Ingredients
-
1 Flespompoen
-
Flinke scheut Olijfolie
-
1 eetlepel honing
-
2 eetlepel balsamico crema
-
Naar smaak zout en peper
-
10 blaadjes Salie
-
Paar takjes verse tijm
-
Extra
-
200 gram Bulgur
-
100 gram Geitenkaas met honing
-
10 Walnoten
-
5 gedroogde vijgen
Directions
Pompoen Hasselback!
Daar is ie weer die prachtige en zeer smaakvolle pompoen. Wij zijn dol op pompoen en koken en bakken voornamelijk met de flespompoen. Deze is makkelijk te schillen met een dunschiller vergeleken met die mooie ronde pompoenen.
Wellicht kennen jullie de Hasselback aardappeltjes. Een Zweedse aardappel die met scherp mes is ingesneden en dan langzaam gegaard in de oven. Wij hebben de flespompoen mooi ingesneden en ingesmeerd met een mengsel van olijfolie, balsamico en honing. Natuurlijk wat verse kruiden erbij zoals tijm en salie. Je kunt er voor kiezen om de pompoen van af de andere kant in te snijden. Na het garen in oven de ovenschaal aangevuld met bulgur, walnoten, vijgen en geitenkaas. Een verrukkelijke combinatie, uitermate geschikt voor de kerst. Wij doen eigenlijk niet echt aan een speciale kerst editie, want waarom alleen met kerst iets moois op tafel zetten… nee hoor deze mag altijd!
HASSELBACK
Hasselback aardappel is een Zweedse uitvinding, maar trendy gemaakt door de Amerikanen. Dit recept komt uit het Hasselback hotel dat sinds de 18e eeuw op de Stockholmse eiland Djurgarden staat. Het zou al begin jaren 50 voor het eerst in het restaurant zijn gemaakt. Hetzij door een leerling kok of door de directeur. Daar zijn ze nog niet over uit. Het bijzondere van het insnijden van deze aardappel is dat deze niet helemaal wordt doorgesneden. Je krijgt dan natuurlijk chips in plaats van de mooie waaierachtige lamellen constructie. Tussen deze lamellen gaat grof zeezout en boter of olie. Ook kunnen er mooie kruiden tussen zodat er een smaak sensatie ontstaat. Vaak gaat het bovenop nog een broodkruim zodat je een krokant korstje krijgt.
(info Marjan Ippel, Talkin’Food)
Een super leuk idee deze manier van insnijden, en je kunt dit ook bijvoorbeeld met pastinaak, en courgette doen. Vandaag met pompoen. De truc van het insnijden is om naast de aardappel of pompoen twee houten lepels te leggen zodat je op de juiste manier de groenten niet helemaal doorsnijdt.
Maak jij ook deze Pompoen Hasselback?
Steps
1
Done
5 minuten
|
Flespompoen |
2
Done
5 minuten
|
Oven voorverwarmenVerwarm de oven voor op 200°. |
3
Done
5 minuten
|
Olie mengselMeng de olijfolie, balsamico,honing, zout en peper. |
4
Done
40 minuten
|
OvenDe pompoen mag 40 minuten in de oven. |
5
Done
|
ServerenKook de bulgur volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. |