 helft weer even terug in de koelkast.
Bebloem het werkblad zo ook de deegroller.
Rol het deeg uit, draai het regelmatig even om, en voeg wat extra bloem op het werkblad. Dit voorkomt dat je de lap blijft plakken.
Leg de lap op de bodem en prik er met een vork gaatjes in.

4
Done
10 minuten

Oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 180 graden.

5
Done
2 minuten

Vulling

Schep een potje jam leeg en smeer over de bodem.
Wil je een extra fruit laag, leg hierop wat aardbeien en frambozen.

6
Done
10 minuten

Topping

Rol het andere deeg uit en snijd hier stroken van.
Deze leg je er mooi op.
Wil je een vlecht? Leg dan om de beurt een strook vanaf links en daarna vanaf rechts.
Leg het deeg niet te dicht tegen elkaar aan. Tijdens het bakken wordt het deeg breder en kan anders tegen elkaar aan bakken.
Rol de restanten deeg weer tot een lap en druk hier hartjes uit.

7
Done
1 minuut

Ei

Kluts een eitje en strijk dit over het deeg met een kwastje.

8
Done
35-40 minuten

Oven

Zet de taart in de oven.
Kijk na een half uur, of deze bruin genoeg is. Wanneer het erg hard gaat, dan verlaag je de temperatuur ietsje.
Laat de taart afkoelen op een rooster.

9
Done

Tip

Een soort gelijk rooster kun je in Nederland kopen vh merk Decora. Google maar Decora taartrooster. Ze hebben verschillende motieven, ook eentje met hartjes .

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Hartjes pasta
previous
Valentijns hartjes pasta
risotto all amarone e radicchio
next
Risotto all’amarone e radicchio
Hartjes pasta
previous
Valentijns hartjes pasta
risotto all amarone e radicchio
next
Risotto all’amarone e radicchio

Add Your Comment