0 0
Pompoen Hasselback

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
1 Flespompoen
Flinke scheut Olijfolie
1 eetlepel honing
2 eetlepel balsamico crema
Naar smaak zout en peper
10 blaadjes Salie
Paar takjes verse tijm
Extra
200 gram Bulgur
100 gram Geitenkaas met honing
10 Walnoten
5 gedroogde vijgen

Pompoen Hasselback

De Hasselback met flespompoen

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

  • Extra

Directions

Share

Pompoen Hasselback!

Daar is ie weer die prachtige en zeer smaakvolle pompoen. Wij zijn dol op pompoen en koken en bakken voornamelijk met de flespompoen. Deze is makkelijk te schillen met een dunschiller vergeleken met die mooie ronde pompoenen.

Wellicht kennen jullie de Hasselback aardappeltjes. Een Zweedse aardappel die met scherp mes is ingesneden en dan langzaam gegaard in de oven.   Wij hebben de flespompoen mooi ingesneden en ingesmeerd met een mengsel van olijfolie, balsamico en honing. Natuurlijk wat verse kruiden erbij zoals tijm en salie. Je kunt er voor kiezen om de pompoen van af de andere kant in te snijden. Na het garen in oven de ovenschaal aangevuld met bulgur, walnoten, vijgen en geitenkaas.  Een  verrukkelijke combinatie, uitermate geschikt voor de kerst. Wij doen eigenlijk niet echt aan een speciale kerst editie, want waarom alleen met kerst iets moois op tafel zetten… nee hoor deze mag altijd!

HASSELBACK

Hasselback aardappel is een Zweedse uitvinding, maar trendy gemaakt door de Amerikanen. Dit recept komt uit het Hasselback hotel dat sinds de 18e eeuw op de Stockholmse eiland Djurgarden staat. Het zou al begin jaren 50 voor het eerst in het restaurant zijn gemaakt. Hetzij door een leerling kok of door de directeur. Daar zijn ze nog niet over uit. Het bijzondere van het insnijden van deze aardappel is dat deze niet helemaal wordt doorgesneden. Je krijgt dan natuurlijk chips in plaats van de mooie waaierachtige lamellen constructie. Tussen deze lamellen gaat grof zeezout en boter of olie. Ook kunnen er mooie kruiden tussen zodat er een smaak sensatie ontstaat. Vaak gaat het bovenop nog een broodkruim zodat je een krokant korstje krijgt.

(info Marjan Ippel, Talkin’Food)

Een super leuk idee deze manier van insnijden, en je kunt dit ook bijvoorbeeld met pastinaak, en courgette doen. Vandaag met pompoen. De truc van het insnijden is om naast de aardappel of pompoen twee houten lepels te leggen zodat je op de juiste manier de groenten niet helemaal doorsnijdt.

Maak jij ook deze Pompoen Hasselback?

Steps

1
Done
5 minuten

Flespompoen

Schil de pompoen met een dunschiller. Snijd doormidden en lepel de pitjes eruit.
Leg naast de halve pompoen 2 houten lepels, en snijd met een scherp mes dunne plakjes. Doordat de houten lepels ernaast liggen snijd de de plakjes niet helemaal door blijft de pompoen aan elkaar

2
Done
5 minuten

Oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 200°.

3
Done
5 minuten

Olie mengsel

Meng de olijfolie, balsamico,honing, zout en peper.
Smeer de pompoen hiermee in.
Strooi er wat tijm oven en stop salie blaadjes tussen de lamellen.

4
Done
40 minuten

Oven

De pompoen mag 40 minuten in de oven.
Eventueel halverwege de baktijd nog ietsje insmeren met het mengsel. Houd de pompoen goed in de gaten gaten en wanneer deze goed gaar is mag deze uit de oven.

5
Done

Serveren

Kook de bulgur volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Doe dit daarna bij de pompoen en serveer met walnoten, vijgen en geitenkaas.
Je kunt dus de hele schaal nog even opwarmen zodat de geitenkaas een beetje smelt.

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Pompoen risotto met gorgonzola en salie
previous
Pompoen risotto met gorgonzola en salie
Leftover groentensoep
next
Leftover groentensoep
Pompoen risotto met gorgonzola en salie
previous
Pompoen risotto met gorgonzola en salie
Leftover groentensoep
next
Leftover groentensoep

Add Your Comment