Ingredients
-
1 Basis recept voor pasta deeg
Directions
Pasta alla chitarra
Een van de leukste dingen om te doen is toch zelf je eigen pasta maken. We hebben al best veel leuke soorten voor jullie gemaakt en vandaag was het de beurt aan pasta alla chitarra. In onze Story op Instagram hebben we jullie al het apparaat laten zien waarmee je deze pasta maakt en niet iedereen wist wat het was. Sommige dachten aan een soort weefgetouw, en onze zoon Giacomo dacht dat je er muziek mee kan maken. Chitarra betekent dan ook gitaar, maar helaas er kwam niet echt mooi geluid uit.
WAT IS EEN CHITARRA?
Dit apparaat is een houten frame waarop metalen draden zijn gespannen, met een millimeter afstand van elkaar. Daaronder zit een opvangbakje. Door een pasta vel door de snaren te drukken krijg je een spaghetti. Deze spaghetti mist de ronde vorm maar komt er als het ware een beetje vierkant uit. Je bepaalt zelf de dikte van de deeglapen zo kun je verschillende diktes spaghetti maken.
In het midden van Italië wordt deze chitarra veel gebruikt om spaghetti mee te maken. Vooral in de regio Abruzzo. In deze regio kom je dit prachtige apparaat veel tegen in de winkel, maar ook in de rest van Italië ontbreekt deze niet in de betere kookwinkel. Wij hadden deze gitaar al jaren geleden gespot maar omdat we met het vliegtuig waren konden we het niet meenemen. Gelukkig kun je tegenwoordig dit speeltje online bestellen. En dat hebben wij ook gedaan.
MAKKELIJK
Wij waren heel erg nieuwsgierig of dit een gemakkelijke manier was om zelf je spaghetti te maken, en we zijn dik tevreden. Wanneer je het basis recept – pastadeeg gebruikt moet het gewoon lukken. Met mooie vellen pastadeeg op de snaren, en met behulp van de deegroller duw je de pasta er makkelijk doorheen. Soms blijven ze een beetje plakken aan de snaren maar door de snaren een beetje te bewegen rollen de slierten er prachtig uit.
Het leuke van deze chitarra is dat je het op twee manieren kunt gebruiken. Één kant is voor spaghetti en wanneer je het apparaat omdraait heb je de snaren op iets bredere staan voor mooie tagliatelle. Conclusie: absoluut geen miskoop en we gaan deze zeker vaker gebruiken.
We hebben er ook een Reels filmpje van gemaakt dus twijfel je nog kijk eens naar het filmpje op ons instagram account.
Steps
1
Done
30 minuten
|
PastadeegMaak een keer het basis recept voor pastadeeg |
2
Done
5 minuten
|
VellenDraai pastavellen van je deeg. |
3
Done
5 minuten
|
Pasta makenLeg de deeglap op de snaren. Bestuif met ietsje semola, dit voorkomt dat de spaghetti blijft plakken aan de snaren. Duw met een deegroller in rollende beweging over de snaren. De spaghetti valt onder in het bakje. Waarschijnlijk blijven er nog wat slierten plakken maar door met je vinger over de snaren te strijken vallen die er uit. |
4
Done
|
BewarenLeg de spaghetti op een plaat met nog wat extra semola erover. |