0 0
Gevulde artisjokken

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
4 Artisjokken
Bos Platte peterselie
150 gram Parmezaanse kaas
3 tenen Knoflook
2 Citroen
4 eetlepel Paneermeel
Zout

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Gevulde artisjokken

Een heerlijke Siciliaanse traktatie

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Hou je van artisjokken?
Ik (José) heb als 19 jarige een jaar lang in zuid Frankrijk gewerkt als au-pair. De familie daar bestond uit een Amerikaanse moeder en Italiaanse vader en 3 kleine kindjes.  Een fantastisch jaar, waarbij het leven bestond uit veel stappen, de taal leren, en nog een beetje poetsen, babysitten en natuurlijk geen cent te makken. Ook de eetcultuur is me bij gebleven, natuurlijk veel Italiaans en Amerikaanse hap, maar ook de heerlijke Fransen gerechten.Voor het eerst in mijn leven at ik daar een artisjok, gedoopt in een vinaigrette.

Later kreeg ik ze gevuld van mijn Italiaanse schoonmoeder.
Ik maak ze altijd in de snelkookpan, waar iedereen een hekel aan heeft. Mariëlla en haar broertje hadden hun eigen naam voor deze pan, en sindsdien omgedoopt  tot de HUUU pan…

Een klein nadeel is dus het stomen van deze jongens, maar verder zijn ze mijn lievelings gerecht.

 

 

 

 

Steps

1
Done
5 minuten

Vulling

Maak een vulling van gesneden peterselie , geraspte Parmezaanse kaas, drie tenen knoflook fijn geplet en gesneden, zout en wat paneermeel.
Pers een citroen uit en roer door de vulling.

2
Done
5 minuten

Artisjok

Snij de stengel tot aan de bloem er af.
Was je artisjok heel goed tussen alle blaadjes en laat er even wat water overheen stromen.
Je wilt echt niet een verstopte zandkorrel tussen je tanden.????

3
Done
5 minuten

Vullen

Verdeel je vulling in 4 delen, en prop tussen de blaadjes.
Druk goed vast.

4
Done

Snelkookpan

Afhankelijk van de grootte stop je ze in je snelkookpan. Wij hadden maatje XL en er kon er maar één tegelijk in de stoompan.
Doe er ruim water in tot halverwege de artisjok, zodat ze lekker in het water staan en dat er nog net geen vulling uitdrijft.
Gooi de uit geperste citroen in het water en royaal zout.

5
Done
45 minuten

Kooktijd

Deze XL artisjok moest ongeveer 45 minuten in de pan. Heb je kleine artisjokken dan pas je de tijd aan. Check elke kwartier of er nog genoeg water in je pan zit. Ze zijn gaar wanneer je heel makkelijk een blaadje los kan trekken.

6
Done
2 minuten

Serveren

Wanneer je ze serveert strooi er wat olijf olie over.
Je trekt de blaadjes van je bloem en schraapt ze met je tanden kaal. Uiteindelijk blijft het hart over.
Het harige deel snij je weg want dat is echt niet lekker.

7
Done

Extra info.

Onze voorkeur gaat uit om deze artisjokken te koken in een snelkookpan.
Wanneer je ze laat drijven in kokend water met een gewone pan dan gaat je vulling er uit.
Wij hebben ze ook in de stoomoven geprobeerd, maar dit duurde nog langer en de smaak was minder intens.

Wanneer je de artisjokken niet wilt vullen kun je ze wel in water laten koken.
Doe er dan ook weer een uitgeperste citroen erbij, een bouillon blokje en genoeg zout.
Eet ze dan met een vinaigrette gemaakt van olijfolie, beetje mosterd en wat balsamico azijn.

8
Done

Extra kooptip!

We kregen na het posten van deze artisjokken nog een wat vriendelijkere kooptip.
Wikkel je artisjok in met magnetronfolie, en laat deze op hoogste stand 10 minuten garen in magnetron. Wij hebben het nog niet geprobeerd maar we laten het weten!

Admin

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Sticky brownie
previous
De lekkerste sticky brownie
Limoncello spritz
next
Italiaanse Limoncello spritz
Sticky brownie
previous
De lekkerste sticky brownie
Limoncello spritz
next
Italiaanse Limoncello spritz

Add Your Comment