Ingredients
-
250 gr FlespompoenJe kunt een hele kopen maar een zakje kan ook
-
Paar takjes Tijm
-
Naar smaak Chili flakes
-
4 eieren
-
400 gr Semolina bloem
-
3 a 4 takjes Saffraan
-
2 lepel Kokend water
-
1 bol Buffalo mozzarella
-
Scheutje Olijfolie
-
Naar smaak zout en peper
Directions
Saffraan pasta met pompoen!
Saffraan is een prachtig kruid en kostbaar doordat de stampers met de hand worden geoogst. Een paar draadjes zorgen al voor een prachige smaak en kleur. Ik (Mariëlla) had nog wat liggen en heb er heerlijke zelfgemaakte pasta van gemaakt. Alleen met saffraan vond ik een beetje saai dus ik heb er lekkere geroosterde pompoen bij gedaan. Dit geeft een mooie zoete smaak aan het gerecht.
Voor dit recept kun je natuurlijk weer ons basis recept voor pasta deeg maken. Je kunt natuurlijk ook tagliatelle maken of ravioli. Dan kun je de pasta’s vullen met de pompoen.
Wat je ook doet, het is altijd een lekker gerechtje!
SAFFRAAN
Het bijzondere saffraan kruid wordt gebruikt om smaak, kleur en aroma toe te voegen. Niet alleen aan hartige maar ook aan zoete gerechten. De smaak van saffraan lijkt een beetje op die van honing, maar is net iets bitterder. Doe saffraan aan je gerecht toe te voegen krijgt het gerecht een warm aroma. Wij gebruiken het voor curry, en risotto. Je kent natuurlijk ook wel de gele paella.
Saffraan komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en de Perzische landen Afghanistan en Iran. Vroeger kocht toen ik nog stewardess was ik vaak saffraan op de markt. Helaas kom ik er niet meer. Het kostbare goedje is vooral zo duur omdat er heel veel handwerk wordt verreist. Zo heb je voor één kilo saffraan draadjes 150.000 saffraan bloemen nodig. Deze moeten allemaal met de hand geplukt worden. De Krokus Sativus Linneaeus is de Latijnse naam, de stamper van de zeldzame bloem geeft de draadjes. Verschillende volkeren gebruiken eeuwenlang deze rijke en veelzijdige specerij als medicijn en specerij.
Koud of warm water? De draadjes geven het beste de kleur af in koud water. Je leest ook wel dat er heet water gebruikt wordt. Wij hebben ons laten vertellen dat koud het beste is. Bij pure saffraan duurt het even dat de goud gele kleur te voorschijn komt, geef het even 15 minuten. Bij nep saffraan komt de kleurstof snel vrij.
Steps
1
Done
|
Oven voorverwarmenVerwarm de oven voor tot 190 graden. |
2
Done
25 minuten
|
PompoenLeg de pompoen op een bakplaat met bakpapier. Giet er wat smaakvolle olijfolie over heen net als wat zout, peper, chili flakes. Leg ook de takjes tijm er tussen. |
3
Done
20 minuten
|
Pasta receptMaak het deeg voor de pasta volgens het recept. De link naar het recept kun je hierboven vinden. |
4
Done
|
BakkenWanneer de pompoen klaar is kun je deze in een koekenpan of wokpan doen. Smash de stukjes pompoen een beetje plat met een vork. |
5
Done
3 minuten
|
SaffraanLeg 2 lepels koud water in een klein bakje met de takjes saffraan. De kleur en smaak trekt nu mooi in. |
6
Done
3 minuten
|
KokenKook de pasta (spaghetti of tagliatelle) 3 minuten in kokend gezouten water. Let goed op, dunne spaghettini kun je nog korter koken. Eet smakelijk! |