Ingredients
-
Deeg
-
400 gram Bloem
-
10 gram Bakpoeder
-
50 gram Suiker
-
200 gram Roomboterkoud
-
3 eieren
-
van 1 citroen citroenrasp
-
snuf Zout
-
Extra
-
500 gram Aardbei framboos jam light
-
50 gram aardbeienoptioneel
-
50 gram Frambozenoptioneel
-
1 eieren
Directions
Valentijns crostata
Niks lekkerder dan een Italiaanse crostata. Wanneer je wel eens een hotelletje hebt gepakt in Italië dan ken je deze taartjes wel van het ontbijt buffet. Vaak gevuld met vruchten jam, maar ook met Nutella en banketbakkersroom. Oké die met Nutella staat allang op ons lijstje, maar dat betekent ook dat die gegeten moet worden.
Voor Valentijnsdag hebben we een special editie en dat kan niet anders dan met rood fruit. Aardbeien/frambozen jam samen met vers fruit erboven op. Nouja niet helemaal vers maar uit de diepvries. Qua suikers heb ik de hoeveelheid gehalveerd en een minder zoete jam gebruikt. Het extra fruit is reeds zoet genoeg. En wanneer deze in het weekend op moet kun je nu gewoon een puntje extra nemen. Het is een super makkelijk deeg, en voor het gemak hebben we hier een filmpje van op Instagram.
Deze Valentijns crostata had ik (Jo) al een maandje in het hoofd. Al wandelend in Verona kwamen we langs een soort Italiaanse Blokker. Waar Mario altijd voor de kledingwinkels blijft staan wil Jo altijd heel snel even naar binnen. Altijd op zoek naar speciale handige attributen die je niet zo snel in Nederland vindt. Ooit had ik ergens op een filmpje een handig ding gezien om een raster op een crostata te maken. Je rolt een lap deeg erover, dan aanrollen met een deegroller en snel omkeren boven op de taart. En precies dit lag dit bij de bak artikelen. Hier word ik altijd heel blij van.
De crostata is versierd met hartjes, hoe toepasselijk!
Wil je een andere versie proberen? Het basis recept is altijd gelijk. Je kunt dus in plaats van 100 gram de helft gebruiken. Verschillende soorten jam gebruiken. Een raster zoals wij die nu hebben heb je niet nodig hoor, het is leuk en handig maar gewoon reepjes deeg snijden doet ook het werk.
Andere crostata’s zijn Onze basis Italiaanse crostata taart met abrikozen en amandel. En speciale Halloween Crostata of eet je liever een hartige pompoen crostata met verse kruiden.
Steps
1
Done
5 minuten
|
DeegMeng de blokjes koude boter samen met bloem, bakpoeder, snuf zout, 3 eieren, rasp van 1 citroen en de suiker. |
2
Done
1 minuut
|
TaartvormVet een taartvorm in met een klontje boter. |
3
Done
10 minuten
|
BodemSnijd de deegbal in twee, en leg 1 helft weer even terug in de koelkast. |
4
Done
10 minuten
|
Oven voorverwarmenVerwarm de oven voor op 180 graden. |
5
Done
2 minuten
|
VullingSchep een potje jam leeg en smeer over de bodem. |
6
Done
10 minuten
|
ToppingRol het andere deeg uit en snijd hier stroken van. |
7
Done
1 minuut
|
EiKluts een eitje en strijk dit over het deeg met een kwastje. |
8
Done
35-40 minuten
|
OvenZet de taart in de oven. |
9
Done
|
TipEen soort gelijk rooster kun je in Nederland kopen vh merk Decora. Google maar Decora taartrooster. Ze hebben verschillende motieven, ook eentje met hartjes . |